Folk-musiikki kitaralla

Folkmusiikki on nimensä mukaisesti (folk=kansa) kansanlaulutyylistä musiikkia, jota usein esitetään laulettuna akustisen kitaran säestyksellä. Sanoitukset ovat usein poliittisia sekä kantaaottavia ja tämä musiikin tyyli kehittyi Amerikassa 1960-luvulla.

Folk-musiikki perustuu etenkin Pohjois-Amerikkalaisiin balladeihin, joissa laulua säestettiin kitaralla tai sitä muistuttavilla kielisoittimilla. Lyyrikoissa käsiteltiin vakavia ja etenkin todellisia asioita kuten rahaa, valtaa, rakkautta tai muita asioita, joissa ihmiset kokevat herkästi epäoikeudenmukaisuutta.

Vaikkakin folk-musiikki pääsi kunnolla kehittymään 60-luvulla voidaan sen alullepanijaksi kutsua 1940-luvulla vaikuttanutta muusikkoa Pete Seegeriä yhtyeineen. Hän käsitteli lauluissaan 30-luvun suurta lamaa tai toista maailmansotaa. Seegeristä tuli 60-luvulla todella suuri nimi folk-musiikin tekijänä.

Musiikillisesti folk-musiikkia voidaan kutsua hieman yleistäen melko yksinkertaiseksi ja koristelemattomaksi musiikiksi, jossa fokus on lyyrikoissa. Soittotekniikalla prameilu ei kuulunut tähän genreen ja ylipäätään instrumenttisooloja kuultiin hyvin harvoin. Sen sijaan kappaleessa saatettiin soittaa melodiaosuuksia kitaralla tai huuliharpulla soiton värittämiseksi.

Bob Dylan

60-luvun alussa suuria yhteiskunnallisia teemoja Amerikassa olivat Vietnamin sota sekä mustien kansalaisoikeudet. Näihin teemoihin tarttui väkevästi legendaksi muodostunut Bob Dylan. Hänen tyylinsä oli hyvin korutonta ja hänestä kasvoi yksi aikansa myydyimmistä artisteista. Myöhemmin laajalti menestynyt Bruce Springsteen on kertonut Dylanin olevan yksi hänen esikuvistaan.

Joitain tunnetuimpia Dylanin kappaleita ovat mm. Knockin’ On Heavens Door, Like A Rolling Stone sekä Blowin’ In The Wind. Musiikkilehti Rolling Stone on sijoittanut Dylanin kaikkien aikojen merkittävimpänä lauluntekijänä Beatlesin jälkeen sijalle kaksi. Vuonna 2016 Dylanille myönnettiin Nobelin kirjallisuuspalkinto.

Akustista folkia seuranneen folkrockin tunnetuimpia nimiä olivat 60-luvulla Yhdysvaltalaiset The Byrds, The Mamas & The Papas sekä Simon & Garfunkel.

Folk Suomessa

Irwin Goodman kuoli traagisesti - Hoitoonpääsy viivästyi
Irwin Goodman

60-luvun lopulla folk oli hyvin suosittua myös Suomessa. Se kuului vahvasti hippiaatteeseen, joka jatkui aina 70-luvun lopulle saakka. Kenties tunnetuin kotimainen folk-levytys on Buffy Sainte-Marien sävellys Universal Soldier, jonka esitti laulaja Hector suomennettuna versiona nimellä Palkkasoturi.

Myös kotimainen laulaja-lauluntekijä Irwin Goodman on tunnettu protestilauluja esittävänä folk-artistina, joka on ottanut vaikutteita Bob Dylanilta.

Myös iskelmälaulajana tunnettu Fredi esiintyi ennen iskelmäuraansa nimellä folk-Fredi.

Folk kitaralla

Folk-musiikki perustuu vahvasti kitaran säestykseen. Pääasiallisesti säestämiseen käytetään kolmisointuja, joita kompataan ns. harjakomppaamalla. Voit tutustua tähän tarkemmin tällä kurssilla.

Soittaaksesi folkia kitaralla on hyvä harjoitella tyypillisimmät perussoinnut niin duureina kuin molleina. Tässä tyylissä harvemmin käytetään laajennettuja sointuja kuten Cmaj9 jne. Monesti folk-kitaristien on nähty käyttävän capoa, joka on apuväline, jolla kitaran virettä saadaan nostettua. Sen avulla voidaan käyttää samoja sointuotteita kun sävellajia nostetaan capolla.

Lue lisää kitaralla komppauksesta tästä kirjoituksesta.

Kaikki perusotteet siis tulee ottaa haltuun ja voit harjoitella ne tämän kurssin avulla.

Suurin osa folk-kappaleista etenee melko yksinkertaisella rakenteella. Kappaleessa voi olla käytössä useimmiten 3-5 sointua, joista muodostetaan kappaleen sointukierrot. Myös kappalerakenteet ovat yksinkertaisia, joissa voi esiintyä vain kaksi eri osiota, jota useimmiten ovat säkeistö ja kertosäe.

Blowin’ In The Wind

Yllä on esitetty Bob Dylanin kappaleen Blowin’ In The Wind-soinnut sekä säkeistöön ja kertosäkeeseen. Näitä osioita toistetaan kappaleessa useamman kerran. Yleinen niminen kappale-rakenteessa säkeistölle on Verse ja kertosäkeelle Chorus. Kappaleen introssa soitetaan ainoastaan D-sointua.

Kappaleessa käytettävät soinnut sointu-diagrammeina.
Kappaleen soinnut nuotteina sekä tabeina

Kappaleen säkeistössä on käytössä kolme sointua, jotka ovat D, G sekä A. Kertosäkeessä käytössä on näiden lisäksi myös Bm, joka soitetaan barre-otteena. Voit opiskella barre-otteita tällä kurssilla.

Harjoittele kukin sointu ulkomuistiin kuten myös kappaleen eri osien sointuvaihdot. Kun saat vaihdot sujumaan vaivattomasti voit kokeilla soittamista itse kappaleen mukana.

-Samuli