Economy pikkaus, osa 1

Lataa alkuun treeni:

July 26, 2017 Lisää kommentti

kitara Opettaja Rockway Samulin blog

Lataa alkuun treeni:

[mks_button size="large" title="Treeni .PDF" style="squared" url="https://blog.rockway.fi/wp-content/uploads/2017/07/economy-1.pdf" target="_self" bg_color="#ddb533" txt_color="#FFFFFF" icon="" icon_type="" nofollow="0"]

Tässä blogissa tutustumme kitaransoittotekniikkaan nimeltä economy pikkaus. Kyseessä on nimensä mukaisesti yksi plektralla soittamisen muoto, jossa liikeradat on suunniteltu mahdollisimman ekonomiseksi. Tämä tekee soiton helpommaksi ja mahdollistaa myös nopeamman soiton. Ideana on tehdä mahdollisimman vähän liikettää pikkauskäden osalta mutta kuitenkin niin, että jokainen sävel on pikattu.

Perusidea economypikkauksessa on se, että muuten soitamme kaikki sävelet vuoropikkaamalla mutta aina kun kieli vaihtuu, soitetaan uuden kielen ensimmäinen sävel samalla plektraniskulla kuin edellisen kielen viimeinen sävel. Tällä tavoin säästämme liikke-energiaa soittamalla kaksi säveltä yhdellä iskulla.

Australialainen Frank Gambale tunnetaan suvereenista economypikkausksen hallinnastaan.

https://youtu.be/g8zP-5VUFnQ

Lisää aiheesta Rockwayn Tekniikkakurssilla:

[mks_button size="large" title="Economy picking" style="squared" url="https://www.rockway.fi/kitara/tekniikkakoulu-economy-picking/" target="_blank" bg_color="#f2c94f" txt_color="#FFFFFF" icon="" icon_type="" nofollow="0"]

Ensimmäinen treeni 

Tässä ensimmäisessä harjoituksessa totutellaan kielen vaihtamiseen samalla plektraniskulla. Kieltä vaihdettaessa tarkoitus ei ole soittaa esimerkiksi kahta erillistä alaslyöntiä vain painaa plektra kahden kielen läpi yhdellä liikkeellä. Heti kun plektra irtoaa edellisestä kielestä on se jo kiinni seuraavassa.

Soita nimettömällä ohuimman e-kielen 12. nauha. Pikataan se kahteen kertaan aloittaen alas-,  jota seuraa ylöslyönti. Liiku samaisella ylöslyonnillä b kielelle ja soita etusormella 10. nauha. Soita vielä sama sävel uudestaan alaslyönnillä ja liiku samalla plektraniskulla takaisin e kielelle ja aloita kuvio alusta.

[audio mp3="https://blog.rockway.fi/wp-content/uploads/2017/07/1-treeni-1.mp3"][/audio]

 

2. treeni

Tässä harjoituksessa keskitymme pelkästään kielenvaihtamiseen alaslyönnillä. Economypikkausta käytetään usein asteikkosoitossa, jolloin soitamme kolme säveltä per kieli. Tämän takia otin alkuun kolme kromaattista säveltä, jotka on helppo soittaa vierekkäisiltä nauhoilta. Fokus tässä harjoituksessa on kielen vaihdossa, ei niinkään soitettavissa sävelissä.

Soita aluksi b kielen 8. nauha alaslyönnillä, 9. nauha ylöslyönnillä ja 10. nauha alaslyönnillä. Liiku samalla alaslyönnillä e kielelle ja soita 8. nauha.

[audio mp3="https://blog.rockway.fi/wp-content/uploads/2017/07/2-treeni.mp3"][/audio]

 

3. treeni

Tässä harjoituksessa keskitymme puolestaan kielenvaihtoon pelkällä ylöslyönnillä. Idea on sama kuin edellisessä harjoituksessa mutta soitamme sen laskeutuvana kuviona.

Soita e kielen 10. nauha ylöslyönnillä, 9. nauha alas- ja 8. nauha ylöslyönnillä. Siirry samalla plektraniskulla b kielelle ja soita 10. nauha ylöslyönnillä.

[audio mp3="https://blog.rockway.fi/wp-content/uploads/2017/07/3-treeni.mp3"][/audio]

 

4. treeni

Tämä harjoitus on jatkoa 2 treenille. Tällä kertaa soitamme yhden kielivaihdoksen sijaan kaksi. Jokainen kielenvaihto tapahtuu alaslyönnillä. Kielellä ollessa kolme säveltä pikkaus on aina alas, ylös, alas. Kiinnitä huomiota siihen, että soitat edellisen kielen viimeisen ja seuraavan kielen ensimmäisen sävelen samalla plektraniskulla.

[audio mp3="https://blog.rockway.fi/wp-content/uploads/2017/07/4-treeni.mp3"][/audio]

 

5. treeni

Tämän harjoituksen idea on sama kuin 3 treenissä mutta käytössä on yhteensä kolme kieltä. Periaatteet ovat samat kuin edellisessä harjoituksessa mutta plektrakuvio menee jokaisella kielellä ylös, alas, ylös. Monelle kitaristille fraasin aloittaminen ylöslyönnillä saatta tuntua hyvin oudolta mutta siihen kannattaa totutella, sillä se avaa uusia ovia helpottaen soittoa huomattavasti.

