Vesa-Matti Loiri – Lapin Kesä

Vesku eli Vesa-Matti Loiri (1945-2022) on yksi Suomen ikonisimmista hahmoista. Hän toimi elämänsä aikana niin laulajana, muusikkona, näyttelijänä kuin urheilijanakin, joissa kaikissa hän oli hyvin lahjakas.

Loiri muistetaan etenkin koskettavista tulkinnoistaan laulajana sekä näyttelijänä varsinkin komediallisissa elokuvissa kuten Uuno Turhapuroissa. Hän aloitti näyttelemisen jo nuoressa iässä. Hänen ensimmäinen esiintymisensä oli alle 10-vuotiaana kesäteatterissa. Laulajana hän toimi myös jo samaan aikaan ja kuuluikin maineikkaaseen Cantores Minores lauluryhmään.

Vesa-Matti Loiri

Kuuleman mukaan Vesa-Matti oppi laulamaan ennen kuin alkoi puhumaan ja hänen uniikki äänensä onkin yksi maamme tunnistettavimmista. Hän oli myös äärimmäisen taitava huilunsoittaja.

Historia näyttelijänä sekä urheilijana

Loiri kävi teatterikorkeakoulun noin 20-vuotiaana ja on sen jälkeen näytellyt yli 70 elokuvassa. Hän nousi suureen suosioon roolistaan Pojat elokuvassa vuonna 1962. Erityisen tunnettu hän on komediarooleistaan Turhapuro -elokuvissa sekä lastenhahmo Nasse-setänä.

Vesa-Matti oli myös menestynyt urheilun saralla. Hän onkin harrastanut mm. nyrkkeilyä, jalkapalloa, käsipalloa, vesipalloa, jääkiekkoa, biljardia sekä golfia. Hän on saavuttanut SM-kultaa vesipallossa sekä käsipallossa mutta on sanonut ottaneensa vakavammin kuitenkin jalkapallon ja nyrkkeilyn. Hän on myös kaatumisen Suomen mestari.

Musiikillinen ura

Musiikillisesti Loiri oli hyvin monipuolinen. Häneltä löytyy niin jazz-levyjä, Eino Leinon runoihin sävellettyjen kappaleiden tulkintoja kuin iskelmällisempääkin tuotantoa. Esittelen tässä kirjoituksessa sointukierron hänen kappaleeseensa Lapin Kesä.

Lapin Kesä

Lapin Kesä on Eino Leinon runo, johon Taisto Wesslin ja Perttu Hietanen tekivät myöhemmin sävellyksen. Kappale on tullut tunnetuksi Vesa-Matin tulkitsemana ja sitä ovat versioineet monet muutkin tunnetut suomalaiset artistit.

Kappaleessa on jazz-vaikutteita sen sointukierrossa ja siitä on olemassa useita eri versioita. Alkuperäinen kappale etenee G#m:ssa mutta esitän sen tässä transponoituna Am:n, jotta se on helpompi soittaa kitaralla.

Lapin Kesän sointukierto etenee seuraavasti:

Dm6 E7 | Am9 | Dm7 G7 | Cmaj7 A7

Dm7 E7 | Am7 F#m7-5 | F7-5 E7 | Am9

Kappaleessa on vain yksi osa, jossa edellä esitetty sointukierto kulkee ja se kerrataan kaikkiaan 10:n kierron ajan. Kappaleessa on rauhallinen ja jopa hieman latin-henkinen tunnelma, jonka maailmaan kappaleen soinnut istuvat hyvin.

Esitän vielä alle sointukierron kirjoitettuna nuotti- ja tab-muotoon.

-Samuli

Kitaravideot

Jos haluat opetella Lapin Kesän ukulelella, löydät opetuksen tältä kurssilta.

Lue myös: Kesämusiikkia kitaralle – Paratiisi (Badding)