Mitä ovat “double-stopit” kitaralla? – Samulin blog

Usein kitara-aiheisissa teksteissä törmätään termiin double-stop. Double-stop tarkoittaa kaikessa yksinkertaisuudessaan, että soitetaan kaksi ääntä samaan aikaan.

Musiikissa soinnun muodostamiseen tarvitaan vähintään kolme säveltä, joten double-stop on otettu käyttöön ilmaisemaan kahden sävelen yhtäaikaista sointia.

Double-stopeja käytetään riffeissä, melodioissa ja sooloissakin ja ne ovat loistava tapa etenkin melodian sävyttämiseen. Usein melodioiden yhteydessä päämelodian sävelten pareiksi lisätään saman asteikon säveliä jonkin tietyn etäisyyden päästä.

Myös kaksiäänisiä melodioita on paljon. Näistä esimerkkejä aikaisemmassa blogissani.

Tyypillinen ja hyvänkuuloinen kahden samaan aikaan soivan sävelen etäisyys on terssi, eli intervalli (intevalli on kahden yhtäaikaissävelen välinen etäisyys tai suhde) jossa sävelet sijoitetaan niin, että niiden väliin yksi tyhjä sävel.

Jos melodian sävel on esimerkiksi c on sille terssi, jolloin väliin jää d.

Esimerkissä on soitettu lyhyt melodia double-stopeilla, jossa päällekkäiset sävelet ovat sijoitettu terssin päähän toisistaan.

Teknisesti ottaen melodian lisäsävel voidaan soittaa kitaralla vierekkäiseltä kieleltä tai useamman kielen päästä. Kun kaksi säveltä soi samaan aikaan kutsutaan sitä double stopiksi.

Kuuluisia double-stop riffejä

Double-stopeja on käytetty pitkään riffisoitossa. Periaatteessa kahden kielen voimasoinnutkin voidaan lukea double-stopeiksi, mutta niille on vakiintunut käyttöön termi 5-sointu, vitossointu tai voimasointu (power chord).

Double-stopeja soitetaan rock-musiikissa paljon plektralla pikaten alas kahta kieltä peräkkäin nopeasti. Toki kielet soi yhtä aikaa, mutta eivät lähde soimaan täysin samaa aikaa.

Double-stopit halutaan usein soittaa täysin saman aikaisesti, johon paras tapa on sorminäppäillen tai hybridipikaten, jossa plektran lisäksi käytetään saman käden sormia tai sormea.

Smoke On The Water

Yksi kaikkien aikojen kuuluisimmista kitarariffeistä on Deep Purple-yhtyeen Smoke On The Water. Riffi on yhtyeen alkuperäiskitaristin Ritchie Blackmoren käsialaa. Riffissä soitetaan kitaran kahdella vierekkäisellä kielellä melodiakulku, jossa soi koko ajan kaksi säveltä samaan aikaan.

Otelautakäden osalta voit soittaa kunkin double-stopin yhdellä sormella.

Esimerkiksi kaksi ensimmäistä päällekkäistä 5. nauhan säveltä voit painaa nimettömällä samanaikaisesti. Älä kuitenkaan soita koko riffia vain yhdellä sormella vaan soiton tekee sujuvaksi useamman sormen käyttö. Tällöin kättä ei tarvitse juurikaan liikutella sivusuunnassa vaan sormet hoitavat työn.

Plektrakäden osalta voit joko näppäillä kielet sormilla esimerkiksi niin, että soitat alemman sävelen peukalolla ja ylemmän etusormella. Voit myös kokeilla hybridipikkausta, jossa plektralla soitetaan alempi sävel saman käden keskisormella ylempi.

Tällä kurssilla harjoitellaan tämän riffin lisäksi myös liuta muita hienoja riffejä:

In the Style of Ritchie Blackmore

Fool For Your Loving

Legendaarisen Whitesnake yhtyeen Fool For Your Loving kappaleessa käytetään myös paljon double-stop-soittotekniikkaa.

Double-stopit toimivat hyvin myös särötetyllä kitarasaundilla kun vain kaksi ääntä soi päällekkäin. Mikäli säveliä on enemmän muuttuu sointi helposti puuroiseksi etenkin jos säröä käytetään paljon. Tässä biisissä johonkin kohtaan lisätään kolmas ääni, joten ne eivät ole ns. double-stopeja.

Kyseisen riffin voit soittaa kokonaan plektraa käyttäen. Pyri tällöin soittamaan double-stopit sen verran napakasti, että ne soivat yhtäaikaisesti. Niiden tiukkuus kärsii mikäli ne soittaa liian hitaasti.

Voit harjoitella tätä tekniikkaa keskittymällä vain kahteen ensimmäiseen säveleen, jotka ovat soitettu a- ja d-kielen 3. nauhoilta. Soita kumpikin kieli napakalla plektran iskulla ja pyri pysäyttämään liike heti d-kielen jälkeen jotta g-kieli ei ala soimaan.

Voit myös pyrkiä demppaamaan kaikkia ylimääräisiä kieliä otelautakäden etusormella sekä plektrakäden kämmensyrjällä.

Kelpokäyttöinen blues-likki

Ohessa on blues-ympäristöön toimiva likki, jota voi soittaa G-sävellajissa. Se on lyhyt musiikillinen fraasi, jota voi hyödyntää omassa soitossa esimerkiksi osana sooloa.

Soita alun päällekkäiset 6. ja 7. nauhan sävelet käyttäen joko etu-keskisormiyhdistelmää tai keskisormi-nimetönyhdistelmää. Voit soittaa plektralla kunkin double-stopin ja tahdin lopussa tulevat päällekkäiset 5. nauhan sävelet voit painaa yhtäaikaisesti nimettömällä.

Siitä soitetaan pull-offilla 3. nauhan sävelet, jotka voit soittaa samanaikaisesti etusormella. Loppuun saat soitettua 3. nauhan sävelen nimettömällä.

Toisen tahdin alussa soita etusormella taas päällekkäiset 3. nauhan sävelet ja lisää siihen hammerilla 4. nauha keskisormella ja nimettömällä d-kielen 5. nauhan. Kolme viimeistä double-stopia voit soittaa samoilla sormilla liikuttaen otetta alaspäin irrottamatta sormia otelaudasta.

Paljon muitakin likkejä löytyy esimerkiksi Tuomas Wäinölän Minun likkini -kurssista:

Tuomaksen likkikurssi

-Samuli

Kitaravideot