Opettele kitaralla: Kuumaa – Tulipalo

Kuumaa on vuonna 2016 perustettu kotimainen popyhtye, johon kuuluu laulaja Johannes Brotherus, rumpali Jonttu Luhtavaara sekä basisti Aarni Soivio.

Useat yhtyeen kappaleista ovat striimanneet kultalevyn oikeuttavan kahden miljoonan striimauksen tai platinaan oikeuttavan neljän miljoonan striimauksen määrän. Yhtyeen musiikki on helposti omaksuttavaa hieman tummasävyistä poppia, joka vei Kuumaan niinikään kilpailemaan vuoden 2023 Uuden Musiikin Kilpailussa.

Yhtye palkittiin vuoden 2023 Emma-gaalassa vuoden yhtyeenä ja yksi sen isoimmista hiteistä on nimeltään Tulipalo.

Kappale on sijoittunut Suomen virallisen radiolistan kärkeen ja se valittiin Radio Suomirockin vuoden biisiksi vuonna 2022. Tulipalo on striimannut yli 12 miljoonaa kertaa ei yli kolminkertaiseen platinaan oikeuttavan määrän.

Intro

Kappaleen taustalla kulkee koko kosketinsoitin kuvio, joka soittaa arpeggiotyylisesti eli yksi ääni kerrallaan kappaleen sointukiertoa.

Pidä ensimmäisessä tahdissa kaikki sävelet pohjaan painettuina niin, että painat 10. nauhan etusormella, 12. nauhan nimettömällä ja 11. nauhan keskisormella. Kyseessä on Gm-sointu ja sävelet näppäillään tabin osoittamassa järjestyksessä. Voit käyttää soittotekniikkana sorminäppäilyä, jota voit opiskella tarkemmin tällä kussilla.

Voit myös soittaa kappaleen plektralla näppäillen, jolloin voit soittaa sävelet vuoropikaten, johon voit tutustua tällä kurssilla.

Vaihtoehtoisesti voit pikata sävelet niin, että soitat a- ja d-kielet plektran alaslyönnillä ja b-kielen ylöslyönnillä.

Toisessa tahdissa neljä ensimmäistä säveltä muodostavat Eb-soinnun, jossa voit painaa 6. nauhan etusormella, d-kielen 8. nauhan nimettömällä ja g-kielen 8. nauhan pikkurillillä. Neljä viimeistä säveltä muodostavat F-soinnun, jossa 8. nauha painetaan etusormella ja 10. nauha pikkurillillä.

Voit myös säestää intron käyttämällä perinteisiä sointuotteita ja harjakomppaustekniikkaa, jota voit harjoitella tällä kurssilla.

Voit käyttää ylläesitettyjä sointuja intron soittamiseen.

Kertosäe

Kappaleen kertosäe sisältää pitkän sointukierron, jossa on viisi sointua. Kosketinsoitin soittaa ne edelleen samalla tyylillä kuin introssakin eli yksi sävel kerrallaan.

Kertosäkeen kaksi ensimmäistä tahtia ovat samat kuin introssa mutta toisen tahdin neljä viimeistä säveltä, jotka muodostavat F-soinnun mukaan lisätään myös d-kielen 10. nauha, joka soitetaan nimettömällä.

Kahdessa viimeisessä tahdissa sointu vaihtuu neljän sävelen välein, joista ensimmäinen on Bb. Siinä soitetaan 6. nauha etusormella, 8. nauha nimettömällä ja 7. nauha keskisormella. Kolmannen tahdin neljä viimeistä säveltä muodostavat Eb soinnun, joka on sama kuin toisessakin tahdissa.

Viimeisessä tahdissa neljä ensimmäistä säveltä muodostavat Cm soinnun, jossa 3. nauha painetaan etusormella, 5. nauha nimettömällä ja 4. nauha keskisormella. Viimeinen sointu on F, joka on sama kuin aiemminkin mutta pikkurillillä soitetaan g-kielen 10. nauha,

Voit myös säestää kertosäkeenkin ja voit käyttää siihen alla esitettyjä sointuja:

Säkeistö

Kappaleen säkeistössä on kolme sointua, jotka ovat Gm, Ebadd9 sekä Bb.

Ensimmäisessä tahdissa soitetaan Gm, jossa 10. nauha painetaan etusormella, g-kieli soitetaan vapaana ja 11. nauha painetaan keskisormella tai nimettömällä.

Toisessa tahdissa soitetaan Ebadd9, jossa soitetaan a-kielen 6. nauha etusormella ja b-kielen 6. nauha joko keskisormella tai nimettömällä. Tässäkin soinnussa soitetaan g-kieli vapaana.

Kahdessa viimeisessä tahdissa soitetaan Bb, jossa 6. nauha soitetaan etusormella, d-kieli vapaana g-kielen 7. nauha nimettömällä. Koko osio kerrataan neljästi, jonka jälkeen tulee taas kertosäe. Voit säestää tämänkin osion käyttämällä sointuja Gm, Eb ja Bb.

Hyviä soittohetkiä!

-Samuli