Laulun äänitys kotistudiolla

Monelle kotistudiomuusikolle saattaa ilmetä seuraavia ongelmia. Ongelma voi olla sama sekä kotikamaralla että itse kalliissa studiossa, äänitysperiaatteet ovat samat paikasta riippumatta. Tämä blogi keskittyy pääasiassa laulun äänittämiseen (engl. vocal recording).

Hyvä valmistautuminen on äänittämisen A ja O. Äänityspäivänä työn sujuvuutta helpottaa huomattavasti, jos studioa ei tarvitse koota ja kytkeä alusta loppuun. Käytä siis jo ennen äänityspäivää aikaa varmistaaksesi, että laitteet toimivat ja kytkennät ovat kunnossa. Tärkeintä on myös tietää, mitä aiot tehdä studiolla. Säveltämiseen ja järjestelyyn voi upota loputtomasti aikaa, joten suunnittele etukäteen.

Tuottajalla on tärkeä rooli siinä, miten kappale alkaa muotoutua, ja tästä aiheesta Joonas Angeria on tehnyt erinomaisen kurssin Rockwaylle. “Pro-tason laulutuotanto”- kurssilla Joonas Angeria käsittelee äänittämistä, valmistautumista, comppausta, raitojen miksausta/editoimista ja muuta tiedostojen hallintaa. 

Joonas Angeria on suomalainen tuottaja, joka on työskennellyt Suomen eturivin muusikoiden kanssa, kuten Robin, Roope Salminen ja Koirat, Samu Haber, Paula Vesala ja muut. Rockway on kotimainen verkkomusiikin opetuspalvelu, josta voit oppia suoraan alan ammattilaisilta.

Kuinka olla oman itsensä musiikkituottaja?

Käytä aikaa siihen, että raakaraita kuulostaa hyvältä. Monesti virheellinen uskomus on se, että lauluraidat saadaan kuulostamaan paremmalta miksausvaiheessa.

Ääniraitojen parantaminen on miksauksen perimmäinen idea, mutta huonosti lauletut vokaalit kuulostavat kuitenkin huonosti lauletuilta vokaaleilta. Esimerkiksi Melodynen ja Autotunen käyttö on todella työlästä, jos halutaan saada laulaja kuulostamaan luonnolliselta. Lyhyesti sanottuna huonosti rakennetun talon korjaaminen on paljon työläämpää kuin hyville perusteille rakennetun.

Oman lauluääneensä totutteluun menee aikaa. Sinun tulee opetella astumaan laulajan saappaisiin tuottajan hommissa. Opettele analysoimaan kriittisesti omia maneerejasi, mikä toimii ja mikä on tarpeetonta, ja onko laulu vireessä.

Tiedosta, että kokematon laulaja ei välttämättä pysty laulamaan useampaa biisiä yhdellä kertaa. On myös hyvä, että laulaja on harjoitellut laulamista muuallakin kuin treenikämpällä bändin kanssa. Kotiäänittämisessä pyri laulamaan “lauluvolumella”. Hiljaa omassa makuuhuoneessa laulaminen naapurien pelossa ei kuulosta hyvältä miksausvaiheessa.

Laulujen äänittämisen työnkulun helpottamiseksi voit myös järjestää miksauspöydän samaan järjestykseen kuin aiemmillakin kerroilla. Näin tiedät missä mikäkin on jotta prosessin aikana navigointi on helpompaa. Voit luoda myös valmiita pohjia Pro Toolsiin, Logic Prohon, Cubaseen ja muihin DAW-ohjelmiin. Tämä säästää aikaasi prosessin alussa.

Voit myös valmistella Bus-reititykset ja työkalut raidoille etukäteen. Esimerkiksi, jos sinulla on usein projekteja, joissa on kitara, rummut, basso ja laulu, voit luoda tämän pohjan valmiiksi, jota voit hyödyntää joka kerta äänitysten alkaessa.

Kiinnostaako sinua kuulla lisää äänittämisestä ja studiotyöskentelystä? Rockwayllä on sinulle tarjolla ammattilaisten hiljaista tietoa.