Banjo-rollit arkikäyttöön – 10 minuutin treeni

Banjo-rollit ovat soittotekniikka, jota nimensä mukaisesti käytetään laajalti banjon soitossa. Koska banjo on kielisoitin siinä missä kitarakin voidaan tätä tekniikkaa soveltaa myös kitaralle.

Banjo-rolleja käytetään lähinnä sointujen soittamiseen, joissa soitetaan yksi sävel kieltä kohden useammalla vierekkäisellä kielellä. Käytössä voi olla esimerkiksi kitaran kolme ohuinta kieltä, joita näppäillään plektrakädellä peräjälkeen jossain tietyssä rytmissä tai patternissa.

Peukaloplektran käyttö

Banjon soitossa usein käytetään peukaloon kiinnitettävää peukaloplektraa mutta se voidaan korvata myös tavallisella plektralla. Kyseessä on siis näppäilytekniikka, jossa yksi sävel soitetaan plektralla ja loput saman käden sormilla. Jos käytössä on kolme ohuinta kieltä, voidaan ne soittaa siten, että g-kieli näpätään plektralla, b-kieli plektrakäden keskisormella ja ohuin e-kieli nimettömällä. Kun tätä kuviota soitetaan useita kertoja putkeen saadaan aikaiseksi rullaava kuvio, josta kyseinen tekniikka saa nimensä.

Tällä kurssilla syvennytään banjorollien soittoon sekä peukaloplektran käyttöön.

Sointusoittoon nopeutta

Banjo-rolltekniikka on hyvin kätevä arpeggioiden ja murrettujen sointukuvioiden soittamisessa. Sama asia voidaan toteuttaa myös pelkällä sorminäppäilytekniikalla mutta yleisesti plektralla soitettaessa tämä tekniikka helpottaa valtavasti edellä mainittujen kuvioiden soittamista. Tällöin plektrasta ei tarvitse luopua, jotta voidaan siirtyä sorminäppäilyyn vaan nämä kaksi asiaa ikään kuin yhdistetään.

Tutustu tällä kurssilla sorminäppäilytekniikan perusteisiin.

Tekniikan omaksuminen niin kuin monen muunkin uuden asian saattaa viedä hetken aikaa. Kannattaa kuitenkin kärsivällisesti ja säännöllisesti harjoitella sitä niin vähitellen se alkaa tuntua luontevalta. Kyseistä tekniikkaa voidaan soveltaa lähes mihin tahansa musiikin tyyliin. Arpeggiot ja muut sointusekvenssit ovat kuitenkin universaalia musiikin kieltä eivätkä ne ole sidottu mihinkään tiettyyn genreen. Soittosaundin puolesta rollit toimivat parhaiten puhtaalla saundilla, jolloin sävelet voivat soida toistensa päälle vapaasti.

Harjoitus

Kirjoitin banjo-roll -tekniikkaan soveltuvan lyhyen sointukierron, joka etenee soinnuilla Am F– C ja G. Soita aina kunkin tahdin alin kieli eli d-kieli plektralla, g-kieli plektrakäden keskisormella ja b-kieli nimettömällä. Pyri saamaan tasainen äänenvoimakkuus eli dynamiikka kunkin kielen välillä niin, ettei jokin kieli soi muita kovemmin. Hae myöskin tasaista rytmiikkaa niin, että kaikki sävelet soivat yhtä kauan.

Sormita kukin tahti sointuotteena. Ensimmäisessä tahdissa voit soittaa 7. nauhan nimettömällä ja kaksi 5. nauhan säveltä etusormen barreotteella.

Toisessa tahdissa soita edelleen 7. nauha nimettömällä, 6. nauha keskisormella ja 5. nauha etusormella.

Kolmannessa tahdissa saat kaikki 5. nauhan sävelet etusormen barreotteella ja viimeisessä tahdissa soita 5. nauha nimettömällä, 3. nauha etusormella ja 4. nauha keskisormella.

Voit soveltaa tätä tekniikka mihin tahansa kappaleeseen, jossa soitetaan sointuja sävel kerrallaan eli murretusti. Voit ottaa tuntumaa tähän tekniikkaan keskittymällä vain harjoituksen ensimmäiseen tahtiin. Kun saat soitettua kuvion hallitusti niin voit siirtyä harjoituksessa eteenpäin. Usein pieneen tahdin mittaiseen pätkään keskittyminen tuo kehityksessä parempia tuloksia kuin pitkää kokonaisuutta soitettaessa.

Hyviä treenihetkiä!
-Samuli

Lue myös: Sorminäppäilyyn hallintaa

Lue myös: Sormitreenejä ilman kitaraa

Kitaravideot