Minkälainen kitaralaukku on hyvä?

Kitaristin tarvikkeisiin kuuluu kitaran lisäksi olennaisesti myös kitaralaukku. Omassa kitaransoiton opettajan työssäni toisinaan törmään tilanteeseen, jossa oppilas tulee tunnille ilman kitaralaukkua kantaen soitinta kädessään. Jopa talviaikaan. Tämä ei ole suositeltavaa soittimen kestävyyden kannalta. Suomen ilmasto on hyvin vaihtelevaa; on kuumaa ja kosteaa ilmaa tai kylmää ja kuivaa. Puu reagoi näihin ilman ominaisuuksien vaihteluihin vääntymällä ja tämä vaikuttaa suoraan kitaran soitettavuuteen. Hyvällä kitaralaukulla voi jonkin verran suojata kitaraa näiltä tekijöiltä jonka lisäksi se suojaa kitaraa kolhuilta pitäen sen vahingoittumattomana.

Kitaralaukkuja on moneen lähtöön alkaen hyvin kevyistä pussukoista, jotka lähinnä auttavat kitaran kantamisessa aina hyvin matkailua kestäviin kovakantisiin koteloihin, jotka suojaavat soitinta koviltakin iskuilta. Usein kitaran ostamisen yhteydessä mukana tulee myös kitarakotelo mutta toisinaan tämä saattaa olla kelvoton tai sitten etenkin mikäli kitaran kanssa tulee liikuttua enemmän, kannattaa sille hankkia tarpeeksi hyvä kassi tai kotelo.

Nylonkielisen kitaran laukut

Kova laukku

Kova laukku suojaa soitinta kaikkein parhaiten. Tämän tyyppisessä laukussa on kova iskuja kestävä ulkokuori, joka soveltuu hyvin vaikkapa lentokoneen ruumassa matkustamiseen. Laukku on sisältä verhoiltu pehmeällä kankaalla, joka ei jätä kitaraan naarmuja. Usein näissä laukussa on sisäänrakennettu lokero, jossa voi säilyttää esimerkiksi kitarankieliä. Kova laukku painaa noin viisi kiloa ja niitä ei yleensä saa selkään vaan on kannettava kädessä. Jotkut kovat laukut saattavat jopa sisältää ilman kosteuttajan pitäen soittimen juuri oikeanlaisessa ilmanlaadussa matkatessakin. Hinnaltaan hyvän kovan laukun saa noin 100€:llä mutta niitä löytyy toki niin halvempia kuin kalliimpiakin. Usein kova laukku on ammattilaisen valinta mutta se hyvä jokaiselle, joka haluaa vaalia soitintaan kolhuilta.

Gator GC-Classic Kitaralaukku - Musiikki Järvenpää Oy

Puolikova laukku

NOIR NFS-C toppalaukku nylonkieliselle kitaralle

Puolikova laukku on erittäin hyvä valinta niin matkustavalle kuin harrastavallekin muusikolle. Laukku on kevyt mutta se on suojattu hyvin pitäen soittimen turvassa laukun sisällä. Tämän tyyppisiä laukkuja voi usein joko kantaa selässä tai kahvasta pitäen kädessä. Puolikovan laukun kanssa on hyvä matkustaa mutta se ei suojaa soitinta täydellisesti esimerkiksi kulkuvälineen ruumaan laitettaessa. Hinnaltaan nämäkin liikkuvat sadan euron paremmalla puolella. Näissä laukuissa on yleensä laukun ulkopuolella A4-kokoinen tasku, johon saa kätevästi mahtumaan nuotit.

Hola! Music Pre Strung 39" Full Size Classical Guitar With Soft Savarez  Nylon Strings And Padded Gig Bag, Natural Gloss Finish : Target

Pehmeä laukku

Pehmeä laukku on yleisin laukkutyyppi etenkin aloittelijoiden keskuudessa. Tämän tyyppiset pussukat ovat hyvin kevyitä sekä edullisia ja niitä voi saada jo muutamalla kymmenellä eurolla soitinliikkeestä. Ne lähinnä auttavat kitaran kantamisessa ja osassa pusseista voi olla selkähihnat. Tämän tyyppinen kitara ei juuri suojaa soitinta ilman lämpötila vaihteluilta mutta pahimmalta kolhuilta voi välttyä sitä käyttäessä.

