Economy picking -tekniikka

Lataa alkuun treenit tabulatuureina tukemaan blogin aihetta.

Tässä blogissa tutustumme kitaransoittotekniikkaan nimeltä “economy picking”, tai economy-pikkaus.

Kyseessä on nimensä mukaisesti yksi plektralla soittamisen muoto, jossa liikeradat ovat suunniteltu mahdollisimman ekonomisiksi. Tämän soittotekniikan hallitseminen helpottaa soittoa ja se antaa avaimet myös nopeampaan soittoon.

Ideana on siis tehdä mahdollisimman vähän liikettää pikkauskäden (plektrakäden) osalta mutta kuitenkin niin, että jokainen sävel on pikattu. Pikkauksella tarkoitan, että sävel soitetaan plektralla.

Periaate economypikkauksessa on se, että muuten soitamme kaikki sävelet vuoropikkaamalla mutta aina kun kieli vaihtuu, soitetaan uuden kielen ensimmäinen sävel samalla plektraniskulla kuin edellisen kielen viimeinen sävel. Tällä tavoin säästämme liikke-energiaa soittamalla kaksi säveltä yhdellä iskulla.

Economy pickingiä voidaan verrata sweep pikkauksen ja vuoropikkauksen risteytykseksi. Näiden soittoperiaate on tiedostettava, jotta voidaan edetä economy-pikkauksen pariin.

Tutustu Rockwayn Tekniikkakurssiin, jossa Stratovarius-yhtyeestä tuttu Matias Kupiainen opastaa economy picking -tekniikan saloihin:

Tekniikkakoulu


Sweep picking -soittotekniikka

Sweep pikkauksessa soitetaan yksi ääni kieltä kohden vierekkäisiltä kieliltä. Tarkoitus on plektralla pikata kaikki sävelet niin, että annamme plektran liukua samansuuntaisella liikkellä kaikkien soitettavien kielten läpi. Tämä tekee plektrakäden työskentelystä hyvin vaivatonta kun voimme soittaa yhdellä plektraniskulla useamman sävelen monelta kieleltä.

Ohessa esimerkki nopeasta arpeggiosta, joka kannattaa soittaa yhdellä plektran liikkeellä samaan suuntaa, eli sweep-pikaten.

Vuoropikkaus

Vuoropikkauksessa soitetaan nimensä mukaisesti vuorottelevilla plektran iskuilla. Tämä on etenkin sähkökitaralla kaikkein käytetyin tekniikka. Usein kitaristit aloittavat melodialinjan soittamisen plektran alaslyönnillä, josta liike jatkuu edestakaisena plektraliikkeenä.


Esimerkikssä on soitettu ACDC-yhtyeen Thunderstruck kappaleen tunnusmelodia. Siinä liikutaan yhdellä kielellä ja plektra tekee sävelten välillä edestakaista liikettä. Tämä takaa mahdollisuuden nopeaan soittoon mahdollisimman pienellä vaivalla.

Australialainen Frank Gambale tunnetaan suvereenista economypikkausksen hallinnastaan. Toinen tunnettu “talouspikkaaja” on Marhall Harrison.


Economy picking – Ensimmäinen treeni 

Tässä ensimmäisessä harjoituksessa totutellaan kielen vaihtamiseen samalla plektraniskulla. Kieltä vaihdettaessa tarkoitus ei ole soittaa esimerkiksi kahta erillistä alaslyöntiä vain painaa plektra kahden kielen läpi yhdellä liikkeellä. Heti kun plektra irtoaa edellisestä kielestä on se jo kiinni seuraavassa.

Soita nimettömällä ohuimman e-kielen 12. nauha. Pikataan se kahteen kertaan aloittaen alas-,  jota seuraa ylöslyönti. Liiku samaisella ylöslyonnillä b kielelle ja soita etusormella 10. nauha. Soita vielä sama sävel uudestaan alaslyönnillä ja liiku samalla plektraniskulla takaisin e kielelle ja aloita kuvio alusta.



2. treeni

Tässä harjoituksessa keskitymme pelkästään kielenvaihtamiseen alaslyönnillä. Economypikkausta käytetään usein asteikkosoitossa, jolloin soitamme kolme säveltä per kieli. Tämän takia otin alkuun kolme kromaattista säveltä, jotka on helppo soittaa vierekkäisiltä nauhoilta. Fokus tässä harjoituksessa on kielen vaihdossa, ei niinkään soitettavissa sävelissä.

Soita aluksi b kielen 8. nauha alaslyönnillä, 9. nauha ylöslyönnillä ja 10. nauha alaslyönnillä. Liiku samalla alaslyönnillä e kielelle ja soita 8. nauha.



