Treenikalenterilla suunnitelmallista etenemistä

Omaa harjoittelua suunnitellessa on äärimmäisen tärkeää tiedostaa omat aikaresurssit. Viikottain törmään samaan fraasiin, jossa ihminen toteaa, että soiton aloittamisen jälkeen huomasikin, ettei sille löytynyt tarpeeksi aikaa. 

Lataa treenikalenteri

Soittoharrastus on usein pääsääntöisesti itsenäistä tekemistä toisin kuin moni muu harrastus. Esimerkiksi jalkapallossa harjoittelu on hyvin tarkasti suunniteltua ja treenit pidetään monta kertaa viikossa. Tässä tapauksessa itse vapautuu vastuusta, jossa harjoittelun sisältö sekä ajankohta täytyy aikatauluttaa.

Soittamisessa sen sijaan harjoittelu painottuu itsenäiseen tekemiseen kotona muiden virikkeiden houkutellessa käyttämään aikaa toisaalle.

Onkin optimaalinen tilanne, mikäli ajankäytön voi miettiä jo ennen kuin harrastus edes alkaa. Näiden realiteettien pohjalta onkin käytännöllisempää miettiä, miten paljon aikaa soittamiselle on ja minkälaisia tavoitteita voi näiden aikaraamien puitteissa itselleen asettaa.

Suunnitelman teossa ensimmäinen ja äärimmäisen tärkeä askel on konkreettisen tavoitteen määritteleminen. Tavoite asettaa harjoittelulle raamit ja mahdollistaa kehityksen seuraamisen lyhyelläkin aikavälillä.

Millainen on hyvä tavoite?

”Haluan tulla hyväksi soolokitaristiksi” ei ole konkreettinen tavoite, koska ”hyvä” on subjektiivinen ja laaja käsite.

”Haluan oppi soittamaan Symphony X –yhtyeen ”Sea of Lies” –kappaleen soolon” puolestaan on konkreettinen tavoite, jonka voi purkaa osiin. Samalla on kuitenkin selvää, että vain ”hyvä soolokitaristi” voi soittaa kyseisen soolon.

Lataa treenikalenteri

Tavoitteen määrittely kulkee aina käsi kädessä käytettävissä olevan ajan kanssa. Epärealististen tavoitteiden kanssa kehitys voi tuntea polkevan paikoillaan, mikä taas johtaa motivaation katoamiseen. Anna siis itsellesi mahdollisuus onnistua ja tuntea iloa pienten askelien saavuttamisesta! Muista, että oma instrumenttisi on parhaimmillaan koko elämäsi mukana kulkeva kaveri ja sen tunteminen ottaa aikaa.

Suunnitelmasta

Ohesta löydät esitäytetyt suunnitelmapohjat, ja niiden jälkeen tyhjät pohjat omaa täyttöäsi varten. Suunnitelma on tarkoitus rakentaa 12 kuukaudelle, mutta voit toki vapaasti hyödyntää siitä myös pienempiä osia. Suunnitelma on tarkoituksella graafisesti hyvin pienieleinen, jotta se olisi mahdollisimman kevyt myös tulostettavaksi.

Lataa treenikalenteri

Toivomme, että tämä suunnitelma auttaa sinua viemään harrastustasi eteenpäin. Muista, että työ jää kuitenkin sinun tehtäväksesi!

Kitaravideot