Rytmi ja aika-arvot hallintaan yksinkertaisella treenillä – Samulin blog

Esittelen tässä kirjoituksessa helpon harjoituksen, joka kehittää yleistä rytmin hallintaa. Harjoitus on esitetty kitaralle mutta tämä konsepti toimii mille tahansa soittimelle.

Todella usein soittimen harjoittelussa keskitytään helposti soittotekniikoihin, likkeihin ja äänen sävyttämiseen, kuten vibratoon tai muuhin fraseeraukselliseen keinoon. Etenkin kitaristien keskuudessa huomio usein kiinnittyy viimeisenä rytmiin ja etenkin timeen.

Lue lisää: Fraseeraus musiikissa ja kitaranasoitossa


Rytmi vs. time

Rytmillä tarkoitetaan sävelten pituuksia ja taukoja, joilla sävelet soitetaan. Ne muodostavat yhdessä rytmisen fraasin, joka on aivan yhtä tärkeä elementti kuin säveletkin.

Timellä tarkoitetaan soittajan kykyä sijoittaa oma soitto rytmisessä suhteessa muihin soittimiin. Hyvä time saavutetaan silloin kun kaikki soittajat soittavat tarkalleen samassa tempossa sovituilla rytmeillä. Lopputuloksena on tiivisti yhteen toimiva yksikkö, joka yksinkertaisesti kuulostaa hyvältä.

Katso: Rock-komppaus ja rytmi-treenit



Aika-arvot ja harjoitukset

Rytmistä hallintaa voi harjoitella tutustumalla erilaisiin rytmeihin suhteessa tahdin iskuun.

Nuotin aika-arvolla tarkoitetaan nuotin kestoa eli sitä, kuinka kauan nuotti soi. Esimerkiksi 1/4-osa nuotti soi yhden tahdin iskun ajan. Mikäli tahdissa lasketaan neljään tasaisessa tempossa, soitetaan 1/4-osa nuotti jokaiselle tällaiselle iskulle.

Nämä treenit voi vaikuttaa liiankin helpoilta, mutta aika-arvojen on hyvä tulla selkäytimestä!

1/4-osanuotteja

1/8-osanuotti on puolestaan puolet nopeampi aika-arvo, jossa soitetaan kaksi säveltä tahdin iskua kohden.

1/8-osanuotteja

Triolissa soitetaan taas kolme nuottia iskua kohden.

Triolit

16-osanuoteissa soitetaan jo neljä säveltä iskua kohden.

16-osanuotteja

Tällä videolla käyn läpi ns. rytmipyramidin. Aloitan 1/4 ja jatkan asteittain jopa 32-osiin.


Harjoittele näitä eri aika-arvoja metronomin kanssa. Aseta tempo rauhalliseen lukemaan ja keskity aina iskulle tulevaan säveleen. Esimerkiksi 16-osanuotteja soittaessa kun keskityt soittamaan kunkin neljän nuotin sarjan ensimmäisen sävelen metronomin iskun kanssa yhteen, tulevat loput kolme säveltä kuin itsestään kohdilleen.

Katso: Krissen rytmitreeni 2

Voit soittaa harjoitukset millä tahansa sävelellä (mistä tahansa nauhavälistä) ja millä tahansa kielellä kitaralla. Voit soittaa ne vuoropikaten plektralla niin saat nopeammat aika-arvot sujumaan helpommin.

Lue lisää: Rytmipyramidi – Hahmota rytmit ja kehity nopeasti


Rytminen hallinta

Voit soittaa edellä esitetyt harjoitukset tasaisen tempon päälle metronomin kanssa. Kun aloitat 1/4-osanuoteista ja etenet vähitellen kohti 16-osanuotteja nopeutuu soitto koko ajan. Eli soitto nopeutuu kun nuotteja soitetaan enemmän tahdin iskua kohden.

Saman tyyppinen harjoitus voidaan myös asetella ikään kuin päinvastoin. Seuraavassa esimerkissä soitetaan tasaista nuottiketjua pysähtymättömänä linjana. Nyt aika-arvot luodaan niin, että jalalla poljetaan aksentteja esimerkiksi joka toisen nuotin kohdalla, jolloin soitto “muuttuu” 1/8-osanuoteiksi.

Kuvassa on aluksi soitettu tasaista nuottivirtaa, johon toisessa tahdissa on aksenteilla (>-merkki) merkattu jalaniskut. Nämä iskut rytmittävät soiton 1/8-osanuoteiksi.

Samaa ideaa voidaan soveltaa jokaiseen harjoiteltuun aika-arvoon. Aksentoi jalalla esimerkiksi joka kolmas sävel, jolloin soitto muuttuu trioleiksi.

Voit lopuksi soittaa aluksi tasaista nuottivirtaa ja jalalla aluksi aksentoida soitto 1/4-osanuoteiksi, sitten 1/8-osanuoteiksi, trioleiksi ja 16-osanuoteiksi. Vaikkakin soitto pysyy koko ajan yhtä nopeana ja aksentoinnin avulla luot siihen erilaisia aika-arvoja.



Tee nuottiin merkityt aksentit polkaisemalla jalkaa. Vaihtoehtoisesti voit soittaa kyseisen nuotin hieman muita kovempaa, jolloin mielikuva aika-arvoista syntyy.

Eri aika-arvot on hyvä saada lihasmuistiin niin, että pystyt halutessasi soittamaan esim. trioleita tilanteen sen vaatiessa ilman, että joudut varsinaisesti laskemaan nuottimääriä. Kussakin aika-arvossa on oma tunnelmansa, jonka voi oppia tuntemaan ja kuulemaan ilman suurempaa analyysiä. Ota nämä harjoitukset osaksi treenirutiinia niin rytmiikkasi kehittyy muiden taitojen ohessa.

-Samuli

Kitaravideot