Teräskielisen kitaran laukut

IBANEZ TWEED SOFT CASE TERÄSKIELISELLE IBZFS40DA - Kitarat ja bassot Pussit  ja kotelot - Tampereen Musiikki

Yleensä teräskieliselle kitaralle käytetään joko puolikovia tai kovia laukkuja. Teräskieliset kitarat ovat keskimäärin arvokkaampia kuin yleisimmät nylonkieliset kitarat, joten niitä halutaan suojata kolhuilta. Käytännössä nämä laukut ovat samantyyppisiä kuin nylonkieliselle kitaralle suunnatut laukut mutta ne ovat kitaran mukaisesti suurempia.

Puolikova laukku on kevyt kantaa ja sen saa selkäänkin mukaan hihnojen avulla. Laukku sisältää yleensä useamman taskun, joissa voi säilyttää nuotteja ja muita kitaratarvikkeita. Kannattaa kerralla sijoittaa hyvään laukkuun niin se on samalla sijoitus kitaraakin kohtaan. Laukut pitävät myös hyvin arvonsa jälleenmyyntiä ajatellen.

Boston akustisen kitaran kova laukku upea! - Musiikki Silfverberg

Kovassa laukussa arvokaskin kitara pysyy hyvin suojassa ja sen uskaltaa sijoittaa bussin tai lentokoneen ruumaan. Laukuissa on hyvät salvat, joilla se pysyy tiukasti kiinni ja useimmissa malleissa on myös avaimella lukittava lukko, joka pitää soittimen turvassa. Nämä laukut voivat maksaa noin 200€ mutta hyvää soitinta on syytä kuljettaa turvallisesti.

Sähkökitaran laukut

Sähkökitarallekin löytyy niin kovia, puolikovia ja pehmeitä laukkuja. Käytännössä niiden käyttötarkoitukset ovat samat kuin akustisillekin kitaroillekin mutta koska sähkökitarat ovat erikokoisia niin ovat myöskin niiden laukutkin.

Etenkin kovat sähkökitaralaukut ovat muotoiltu juuri tietyn kitaramallin mukaisiksi. Mikäli laukku on rakennettu 7-kieliselle Ibanez kitaralle siinä ei yleensä voi kuljettaa perinteistä Fender Stratocasteria.

SÄHKÖKITARA ESP, KOVA LAUKKU

Sähkökitaran kova laukku on yleensä kooltaan melko suuri ja kitaran kanssa sille voi kertyä painoa liki 10 kiloa. Se sisältää taskuja sekä lokeroita tarvikkeiden säilyttämiseen ja on oivallinen valinta matkustavalle soittajalle. Sähkökitaran lakkapinta on hyvin herkkä kolhuille, joten kova laukku on omiaan suojaamaan arvokasta soitinta. Laukun saa myös avaimella lukkoon, jolloin siihen on pääsy vain avaimen haltijalla.

GEWA ECONOMY 12 kitarapussi 3/4-7/8 klassiselle kitaralle - Musiikkiliike  Musatalo | Nopeat toimitukset, Kattavat maksutavat
Myös sähkökitaralle löytyy niin puolikovia kuin pehmeitäkin laukkuja. Etenkin puolikova laukku on hyvä valinta, koska ne ovat kevyitä mutta silti suojaavat soitinta jonkin verran lämpötilan vaihteluilta sekä naarmuilta. Soitinta on mukava kantaa selässä laukun selkähihnojen ansiosta ja näissä laukuissa on suuret taskut tavaroiden kuljetusta varten.

Joissain laukuissa voi olla kiinnitettynä erillinen reppu, johon mahtuu helposti lisätavaraa sekä vaatteita.

Protec CF234DBL Double Electric Guitar Gig Bag, Gold Series (Fits Strat,  Tele, & Les Paul Shaped Guitars) : Amazon.ca: Musical Instruments, Stage &  Studio

On myös olemassa useamman kitaran laukkuja, joissa saa kuljetettua kerrallaan kaksi tai useamman kitaran. Lisätaskujen ansiosta mukaan voi mahtua myös kannettava tietokone sekä tarvittavat piuhat. Tämä on ammattilaisen valinta, joka tarvitsee esimerkiksi keikalle useamman soittimen. Tällaista laukkua voi myös hyödyntää niin, että sijoittaa laukun toiseen lokeroon kitaran ja toiseen esimerkiksi matkaa varten vaatteet sekä muut tarvikkeet. Tällöin saa kuljetettua kaiken tarpeellisen yhdessä laukussa.

Kannattaa tutustua useamman soitinliikkeen laukkuvalikoimiin, jotta löytää itselleen parhaan vaihtoehdon.

-Samuli

Lue myös: Kitaran kielet – kokonaisvaltainen info-paketti

Lue myös: Kaikki mitä sinun tarvitsee tietää plektroista