Sormitreenejä ilman kitaraa – Samulin blog

Kitaristi voi harjoitella sorminäppäryyttä ja independenssiä myös ilman kitaraa. Sormi-independissi tarkoittaa “sormien itsenäisyyttä”, eli kykyä toimia täysin “yksin”.

Tästä voi olla hyötyä esimerkiksi näppäimistöllä kirjoitettaessa ja monissa muissakin tehtävissä, joita ei välttämättä tule ajatelleeksi.

Suuri osa soittamisesta ja soittotaidosta lähtee sormien hallinnasta. Taito ja hallinta on treenauksen tuloksena saavutettua taitoa ja lihasmuistiin ohjelmoitua rutiinia. Harjoittelun myötä sormet siis mukautumisesta kitaransoittoon.

Mitä enemmän sormia käyttää sitä vetreämmäksi ne muuttuvat. On hyvä tiedostaa myös se, että sormiinkin voi kerääntyä jännitystä. Tämä näkyy sormien jäykkyytenä, jonka moni tulkitsee sormien luontaiseksi ominaisuudeksi. Tämä on harvoin kuitenkaan ihmisen fyysinen ominaisuus vaan sormia voi harjoittaa ja vetreyttää erilaisilla jumppamaisilla liikkeillä.

Esittelen tässä kirjoituksessa muutamia hyviä harjoituksia, joilla saat sormien toimintaan itsenäisyyttä ja vetreyttä. Itse saatan tehdä tämänkaltaisia liikkeitä esimerkiksi ennen treenisessiota tai osana keikan lämmittelyrutiinia. Sormijumpalla saa nopeasti veren kiertämääni sormissa valmistaen niitä soittotilanteeseen.

Voit testata omaa taitotasoa tutustumalla uuteen Otelautatekniikan mestarikurssiin, jolla sorminäppäryys ja erilaiset sormitukset viedään käytäntöön ja hiotaan timantiksi:

Otelautatekniikan mestarikurssi

Monella soittajalla on myös sormi-independenssiin liittyviä ongelmia; kun esimerkiksi koukistat nimetöntä niin pikkurilli koukistuu samalla.

Tämä tietenkin hankaloittaa soittamista ja sille on olemassa hallinnan lisäksi fyysisiäkin syitä. Nimettömällä ja pikkurillillä on sama koukistajalihas. Sormilla on omat koukistajajänteensä mutta näillä kahdella sormella on yhteinen koukistajalihas. Siitä huolimatta on mahdollista kouluttaa sormia niin, että ne toimivat yksitellen itsenäisesti.

Sormien itsenäysyyn taas auttaa kitaransoitossa. Aloitetaan harjoittelu!

Kuivaharjoitukset

Ensimmäisessä harjoituksessa laita kätesi pöydälle pitäen sormet tasaisena pöydän pinnalla. Nosta etusormeasi niin, että muut sormet pysyvät paikallaan. Mikäli liike antaa myöten anna sormen olla koholla muutaman sekunnin ajan. Toista tämä muutamia kertoja.

Toinen kuivaharjoitus

Toisessa harjoituksessa tehdään sama liike kuin edellisessä mutta tällä kertaa keskisormella. Muista tehdä liikkeet etenkin otelautakädella, jossa sormien hallintaa vaaditaan erityisesti. Toista liike taas muutamia kertoja ja älä anna muiden sormien nousta pöydältä.

3. kuivaharjoitus

Nyt vuorossa on nimetön. Tämä tuntuu usein muita sormia haastavammalta tehdä. Voit auttaa toisella kädelläsi pitämään muita sormia pöydän pinnassa kiinni samalla kun nostat nimetöntä. Mikäli mahdollista, pidä sormea nostettuna useamman sekunnin ajan pyrkien pitämään liike kuitenkin mahdollisimman rentona.

4. kuivaharjoitus

Lopuksi teemme saman liikkeen pikkurillin kanssa. Tämä todennäköisesti tuntuu hieman helpommalta kuin nimettömän kanssa.

Voit lopuksi tehdä edellä esitetyistä harjoituksista sarjan, jossa nostat kutakin sormea vuorotellen. Ensin etusormi, keskisormi, nimetön ja pikkurilli. Sitten voit palata takaisin päin eli etu-, keskisormi, nimetön, pikkurilli, nimetön, keskisormi ja harjoitus alkaa alusta.

Voit myös sekoittaa järjestystä nostamalla ensin etusormea, nimetöntä, keskisormea ja pikkurilliä. Lopullisen haasteen saat kun nostat samanaikaisesti etusormen ja nimettömän, jonka jälkeen samanaikaisesti keskisormen ja pikkurillin. Vuorottelu näiden sormiparien välillä onkin erittäin tehokas harjoitus sormien kontrollin kehittämiseksi.

Uutta kulmaa harjoitteluun

5. kuivaharjoitus

Seuraavassa treenisarjassa tehdään samankaltainen idea, jossa harjoitetaan yhtä sormea kerrallaan mutta tällä sormia koukistaen.

Pidä kätesi sormet suorina kattoa kohti. Koukista etusormi niin koukkuun kuin mahdollista ilman, että muut sormet koukistuvat. Toista tämä liike esimerkiksi viisi kertaa.

6. kuivaharjoitus

Tee seuraavaksi sama harjoitus mutta koukistaen keskisormea. Mikäli muut sormet lähtevät koukistumaan myös, voit pidellä niitä suorina toisella kädellä.

7. kuivaharjoitus

Vuorossa on nimettömän koukistaminen. Toista liike taas viisi kertaa ja pyri pitämään muut sormet mahdollisimman suorina.

8. kuivaharjoitus

Lopuksi koukistetaan pikkurilliä. Huomaat varmasti kuinka nimetön haluaa yhteisen koukistajalihaksen vuoksi liikkua myös. Tee liike hitaasti ja auta tarvittaessa toisella kädellä. Vähitellen sormet oppivat liikkeen ja yksittäinen sormi pystyy paremmin toimimaan itsekseen.

9. kuivaharjoitus

Kaksi viimeistä harjoitusta ovat kaikkein vaikeimmat ja ne aktivoivat sormien lisäksi myös aivoja.

Nosta sormet taas suoriksi kattoa kohti. Koukista etusormea ja nimetöntä samaan aikaan samalla kun muut sormet pysyvät suorina.

Toista liike useita kertoja ja voit vähitellen lisätä nopeutta kun liike helpottuu.

10. kuivaharjoitus

Viimeisessä harjoituksessa koukistetaan samanaikaisesti keskisormea ja pikkurilliä muiden sormien pysyessä suorina. Toista liike taas useita kertoja. Etenkin tässä harjoituksessa nimetön koukistuu hyvin herkästi muiden sormien mukana ja voitkin auttaa sitä toisella kädellä pysymään suorana.

Esimerkiksi tällä uudella Iivo Kaipaisen luotsaamalla kurssilla vaaditaan sorminäppäryyttä, johon nämä harjoitukset myös auttavat:

Otelautatekniikan mestarikurssi

Kun nämä kaksi viimeistä liikettä sujuvat erikseen voit kokeilla vuorotella niillä. Etenkin tämä harjoitus on sormien aktivointiharjoitus, joka vaatii myös ajattelua. Mikäli jotkin näistä harjoituksista tuntuvat erityisen haastavilta niin keskity vain niihin. Haastavien asioiden harjoittelu vie taitoa eteenpäin tehokkaasti.

-Samuli

opetusvideo musiikki