[audio mp3="https://blog.rockway.fi/wp-content/uploads/2017/07/5-treeni.mp3"][/audio]

 

Amerikkalainen Marshall Harrison on toiminut innoittajana itselleni economy pikkausta harjoitellessani.

https://youtu.be/CfEJ-Rc0abo

 

6. treeni

Tässä harjoituksessa toteutetaan teknisesti täysin samaa soittotapaa kuin 4. treenissä. Tällä kertaa soitamme kuitenkin läpi kaikki kuusi kieltä sovellettuna Am asteikkoon. Painotan edelleen keskittymään siihen, että kielenvaihto tapahtuu yhtenäisellä plektraniskulla.

[audio mp3="https://blog.rockway.fi/wp-content/uploads/2017/07/6-treeni.mp3"][/audio]

 

7. treeni

Economy pikkauksella voi myös soittaa "paikallaan pyöriviä likkejä". Edelliset harjoitukset etenivät aina seuraavalle kielelle. Kyseinen ilmiö tapahtuu silloin kun soitamme parittoman määrän nuotteja kieltä kohti. Asteikkosoitossa on usein käytössä kolme säveltä per kieli eli pariton määrä. Tämä aiheuttaa sen, että etenemme koko ajan seuraavalle kielelle. Sen sijaan jos soitamme parillisia nuottimääriä vierekkäisillä kielillä, alkaa kuvio pyörimään paikoillaan.

Seuraavassa treenissä soitamme kahdella ohuimmalla kielellä kummallakin kuusi säveltä. Tabista näet pikkausjärjestyksen ja käytän tässä edelleen kromaattisia säveliä, jotta harjoitus pysyisi helppona otelautakädelle ja voit keskittyä täysin pikkaamiseen.

[audio mp3="https://blog.rockway.fi/wp-content/uploads/2017/07/7-treeni.mp3"][/audio]

 

8. treeni

Jatkamme samalla parillisten nuottimäärien soittamista vierekkäisillä kielillä. Tällä kertaa soitamme neljän nuotin ryhmiä. Kuviona toimii kromaattinen patterni, joka käyttää kaikkia neljää sormea vierekkäisillä nauhaväleillä. Likki aloitetaan ylöslyönnillä, joka mahdollistaa tulevan kielenvaihdon samalla plektran iskulla. Ole hyvin tarkkana, että soitat plektrakuvion oikein. Pienikin sekaannus pikkauksessa aiheuttaa sen, että economypikkaus ei ole mahdollinen tässä kuviossa. Harjoitus alkaa tuntumaan sitä luonnollisemmalta mitä enemmän soitat sitä.

[audio mp3="https://blog.rockway.fi/wp-content/uploads/2017/07/8-treeni.mp3"][/audio]

 

9. treeni

Viimeinen harjoitus hyödyntää myös parillisia nuottimääriä kahdella ohuimmalla kielellä. On kuitenkin mahdollista sekoitella eri parillisia nuottimääriä keskenään. Tässä tapauksessa soitamme ensin b kielellä kaksi ja sitten e kielellä neljä säveltä. Kunhan nuotteja on parillinen määrä, on mahdollista käyttää tätä paikallaan pyörivän kuvion periaatetta.

[audio mp3="https://blog.rockway.fi/wp-content/uploads/2017/07/9-treeni.mp3"][/audio]

 

Lisää aiheesta Rockwayllä:

[mks_button size="large" title="Economy picking" style="squared" url="https://www.rockway.fi/kitara/tekniikkakoulu-economy-picking/" target="_blank" bg_color="#f2c94f" txt_color="#FFFFFF" icon="" icon_type="" nofollow="0"]

 

Loppuun taas pieni harjoitussoolo, jossa käytetään paljon economy pikkausta. Soolon taustassa käytetään tuttua sointukiertoa: Am, F, C ja G. Voit harjoitella soolon tekniset osiot erikseen ja sen jälkeen yhdistää ne kokonaisuudeksi.

[audio mp3="https://blog.rockway.fi/wp-content/uploads/2017/07/Harjoitussoolo.mp3"][/audio]

 

Rentoja treenihetkiä!

-Samuli

 

Saatat myös pitää

Yleisin kitarakomppi: Harjauskomppi


Tässä blogissa availen hieman lisää komppauksen alkeita, mitkä soveltuvat niin akustiselle- kuin sähkökitarallekin...


December 04, 2019

Pertun päiväkirja: Kotistudion akustointi


Kotistudion soundi uudelle tasolle  Pertun päiväkirjassa käydään tällä kertaa läpi kotistudion akustiikan perusteita...


December 04, 2019

Tears In Heaven -kappaleen intro


Tässä blogissa esittelen kuuluisan kappaleen intron, joka on soitettu akustisella kitaralla. Tulen esittelemään...


November 27, 2019