3. treeni

Tässä harjoituksessa keskitymme puolestaan kielenvaihtoon pelkällä ylöslyönnillä. Idea on sama kuin edellisessä harjoituksessa mutta soitamme sen laskeutuvana kuviona.

Soita e kielen 10. nauha ylöslyönnillä, 9. nauha alas- ja 8. nauha ylöslyönnillä. Siirry samalla plektraniskulla b kielelle ja soita 10. nauha ylöslyönnillä.

Jos kaupaat kovaa haastetta ja lisää harjoituksia, kannattaa tutustua Rockwayn Plektra-tekniikan mestarikurssiin, jolla käydään läpi plektrasoiton haastavampia tekniikoita läpi:

Plektratekniikan mestarikurssi



4. treeni

Tämä harjoitus on jatkoa 2 treenille. Tällä kertaa soitamme yhden kielivaihdoksen sijaan kaksi. Jokainen kielenvaihto tapahtuu alaslyönnillä. Kielellä ollessa kolme säveltä pikkaus on aina alas, ylös, alas. Kiinnitä huomiota siihen, että soitat edellisen kielen viimeisen ja seuraavan kielen ensimmäisen sävelen samalla plektraniskulla.



5. treeni

Tämän harjoituksen idea on sama kuin 3 treenissä mutta käytössä on yhteensä kolme kieltä. Periaatteet ovat samat kuin edellisessä harjoituksessa mutta plektrakuvio menee jokaisella kielellä ylös, alas, ylös. Monelle kitaristille fraasin aloittaminen ylöslyönnillä saatta tuntua hyvin oudolta mutta siihen kannattaa totutella, sillä se avaa uusia ovia helpottaen soittoa huomattavasti.


Amerikkalainen Marshall Harrison on toiminut innoittajana itselleni economy pikkausta harjoitellessani.



6. treeni

Tässä harjoituksessa toteutetaan teknisesti täysin samaa soittotapaa kuin 4. treenissä. Tällä kertaa soitamme kuitenkin läpi kaikki kuusi kieltä sovellettuna Am asteikkoon. Painotan edelleen keskittymään siihen, että kielenvaihto tapahtuu yhtenäisellä plektraniskulla.



7. treeni

Economy pikkauksella voi myös soittaa “paikallaan pyöriviä likkejä”. Edelliset harjoitukset etenivät aina seuraavalle kielelle. Kyseinen ilmiö tapahtuu silloin kun soitamme parittoman määrän nuotteja kieltä kohti. Asteikkosoitossa on usein käytössä kolme säveltä per kieli eli pariton määrä. Tämä aiheuttaa sen, että etenemme koko ajan seuraavalle kielelle. Sen sijaan jos soitamme parillisia nuottimääriä vierekkäisillä kielillä, alkaa kuvio pyörimään paikoillaan.

Seuraavassa treenissä soitamme kahdella ohuimmalla kielellä kummallakin kuusi säveltä. Tabista näet pikkausjärjestyksen ja käytän tässä edelleen kromaattisia säveliä, jotta harjoitus pysyisi helppona otelautakädelle ja voit keskittyä täysin pikkaamiseen.



8. treeni

Jatkamme samalla parillisten nuottimäärien soittamista vierekkäisillä kielillä. Tällä kertaa soitamme neljän nuotin ryhmiä. Kuviona toimii kromaattinen patterni, joka käyttää kaikkia neljää sormea vierekkäisillä nauhaväleillä. Likki aloitetaan ylöslyönnillä, joka mahdollistaa tulevan kielenvaihdon samalla plektran iskulla. Ole hyvin tarkkana, että soitat plektrakuvion oikein. Pienikin sekaannus pikkauksessa aiheuttaa sen, että economypikkaus ei ole mahdollinen tässä kuviossa. Harjoitus alkaa tuntumaan sitä luonnollisemmalta mitä enemmän soitat sitä.



9. treeni

Viimeinen harjoitus hyödyntää myös parillisia nuottimääriä kahdella ohuimmalla kielellä. On kuitenkin mahdollista sekoitella eri parillisia nuottimääriä keskenään. Tässä tapauksessa soitamme ensin b kielellä kaksi ja sitten e kielellä neljä säveltä. Kunhan nuotteja on parillinen määrä, on mahdollista käyttää tätä paikallaan pyörivän kuvion periaatetta.


Lisää aiheesta Rockwayllä yli 30 video-oppitunnin verran:

Rockwayn tekniikkakoulu

Loppuun taas pieni harjoitussoolo, jossa käytetään paljon economy pikkausta. Soolon taustassa käytetään tuttua sointukiertoa: Am, F, C ja G. Voit harjoitella soolon tekniset osiot erikseen ja sen jälkeen yhdistää ne kokonaisuudeksi.

Rentoja treenihetkiä!

-Samuli

Kitaravideot

Lisää kommentti