“Aerosmith – Dream On” -intro kitaralla

Aerosmith on yksi kaikkien aikojen suurimmista rock-yhtyeistä. Se perustettiin Amerikassa vuonna 1970 ja on sen jälkeen myynyt miljoonia levyjä. Yhtye on julkaissut kaikkiaan 15 studioalbumia ja Aerosmithiä pidetään yhtenä kaikkien aikojen tärkeimmistä rock-yhtyeistä.

Aerosmith kaivoi 30 vuotta esittämättä lojuneen kappaleen naftaliinista -  esitys taltioitui videolle - Soundi.fi

Yhtyeen päähahmot ovat vokalisti Steven Tyler sekä kitaristi Joe Perry. Yhtyeen historia on melko myrskyisä ja Perry on kertaalleen eronnut bändistä useamman vuoden ajaksi. Kuitenkin he ovat onnistuneet luomaan monta unohtumatonta hittiä, jotka kestävät aikaa ikivihreiden tavoin.

Yhtyeen kulta-aikaa on 70-, 80- ja 90-luku, jonka aikana he sävelsivät merkittävimmät hittinsä. Yhtye on myös kirjoittanut kappaleen I Don’t Wanna Miss A Thing vuonna 1998 ilmestyneeseen Armageddon-elokuvaan. Tämä on heidän ainoa singlensä, joka on kivunnut ykkössijalle arvostetulla Billboard-listalla.

Joe Perry

Joe Perry (s. 1950) on Aerosmithin kitaristi ja säveltäjä. Perry aloitti kitaransoiton teini-iässä ja vuonna 1969 tavattuaan Steven Tylerin yhdessä he perustivat Aerosmithin. Joe riitaantui Stevenin kanssa 1979 ja erosi bändistä. johon hän kuitenkin palasi takaisin vuonna 1984. Tuona aikana hän perusti sooloprojektinsa, jonka tiimoilta hän on julkaissut neljä albumia. Hänet on valittu Songwriters Hall Of Fameen ja hän käyttää yleisesti Gibsonin Les Paul kitaroita.

Aerosmith's Joe Perry on sharing a burger with Chuck Berry, Alice Cooper  and that proposed farewell tour

Dream On

Dream On yksi Aerosmithin suurimmista hiteistä. Se on vaikuttava power-balladi heidän debyyttialbumiltaan vuodelta 1973. Kappale oli julkaisuvuotenaan välitön hitti ja se on valittu mm. 500:n kaikkien aikojen parhaan kappaleen joukkoon legendaarisen Rolling Stone lehden mukaan. Kappale on myöskin mukana maineikkaassa Guitar Hero-pelissä, jota kautta se on saanut paljon uuden sukupolven kuulijoita. Dream On on myöskin valittu Grammy Hall Of Fameen.

Kappale kulkee Fm-sävellajissa ja sen intro sisältää mielenkiintoisen sointukuvion, joka soitetaan kitaralla kolmella ohuimmalla kielellä. Siinä on huomattavasti värikkäämpi sointukierto kuin keskiverto rock-kappaleessa ja tämän vuoksi se toimii myös oivallisena harjoituksena kitaristeille.

Introssa voidaan soveltaa hybridi-pikkaustekniikkaa, jossa kitaran kaksi ohuinta kieltä soitetaan plektrakäden keskisormella sekä nimettömällä ja g-kieli pikataan plektralla. Lue lisää hybridipikkausesta tästä kirjoituksesta.

Kappale voidaan soittaa myös ilman plektraa sorminäppäillen. Kuitenkin suurimmassa osassa kappaletta soitetaan plektralla, joten hybridi-pikatessa sinun ei tarvitse luopua plektrasta. Kussakin tahdissa esiintyy kaksi sointu otetta, joita yhdistää sama sävel g-kielellä, joka on c 5. nauhalta soitettuna.

Soita ensimmäisessä tahdissa ohuimman e-kielen 4. nauhaetusormella, b-kielen 6. nauha nimettömällä g-kielen 5. nauha keskisormella. Tahdin toisessa soinnussa soitetaan e-kielen 3. nauha etusormella, b-kielen 4. nauha keskisormella ja g-kielen 5. nauha nimettömällä.

Toisessa tahdissa e-kielen 4. nauha soitetaan keskisormella ja b-kielen 3. nauha etusormella nimettömän pysyessä g-kielen 5. nauhalla. Toisen tahdin jälkimmäinen sointu soitetaan samoilla sormilla niin, että etu- ja keskisormi lasketaan yksi nauhaväli alemmas.

Kolmannen tahdin alussa soitetaan sama Fm-sointu kuin ensimmäisessä tahdissa, johon lisätään tahdin jälkimmäisellä puoliskolla pikkurilli e-kielen 6. nauhaan.

Toinen rivi soitetaan soitetaan muutoin samoin ensimmäinenkin mutta viimeisessä tahdissa soitetaan e-kielen 8. nauha nimettömällä ja b-kielen 6. nauha etusormella. Tämän jälkeen kummallakin kielellä soitetaan 6. nauhat, jotka voidaan soittaa etusormella puolibarre-otteella tai kahdella erillisellä sormella. Lopuksi soitetaan e-kielen 4. nauha etusormella ja b-kielen 6. nauha nimettömällä.

Kaikki päällekkäiset sävelet siis e- ja b-kieliltä näpätään plektrakäden keskisormella sekä nimettömällä ja g-kieli pikataan plektralla. Näitä kahta vuorotellaan lähes koko intron ajan.

Lisävinkkejä hybridi-pikkaukseen voit lukea täältä.

Intron loppuosiossa soitetaan koko linja plektralla sekä otelautakäden legato-tekniikka käyttäen. Legatosoittoon voit perehtyä tällä kurssilla.

Soita ensimmäinen tahdi plektralla pikaten. Voit soittaa sävelet joko vain plektran alaslyönneillä tai käyttäen edestakaista vuoropikkausta, jota voit opiskella tällä kurssilla.

Kahdessa viimeisessä tahdissa soitetaan melodialinja, jossa käytetään paljon pull-offeja, hammereita sekä liukuja. Opiskele linja tarkasti käytä aina sävelten soittoon useampia sormia, jolloin sen soittaminen lopulta muuttuu helpommaksi. Tässä yhdistellään paljon kuviota, jossa ensin soitetaan kaksi säveltä legatolla ja kolmas sävel liu’utetaan toisesta sävelestä. Toisessa tahdissa soitetaan ensin kolme säveltä legatolla ja neljäs liu-utetaan.

Pyri opettelemaan koko intro ulkomuistiin ja vähitellen saat siihen varmuutta, jolloin voit soittaa sitä kappaleen mukana.

Hyviä treenihetkiä!
-Samuli