Boss MT-2 Metal Zone

Onko Boss Metal Zone huono pedaali? Kitarapedaalit ovat monelle kitaristille kovakin keskustelun aihe. Jokaisella kitaristilla on vähän erilainen käsitys siitä mikä soundi kuulostaa hyvältä. Yhtenä suurena väittelyn aiheena on monikin säröpedaali ja mielipiteitä jakaa Boss MT-2 Metal Zone.

Pedaali julkaistiin ensimmäistä kertaa vuonna 1991 ja siitä on ajan saatossa tullut yksi kaikkien aikojen myydyimmistä kitarapedaaleista. Pedaali on tästä lähtien ollut lähestulkoon jokaisella kitaramessulla Bossin ständillä. Boss Metal Zone on High-Gain Distortion-pedaali, jossa on paksu ja saturoitu soundi. Tämä yleisesti soveltuu moderniin metallisoundiin. Kyseessä on monipuolinen ja säädöille herkkä säröpedaali.

Mikäli sinulla ei ole vielä tietoa siitä mikä on säröpedaalien tarkoitus, käy katsomassa Rockwayn aiempi blogi aiheesta. Rockway on suomalainen verkkomusiikkipalvelu, jossa voit oppia soittamaan useampaa soitinta video-oppituntien välityksellä. Rockwaylla opit myös pedaalien säätöä ja kitarasoundin rakentamista.

Kitaran soundia muokattiin 1970-luvulle asti lähtökohtaisesti muuttamalla vahvistimen säätöjä. 1980-luvulla kitarasoundiin lisääntyivät erilaiset pedaalit ja vaatimukset vaikuttaa vahvistimen soundiin pedaaleja säätämällä. Tästä on yleistynyt “amp in the box” -malli, jossa pedaaleilla on suuri rooli vahvistimen soundiin. 

Vuonna 1991 Boss julkaisi MT-2 pedaalin jonka mainoksessa kerrottiin pedaalissa olevan hyvä hard rockiin soveltuva putkisärösoundi. Mainoksessa luvattiin myös pedaalin sisältävän tarkan kolmisäätöisen taajuussäädön. Oliko mainos sitten todenmukainen?

1990-luvulla pedaalit olivat jo vakiinnuttaneet paikkansa kitaristien arsenaalissa. Uusien musiikillisten virtausten myötä syntyi uusia vaatimuksia soundeille. Tarvittiin pedaali, joka vastaisi rock- ja metallimusiikin vaatimuksia. Boss Metal Zone julkaistiin vastaamaan raskaan rockin, grungen, nu metalin ja extreme-metalin tarpeita. Tämä johtui pedaalin monipuolisesta EQ:sta.

Boss Metal Zonen huono maine

Miten Boss Metal Zone voi olla niin myyty, mutta myös samaan aikaan niin vihattu. Vastaus kysymykseen piileekin siinä kenelle pedaalia myydään. Pedaali on tyylikkään musta hienolla oranssilla tekstillä, joka antaa lupauksen metallisoundista. Kitarapedaalin ostajana ovatkin usein aloittelevat kitaristit, jotka haluavat Metallica- ja Pantera-tyylistä skuupattua kitarasoundia. 

Bossin MT-2 mainoksessa kerrottiin tarkasta soundin säätömahdollisuuksista ja tämä pitääkin paikkansa. Vapaus lisää vastuuta. Monella aloittavalla metallikitaristilla onkin tapana kääntää kaikki nupit kaakkoon ja Boss Metal Zonessa näin saadaan aikaan kauhea hurina. Kyseessä on distortion-pedaali, joka on todella herkkä säädöille. Tämä on pedaali, jolla saa luotua helposti ja nopeasti hirvittävän kitarasoundin.

Missä Boss MT-2 on esiintynyt:

  • Korn – Brian “Head” Welch on ollut pitkäaikainen Boss Metal Zonen käyttäjä ja se esiintyy monella Kornin kappaleella.
  • Daft Punk – On väitetty että Daft Punk olisi käyttänyt Juno 106 syntetisaattorin yhteydessä Boss Metal Zonea kappaleella “Rolling’ And Scratching”.
  • Prince – Boss Metal zone oli myös osana Princen livelaitteistoa “Diamond and Pearls” kiertueella. 

Kuinka Boss Metal Zonea tulisi käyttää

Internet on pullollaan erilaisia mielipiteitä ja yhtenä vinkkinä on käyttää kitarapedaalia pre-amppinä. Pedaali on hyvä laittaa effects-looppiin, jollain vahvistimen sisällä oleva särö ei vahvista pedaalin säröä. Näin saadaan vahvistinta ohjattua pedaalin EQ- ja volume-säädöillä. 

Pedaalia voi myös hyödyntää vahvistimen edessä. Boss MT-2:ssa on moniulotteinen taajuuskorjain jonka kanssa soundin hienosäätäminen voi viedä aikaa. Kaikki soundit ei sovellu kaikille, mutta tätä pedaalien mustaa lammasta ei kannata kuitenkaan ilman kokeilua tuomita. Pedaali luo kovaa säröä ja ongelmana pedaalissa on usein se, että sitä käytetään väärässä yhteydessä ja se ei välttämättä sovellu kaikkeen. 

Mikäli olet kiinnostunut kitarasoundin rakentamisesta niin Rockwayn “Kitarasoundien peruskurssilla” voit laajentaa ymmärrystäsi pedaalien toiminnasta. Tällä kurssilla opit kitarapedaalien perussäädöistä Lasse Parkkilan opastuksella.