Synabasso (eng.synth bass) – Vallankumouksellinen basso

Nykypäivänä entistä yleisemmäksi ja suositummaksi käynyt syntetisaattoribasso, eli synabasso, on tuonut live- ja studiosoittoon paljon uusia elementtiä. Synabasso toimii siis siten, että synabasson kosketinta painamalla voidaan luoda basso ääniä. Synabasso on kosketinsoitin, joka hoitaa bassokitaran virkaa ja tuo mukaan syntetisaattorin soundimaailmaa. 

Kovasta suosiosta johtuen, myös Rockway teki kesällä 2023 “Synabasson perusteet” -kurssin, jossa pureudutaan synabasson saloihin. Kurssin huimalla 80 opetusvideolla tutustutaan soittimen toimintoihin, soundien luomiseen ja soittotekniikkaan. Miten monipuolisesti synabassoa voi käyttää? Miten omia soundeja tehdään? Miten synabassoa voi soveltaa itse? Rockwayn opetusvideot antavat sinulle kattavan vastauksen näihin kysymyksiin.


Mikä ihmeen synth bass?

Synabasson englanninkielinen nimi “synth bass” saattaa olla monelle tutumpi käsite. Tämä yllättävän vähälle huomiolle jäänyt grooven selkäranka esiintyy monessa hittikappaleessa, mikä saattaa tulla yllätyksenä. Synabassoa voi kuulla 70-luvun discossa ja uudemmissa että vanhemmissa pop- ja hip-hop-kappaleissa. 

Seuraavissa kappaleissa voi kulla synabassoa. Näitä käydään myös läpi Rockwayn “Synabasson perusteet” -kurssilla:

  • Alphaville – Big In Japan
  • Ariana Grande – Into You
  • Backstreet Boys – Everybody
  • Bruno Mars – 24K Magic
  • Dua Lipa – Future Nostalgia
  • Herbie Hancock – Chameleon
  • Kendrick Lamar – Humble
  • Michael Jackson – P.Y.T
  • Whitney Houston – I Wanna Dance With Somebody

Vallankumouksellinen synabasso on näyttänyt vaikutuksensa elektronisen bassolähtöisen musiikin yleistyessä ja tullut sitä myötä valtavirtaan enenemissä määrin. Synabassosta tekee tärkeän se, että nykypäivänä biisien soundit ja erityisesti uniikit bassolinjat (eng. bassline) luovat itse biisistä tunnistettavan. Live-tilanteissa synabassolla voidaan toteuttaa kappaleen tunnistettava soundi, sillä juuri synabasson tone saa ihmiset tunnistamaan kappaleen.


Synth Bass vs. perinteinen sähköbasso

Ratkaiseva tekijä synabasson bassokitaran välillä on se, että synabassolla voi vaikuttaa radikaalisti soittimen sointiin ja äänimaisemaan. Synabassolla voidaan vaikuttaa eri tavoin soittimen sustainiin ja äänen syttymisen kestoon. Sillä voidaan myös luoda yhdestä äänestä arpeggioita. Synabassoa voi käyttää niin perkussiivisena soittimena kuin melodisena instrumenttina.

Rockwayn “Synabasson perusteet” -kurssilla käytössä on Novation Bass Station II -synabasso. Tämä on todella hyvällä hinta-laatu-suhteella varustettu synabasso.

Muita esimerkkejä analogisynabassoista ovat Arturia Brute-sarja, hinnaltaan ylempänä sijoittuvat Moog Subsequent-sarja, Moog Sub Phatty ja Korg Wavestate. Näiden synabassojen hinta uutena vaihtelee 400€ – 2000€ haitarin mukaan. Suosittelemme vierailemaan esimerkiksi F-Musiikin liikkeissä, joissa soittimia voi testata ja hipelöidä.