Ain’t Talkin’ ‘Bout Love -biisin pääriffi – Samulin blog

Esittelen tässä kirjoituksessa legendaarisen kitarariffin, joka on lyhyt ja ytimekäs. Se on helppo oppia ulkoa ja on nopeasti omaksuttavissa vaikkei soittokokemusta vielä olisikaan vielä vuosia. Kyseessä on Van Halen-yhtyeen Ain’t Talkin Bout Love-kappaleen avausriffi.

Riffin on säveltänyt Van Halenin kitaristi Eddie Van Halen (1955-2020), joka lukeutuu yhdeksi kaikkien aikojen kuuluisimpien kitaristien joukkoon. Yksi Eddien suurista taidoista oli kirjoittaa iskeviä ja tarpeeksi yksinkertaisia kappaleita, jotka vetosivat suuriin massoihin.

Vaikka Eddie lukeutuukin valtavan virtuoottiseksi kitaristiksi hän osasi silti tarpeen tullen soittaa ja säveltää hyvinkin maltillisesti.

Lue lisää edesmenneestä Eddiestä, hänen musiikistaan ja kitarakikoista edellisessä pitkässä kirjoituksessani täältä.

Ain’t Talkin Bout Love – Pääriffi

Kappale on Van Halenin ensimmäiseltä levyltä vuodelta 1978. Kyseessä on hyvin suoraviivainen kappale, jossa on käytössä vain kolme sointua. Sävellajina on Am ja kappaleen avausriffi esiintyy myös säkeistössä hieman muunneltuna.

Soittosaundina Eddie käyttää särötettyä kitarasaundia ja efekteinä hänellä on tässä kappaleessa käytössä flanger ja kaiku.

Tällä kurssilla esitellään erilaisia kitaraefektejä- ja soundeja. Kurssilla on kymmeniä videoita ja voit lunastaa ilmaisen kokeilun palveluun vaikka heti:

Kitarasoundien peruskurssi

Toki riffin voi soittaa nylonkielisellä akustisellakin mutta parhaalta se kuulostaa sähkökitaralla soitettuna. Kielet näppäillään plektralla ja sen käyttö onkin kenties haastavin osuus riffissä, sillä lähes jokainen sävel on soitettu eri kieleltä.

Sävelet ovat myöskin dempatut, eli pikkauskäden kämmensyrjää pidetään kevyesti kielten päällä lähellä tallaa, jolloin sävelet eivät pääse soimaan pitkinä vaan niihin tulle tumma ja lyhyt sointi.

Tällä kurssilla voit opiskella demppausta ja muita soittotekniikoita:

Heavy-komppaus ja tekniikka

Koko riffin sisältö on kahdessa ensimmäisessä tahdissa, joita kerrataan alussa useamman kerran. Keskity kuitenkin ottamaan kaksi ensimmäistä tahtia hyvin haltuun ja sen jälkeen vasta kertaamaan niitä useampina toistoina.

Neljä ensimmäistä säveltä pidetään samanaikaisesti pohjaan painettuina kolmella erillisellä sormella. Nämä sävelet muodostavat Am-soinnun, jossa voit soittaa d-kielen 2. nauhan keskisormella, g-kielen 2. nauhan nimettömällä ja b-kielen 1. nauhan etusormella.

Voit pikata kuvion kaksi ensimmäistä säveltä plektran alaslyönneillä ja kaksi seuraavaa ylöslyönneillä.

Neljä seuraavaa säveltä muodostavat myöskin soinnun, joka on F. Ensimmäisen sävel soitetaan avoimelta kieleltä, joka on tässä tapauksessa ohuin e-kieli.

Seuraavat kaksi säveltä, jotka soitetaan 1. nauhalta kahdelta ohuimmalta kieleltä, voidaan soittaa niin, että etusormella painetaan kumpikin kieli samanaikaisesti. Näppää sävelet kuitenkin nuotin osoittamassa järjestyksessä ja viimeinen sävel g-kielen 2. nauhalta soitetaan keskisormella.

Voit pikata tämän niin, että ensimmäinen sävel on alaslyönti, kaksi seuraavaa ylöslyöntejä ja viimeinen sävel on alaslyönti.

Toisen tahdin sävelet muodostavat G5-soinnun, eli riffin sointukierto on Am, F ja G5.

Kaksi ensimmäistä säveltä voidaan soittaa niin, että ohuimman kielen 3. nauha soitetaan pikkurillillä ja toiseksi ohuimman kielen 3. nauha nimettömällä. Voit pikata nämä plektran ylöslyönneillä. Periaate Eddiellä riffin pikkauksessa on pikata aina sen suuntaisella plektran iskulla, johon suuntaan kuvio etenee.

Kahden paksuimman kielen 3. nauhat voidaan soittaa keskisormella. A-kielen 3. nauhaan lisätään ns. pinch-harmonic, jonka soittamista opiskellaan tällä kurssilla.

Kaksi viimeistä säveltä soitetaan niin, että pikkaa A-kielen 2. nauha ja soita se etusormella. Tämän jälkeen lyö keskisormi napakasti saman saman kielen 3. nauhan ilman plektraniskua.

Tätä tekniikkaa kutsutaan hammeriksi ja kun saat sen haltuun, helpottuu soittaminen huomattavasti kun jokaista säveltä ei tarvitse pikata erikseen.

Jos esim. “hammer”-tekniikka on vielä hakusessa, on sinun ehdottomasti tutustuttava tähän kurssiin:

Melodiasoiton tekniikat kitaralla

Harjoittele kappale ulkomuistiin aluksi hyvin hitaalla tempolla. Nopeuta tempoa sen mukaan kun kehityt. Kuuntele kappale oheisesta linkistä niin treenaus on tehokkaampaa kun siitä on selkeä kuulokuva.

Hyviä treenihetkiä!

-Samuli

Kitaravideot