Carlos Santana on vuonna 1947 syntynyt meksikolainen kitaristi. Hän on kiistatta yksi kaikkien aikojen legendaarisimmista kitaristeista ja hänen perustamansa Santana-yhtyeen levyjä onkin myyty maailmanlaajuisesti yli 100 miljoonaa kappaletta.
Santana-yhtye on voittanut aikojen saatossa yhteensä yhdeksän grammy-palkintoa ja Carlos itse on voittanut yhden. Hän soitti lapsena viulua isänsä mariachi-yhtyeessä ja perheen muutettua Amerikkaan hän vaihtoi viulun kitaraan.
Santana-yhtye perustettiin vuonna 1966 ja tunnetuksi he tulivat omintakeisesta tyylistään yhdistää latinovaikutteet rockiin ja bluesiin. Heidän musiikkiaan on hankala lokeroida mihinkään tiettyyn muottiin, mutta latinorytmit ovat silti läsnä vahvasti. Rock-ilmaisun musiikki saa etenkin Carloksen särötetystä kitarasaundista. Hän soittaa hyvin bluespohjaisia melodioita latinorytmien päälle, josta syntyy uniikki lopputulos. Myöskään yhtyeen musiikin harmonia ei ole suoranaista latinoa vaan käyttää soinnutukseen enemmän rockpohjaisia kadensseja.
Tutustu Rockwayn Latin workshopiin.
Yhtyeen tunnetuimpia kappaleita ovat Black Magic Woman, Samba Pa Ti sekä Oye Como Va. Esittelen tässä kirjoituksessa perinteisen sambarytmiikan ja miten sitä voi soveltaa kitaralle. Liitän oheen sointukartan Santanan kappaleesta Black Magic Woman, jonka parissa voit harjoitella sambarytmiikkaa käytännön kautta.
Yllä on esitetty perinteinen sambarytmi, jota voit harjoitella myös lausumisen kautta ilman kitaraa. Rytmi on kahden tahdin mittainen kuvio ja kummassakin tahdissa lasketaan tasaisesti neljään. Osa rytmikuvion iskuista osuu tahdin iskuille ja osa niiden väleihin.
Rtymi voidaan lausua seuraavalla tavalla, jossa tummennetut tavut ovat rytmikuvion osia ja loput voit lausua hiljaisesti ja jättää lopulta kokonaan lausumatta:
YK-SI KAK-SI KOL-ME NEL-JÄ | YK-SI KAK-SI KOL-ME NEL-JÄ
Tahdiniskujen väliin soitettavaa iskua kutsutaan takapotkuksi. Kuvion kaksi ensimmäistä iskua osuvat tahdin 1. ja 2. iskulle. Kolmas ja neljäs isku ovat takapotkuja tahdin 3. ja 4. iskun jälkeen.
Toisessa tahdissa soitetaan takapotku 1. tahdiniskun jälkeen, 2. tahdin isku on taukoa kahdelle viimeiselle tahdin iskulle soitetaan yksi isku kummallekin.
Voit pyrkiä sisäistämään rytmiikan myös kuulokuvan kautta oheisen klipin avulla:
Rockwayn Latin Workshopissa tutustutaan myös Sambaan tarkemmin.
Alla on esitetty samainen sambarytmi kitaralle sovitettuna. Otteena on kolme kieltä kattava Dm7. jota käytetään myös Black Magic Woman kappaleessa. Voit näppäillä plektrakäden sormilla kaikki kolme kieltä samanaikaisesti, joka tuottaa saundin, jota käytetään sambassa.
Black Magic Woman
Esitän alle kappaleen sointukierron, johon voit soveltaa edellä esitettyä rytmikuviota. Kappaleen varsinainen sointukierto alkaa videon kohdasta 1:27, josta alkaa myös laulu. Kappaleessa käytetään samaa 12:n tahdin sointukiertoa, jota kerrataan useampi kerta.
Sointukierto etenee seuraavasti:
Dm7 | Dm7 | Am7 | Am7
Dm7 | Dm7 | Gm7 | Gm7
Dm7 | A7 | Dm7 | Dm7
Kierrossa on neljä eri sointuotetta, jotka voidaan soittaa seuraavasti:
Alla on vielä esitetty koko sointukierto nuotteineen sekä sointumerkintöineen:
Antoisia treenihetkiä!
-Samuli
Tällä kurssilla perehdytään Santanan Smooth-kappaleen soittoon kielenvenytystekniikoiden kautta.