Economy pikkaus, osa 1

Lataa alkuun treeni:

Treeni .PDF

Tässä blogissa tutustumme kitaransoittotekniikkaan nimeltä economy pikkaus. Kyseessä on nimensä mukaisesti yksi plektralla soittamisen muoto, jossa liikeradat on suunniteltu mahdollisimman ekonomiseksi. Tämä tekee soiton helpommaksi ja mahdollistaa myös nopeamman soiton. Ideana on tehdä mahdollisimman vähän liikettää pikkauskäden osalta mutta kuitenkin niin, että jokainen sävel on pikattu.

Perusidea economypikkauksessa on se, että muuten soitamme kaikki sävelet vuoropikkaamalla mutta aina kun kieli vaihtuu, soitetaan uuden kielen ensimmäinen sävel samalla plektraniskulla kuin edellisen kielen viimeinen sävel. Tällä tavoin säästämme liikke-energiaa soittamalla kaksi säveltä yhdellä iskulla.

Australialainen Frank Gambale tunnetaan suvereenista economypikkausksen hallinnastaan.

Lisää aiheesta Rockwayn Tekniikkakurssilla:

Economy picking

Ensimmäinen treeni 

Tässä ensimmäisessä harjoituksessa totutellaan kielen vaihtamiseen samalla plektraniskulla. Kieltä vaihdettaessa tarkoitus ei ole soittaa esimerkiksi kahta erillistä alaslyöntiä vain painaa plektra kahden kielen läpi yhdellä liikkeellä. Heti kun plektra irtoaa edellisestä kielestä on se jo kiinni seuraavassa.

Soita nimettömällä ohuimman e-kielen 12. nauha. Pikataan se kahteen kertaan aloittaen alas-,  jota seuraa ylöslyönti. Liiku samaisella ylöslyonnillä b kielelle ja soita etusormella 10. nauha. Soita vielä sama sävel uudestaan alaslyönnillä ja liiku samalla plektraniskulla takaisin e kielelle ja aloita kuvio alusta.

 

2. treeni

Tässä harjoituksessa keskitymme pelkästään kielenvaihtamiseen alaslyönnillä. Economypikkausta käytetään usein asteikkosoitossa, jolloin soitamme kolme säveltä per kieli. Tämän takia otin alkuun kolme kromaattista säveltä, jotka on helppo soittaa vierekkäisiltä nauhoilta. Fokus tässä harjoituksessa on kielen vaihdossa, ei niinkään soitettavissa sävelissä.

Soita aluksi b kielen 8. nauha alaslyönnillä, 9. nauha ylöslyönnillä ja 10. nauha alaslyönnillä. Liiku samalla alaslyönnillä e kielelle ja soita 8. nauha.

 

3. treeni

Tässä harjoituksessa keskitymme puolestaan kielenvaihtoon pelkällä ylöslyönnillä. Idea on sama kuin edellisessä harjoituksessa mutta soitamme sen laskeutuvana kuviona.

Soita e kielen 10. nauha ylöslyönnillä, 9. nauha alas- ja 8. nauha ylöslyönnillä. Siirry samalla plektraniskulla b kielelle ja soita 10. nauha ylöslyönnillä.

 

4. treeni

Tämä harjoitus on jatkoa 2 treenille. Tällä kertaa soitamme yhden kielivaihdoksen sijaan kaksi. Jokainen kielenvaihto tapahtuu alaslyönnillä. Kielellä ollessa kolme säveltä pikkaus on aina alas, ylös, alas. Kiinnitä huomiota siihen, että soitat edellisen kielen viimeisen ja seuraavan kielen ensimmäisen sävelen samalla plektraniskulla.

 

5. treeni

Tämän harjoituksen idea on sama kuin 3 treenissä mutta käytössä on yhteensä kolme kieltä. Periaatteet ovat samat kuin edellisessä harjoituksessa mutta plektrakuvio menee jokaisella kielellä ylös, alas, ylös. Monelle kitaristille fraasin aloittaminen ylöslyönnillä saatta tuntua hyvin oudolta mutta siihen kannattaa totutella, sillä se avaa uusia ovia helpottaen soittoa huomattavasti.

 

Amerikkalainen Marshall Harrison on toiminut innoittajana itselleni economy pikkausta harjoitellessani.

 

6. treeni

Tässä harjoituksessa toteutetaan teknisesti täysin samaa soittotapaa kuin 4. treenissä. Tällä kertaa soitamme kuitenkin läpi kaikki kuusi kieltä sovellettuna Am asteikkoon. Painotan edelleen keskittymään siihen, että kielenvaihto tapahtuu yhtenäisellä plektraniskulla.

 

7. treeni

Economy pikkauksella voi myös soittaa “paikallaan pyöriviä likkejä”. Edelliset harjoitukset etenivät aina seuraavalle kielelle. Kyseinen ilmiö tapahtuu silloin kun soitamme parittoman määrän nuotteja kieltä kohti. Asteikkosoitossa on usein käytössä kolme säveltä per kieli eli pariton määrä. Tämä aiheuttaa sen, että etenemme koko ajan seuraavalle kielelle. Sen sijaan jos soitamme parillisia nuottimääriä vierekkäisillä kielillä, alkaa kuvio pyörimään paikoillaan.

Seuraavassa treenissä soitamme kahdella ohuimmalla kielellä kummallakin kuusi säveltä. Tabista näet pikkausjärjestyksen ja käytän tässä edelleen kromaattisia säveliä, jotta harjoitus pysyisi helppona otelautakädelle ja voit keskittyä täysin pikkaamiseen.

 

8. treeni

Jatkamme samalla parillisten nuottimäärien soittamista vierekkäisillä kielillä. Tällä kertaa soitamme neljän nuotin ryhmiä. Kuviona toimii kromaattinen patterni, joka käyttää kaikkia neljää sormea vierekkäisillä nauhaväleillä. Likki aloitetaan ylöslyönnillä, joka mahdollistaa tulevan kielenvaihdon samalla plektran iskulla. Ole hyvin tarkkana, että soitat plektrakuvion oikein. Pienikin sekaannus pikkauksessa aiheuttaa sen, että economypikkaus ei ole mahdollinen tässä kuviossa. Harjoitus alkaa tuntumaan sitä luonnollisemmalta mitä enemmän soitat sitä.

 

9. treeni

Viimeinen harjoitus hyödyntää myös parillisia nuottimääriä kahdella ohuimmalla kielellä. On kuitenkin mahdollista sekoitella eri parillisia nuottimääriä keskenään. Tässä tapauksessa soitamme ensin b kielellä kaksi ja sitten e kielellä neljä säveltä. Kunhan nuotteja on parillinen määrä, on mahdollista käyttää tätä paikallaan pyörivän kuvion periaatetta.

 

Lisää aiheesta Rockwayllä:

Economy picking

 

Loppuun taas pieni harjoitussoolo, jossa käytetään paljon economy pikkausta. Soolon taustassa käytetään tuttua sointukiertoa: Am, F, C ja G. Voit harjoitella soolon tekniset osiot erikseen ja sen jälkeen yhdistää ne kokonaisuudeksi.

 

Rentoja treenihetkiä!

-Samuli

 

Lisää kommentti