Bluesharput – kolme nykyaikaista huuliharppua

Katso myös: Blues-harpun perusteet

Hohnerin Marine Band on huuliharppujen Telecaster-malli. Se on ollut hyvin pitkään tuotannossa ja kaikki tietävät miltä se soittaessa tuntuu ja miltä se kuulostaa.

Kehitys kulkee kuitenkin koko ajan eteenpäin, minkä ansiosta löytyy nykyään laajan valikoiman eri käyttötarpeille kehitettyjä soittimia. Tässä jutussa tutustutaan kolmeen uudenaikaiseen blues- ja rock-malliin.

Cascha Ocean Rock

Cascha on melko uusi saksalainen brändi, jolla on pääpaino edullisissa, mutta laadukkaissa koulusoittimissa, sekä ukuleleissa. Firman suunnittelu tulee Baijerista, mutta soittimet tehdään kiinalaisten alihankkijoiden tehtaissa.

Caschan huuliharppuvalikoima on yllättävän laaja – se ulottuu värikkäistä lasten malleista useamman bluesmallin kautta tremolo- ja kromaattisiin soittimiin.

Ocean Rock on firman kallein bluesharppu ja se on saatavilla joko mustalla tai vaaleansinisellä muovirungolla. Pakettiin kuuluu kätevä musta kotelo, sekä puhdistusliina.

Cascha Ocean Rock -mallin muovikampa (runko) on muotoiltu mahdollisimman pyöreäksi, ja sen sivuissa löytyy lisäksi loivia syvennyksiä, jotta huuliharppu mahtuisi mahdollisimman mukavasti soittajan käteen. Ocean Rockin teräskuoret on upotettu runkoon, ja niillä on ääniaukot myös sivusuuntiin. Soitin painaa 88 grammaa.

Nimensä mukaisesti Ocean Rock on suunniteltu soundillisesti nimenomaan vahvistettua soittoa varten. Caschan malli tarjoaa esimerkiksi pyöreät ilma-aukot, joiden on tarkoitus madaltaa rungon ilmanvastusta, mikä pitäisi lisätä soittimen volyymia. Ocean Rockin kielet taas ovat fosforipronssia perinteisen messingin sijaan, mistä toivotaan lisää purevuutta ja tuoreutta soundiin.

Caschan Ocean Rock on erittäin helpposoittoinen bluesharppu. Äänet syttyvät nopeasti ja vaivattomasti, ja myös kielten bendaukset onnistuvat helposti. Ocean Rock soi hyvin rikkaalla ja – positiivisella tavalla – kirkkalla äänellä, ja se tarjoaa näin hyvin herkullisen laajakuva-tyylisen soundin.

Hohner Rocket Amp

Hohnerin vihreää Rocket Amp -malli kuuluu perinteikkään saksalaisen valmistajan Progressive-mallistoon, joka tarjoaa nykytarpeisiin optimoituja huuliharppuja.

Rocket Amp on Hohner Rocketin sisarmalli, jossa mahdollisimman kovaäänisen bluesharpun alusta on yhdistetty mikrofonikäyttöön optimoituihin teräskuoriin. Se tarkoittaa Rocket Amp -mallin tapauksessa, että kuorista ei löydy lainkaan ääniaukkoja sivusuuntiin, vaan ainoastaan soittajasta poispäin, sinne missä mikrofoni on.

Muun rakenteen osaan Rocket Amp on tyypillinen Progressive-sarjan soitin. Teräskannet on upotettu muovirunkoon ja kiinnitetty ruuveilla, nopeita huoltoja varten. Soittimen kielet ovat perinteisesti messingistä. Harpun paino on 61 grammaa ja se myydään omassa kätevässä kotelossa.

Ei ole kovinkaan yllättävä, että Hohner Rocket Amp -mallin soitettavuus – ja soundi – on juuri niin kuin odottaa laadukkaasta Hohnerista. Tämä on kovaääninen ja helposti syttyvä bluesharppu, joka projisoi vahvasti soittajasta poispäin, niin kuin on tarkoituskin. Bendaukset onnistuvat vaivattomasti ja tarkasti. 

Vertailin Rocket Amp -harppua firman Marine Band-, Blues Harp- ja Cross Harp -soittimiin, ja vaikka kaikkien välillä löytyi aina myös hiuksenhienoja eroja, yhteistä niillä on se tietynlainen “Hohner-soundi”. Myös Rocket Ampin äänessä on se legendaarinen vahva keskialueen painotus herkullisella ripauksella preesensiä.

Seydel Big Six

Vaikka saksalainen Seydel on maailman vanhin yhä toimiva huuliharpputehdas – joka on perustettu vuonna 1847 – on firma edelleen vahvasti mukana näiden soittimien kehittämisessä. Firman Big Six -mallisto on tästä erittäin hyvä esimerkki.

Bluesharppu on periaatteessa vain tahallaan väärin käytetty kansansoitin, jossa on käytössä se sama Richter-viritysmenetelmä, jolla oli alun perin tarkoitus soittaa kansanlauluja ja humppaa. Koska blues- ja rock-soitossa huuliharppua tavallaan pakotetaan soimaan toisessa sävellajissa, jotkut äänistä sopivat hommaan paremmin kuin toiset.

Seydelin tuotekehitys-osastolla tultiin ajatukseen, että, koska monet blues-soittajat jättävät ääniaukot 7-10 niin usein kokonaan käyttämättä, voisi yhtä hyvin luoda sellainen huuliharppu, joka tarjoaisi ainoastaan kanavat 1-6. Lisäbonuksena tästä tulisi hyvin kompakti soitin, joka olisi erittäin helppo pitää ja “kupittaa” wah-efektejä varten.

Tästä ideasta syntyi muutama vuosi sitten Seydelin Big Six -sarja. Nykyään Big Six -bluesharppuja myydään värikoodatuilla muovirungoilla – D-duuri on esimerkiksi keltainen – ja lisäksi on saatavilla C-vireessä oleva Classic-versio puukammalla.

Big Six -bluesversiot voi ostaa joko yksittäisinä – jolloin mukaan tulee ainoastaan harpulle sopiva kaulanauha – tai kuuden tärkeimmän sävellajin Big Six Pack -settinä kaulanauhalla ja kätevällä vyölaukulla.

Seydel Big Six -mallissa kielet on tehty ruostumattomasta teräksestä, mikä on firman tunnettu ominaisuus, ja huuliharpun vahvat metallikuoret on asennettu rungon päälle. Harpun paino on ilman kaulanauhaa vain 57 grammaa.

Koska Big Sixeissä ilmakanavien keskinäinen etäisyys on ihan sama kuin kymmenen aukon perinnemalleissa, Seydelin soitin ei vaadi muutoksia ansatsissa. Tämä ei ole minisoitin, vaan lyhennetty versio perinteisestä.

Seydel Big Six on kovaääninen huuliharppu erittäin selkeällä ja lämpimällä äänellä. Niin kuin huomasin myös aikaisemmin firman Blues Session Steel -mallissa, Big Six tarvitsee teräskielten vuoksi hieman pidemmän sisäänsoiton. Tämän jälkeen Big Sixin äänet syttyvät hyvin helposti ja nopeasti. Teräskielten takia myös omissa bendaustekniikoissa tarvitaan pikkusen hienosäätöä, jonka jälkeen bendaukset kuitenkin onnistuvat hyvin vaivattomasti ja tarkasti.

Katso myös: Blues-harpun jatkokurssi

Kirjoittaja: Martin Berka