Mooer GE150 – edullinen multiefekti kaikilla mausteilla

Kun ensimmäiset multiefektit ilmestyivät joskus 1980-luvulla, ne olivat juuri sitä – neljä tai viisi efektipedaalia peräkkäin samassa kotelossa. Valtavan teknologisen kehityksen ansiosta multiefekteistä on tullut monen kotistudion komentokeskuksia, jotka tarjoavat efektien lisäksi usein monia työkaluja sekä harjoitteluun että laadukkaan kitarasoundin äänittämiseen.

Mooer GE150

Hyvin kompakti Mooer GE150 (171 €) on juuri tällainen nykyaikainen kitaristin “sveitsiläinen linkkuveitsi”.

Hintaansa nähden Mooer GE150:n mekaaninen olemus vaikuttaa kestävältä. Multiefektin kansi ja Mooerin poljin on valmistettu metallista, kun taas laitteen vihreä kotelo on iskunkestävää muovia. Mooerin olemus on erittäin siisti ja taustavalaistu näyttö näkyy hyvin. GE150 toimii sekä monofonisesti että stereona.

Mooer GE150 – efektit

Mooer GE150 on – luonnollisesti – täysin digitaalinen laite, joka tarjoaa erittäin laajan kattauksen erilaisia vahvistin- ja efektisoundeja. GE150:n sisäinen signaalitie rakentuu yhdeksästä palikasta, joiden paikat ovat jokaisessa patchissa (efektien kokonaisuudessa) aina samat. Nämä palikat ovat:

FX: kompressorit, wah-wah:t

DS: kaikenlaiset säröt

AMP: IR-pohjaiset (impulssivaste) vahvistinmallinnukset

CAB: IR-pohjaiset kaappimallinnukset

NS: kohinaportti

EQ: taajuuskorjaimet

MOD: modulaatiot, kuten chorus, phaser, vibe, leslie jne

DLY: echo- ja delay-soundit

REV: kaiut

Signaaliketjun yksittäiset pykälät voi laittaa päälle ja pois, ja näytön alla olevat vihreät ledit ilmaisevat selkeästi juuri tämän hetken tilanteen.

Mooerin GE150 tarjoaa peräti 151 eri efektityyppiä, joihin sisältyvät niin ikään laadukkaita versioita perinteisistä efekteistä sekä kokeellisempia digitaalisia luomuksia.

Vahvistinmallinnukset

AMP-osastosta löytyy valmiiksi 55 IR-pohjaista vahvistinmallia. Lisäksi laite tarjoaa 26 muistipaikkaa omien IR-tiedostojen lataamiseen.

Mooerista löytyy 200 muistipaikkaa efektipatcheille, joihin on ohjelmoitu valmiiksi hyvin käyttökelpoisia tehdaspatcheja hyvin moniin genreen. Kaikkiin paikkoihin voi kuitenkin ohjelmoida omia luomuksia.

Harjoittamista ja biisien kirjoittamista varten GE150 tarjoaa 80 sekunnin audioloopperin, sekä yksinkertaisen metronomiosaston, josta löytyy 40 rumpupatternia ja 10 eri metronomiklikkiä.

Patchin asetuksista riippuen Mooerin polkimella voi olla eri rooli – se voi olla volyymisäädin, wah-wah-poljin tai sitten yhden (tai useamman) parametrin interaktiivinen säädin.

Tavallisien Input-, Output, Aux In- ja Phones-liittimien lisäksi Mooer tarjoaa kaksi erikokoista USB-porttia. Isompi niistä on tarkoitettu tietokoneelle, ja sillä voi suorita softapäivityksiä, äänittää audiota sekvensserille, ladata IR-tiedostoja multiefektiin, sekä kommunikoida GE150:lle tarkoitetun ilmaisen editorisoftan kanssa.

Pienempi OTG-niminen micro-USB tekee Mooerista myös älylaitteen kanssa toimivan äänikortin.

Studion ulkopuolella GE150:tä voi käyttää kitaran soittoon kolmella eri tavalla:

• Vahvistimen edessä pelkkänä multiefektinä. Tässä tapauksessa täytyy laittaa käytetyissä patcheissa sekä AMP– että CAB-moduulit pois päältä.

• Päätevahvistimen (esim. Mooer Baby Bomb 30 tai Orange Pedal Baby 100) ja kaiutinkaapin edessä, jolloin AMP-moduuli on käytössä, mutta CAB taas pysyy pois kytkettynä.

• Suoraan miksauspöytään ilman kitaravahvstinta (AMP– ja CAB-moduulit molemmat päällä).

Mooer GE150:n käyttöliittymä on hyvin looginen, ja todella lyhyen oppimisen jälkeen käyttäjä muistaa jo milloin VALUE- ja MODE-säätimet pitää kääntää ja milloin painaa, jos haluaa hienosäätää jotain tai ohjelmoida kokonaan uuden patchin.

Mooerin vahvistin- ja efektisoundit ovat todella maukkaat ja jopa tehdaspatchit ovat (lähes) kaikki käyttökelpoisia. Mooer tarjoaa soundeja puhtaasta jazzista ihan über-metalliin saakka.

Tällainen edullinen multiefekti kuin Mooer GE150 on myös sen vuoksi aloittelijalle sopiva laite, koska sillä voi oppia eri efektityyppien soundeista ja niiden vaikutuksista kokonaiskuvaan.

Kirjoittaja: Martin Berka