Tässä blogikirjoituksessa käsitellään seikkoja, joita on hyvä huomioida ensimmäistä bassokitaraa hankittaessa. Bassomalleja on loputtomasti erilaisia ja valinnassa huomioon otettavia ominaisuuksia paljon. Ensimmäistä bassoa valitessa kannattaa kuitenkin keskittyä niistä olennaisimpiin, ja oman asiantuntemuksen ja kokemuksen kehittyessä voi soittimien ominaisuuksia pohtia syvällisemmin.
Ostopäätöstä tehdessä kannattaa käyttää sopivasti sekä järkeä että tunnetta. Soittimen valinta on myös hyvin henkilökohtainen päätös, joten lempibasistisi tai basistikaverisi käyttämä malli ei välttämättä ole sinulle se sopivin. Näistä asioita löytyy myös ainakin englantia taitaville helposti paljon tietoa netistä, mutta alla tiivistettynä muutamia omasta mielestäni olennaisia asioita.
Tärkein suositukseni ensimmäisen basson ostoon on kuitenkin se, että mene hyvään musiikkiliikkeeseen ja pyydä asiantuntevan myyjän apua juuri sinulle sopivan basson valintaan.
Tsekkaa videosta opettajamme Ilari Hämäläisen vinkit ensimmäisen basson hankintaan. Video on osa Minustako basisti? -kurssiamme.
KÄYTTÖTARKOITUS JA BUDJETTI
Ennen ostoksille lähtöä on hyvä miettiä käytettävissä olevaa budjettia. Nykyisin aivan soittokelpoisia bassoja saa uutenakin jo parilla sadalla eurolla. Sijoittamalla enemmän rahaa saa yleensä paremmin viimeistellyn soittimen, jossa on paremmat rakennuspuut, elektroniikat, virittimet ja muut osat.
Aloittelijoille myydään myös erilaisia paketteja, joissa on valmiina basso, vahvistin, viritysmittari ja instrumenttijohto. Paketteja saa edullisesti, mutta niiden sisältö ei yleensä ole kovin laadukasta ja vahvistin on teholtaan riittävä lähinnä kotiharjoitteluun. Jos budjetti on hyvin tiukka, voi olla järkevää ostaa ensin pelkkä basso. Harjoittelun voi aloittaa ilman vahvistintakin.
Erityisesti edullisempaa soitinta ostaessa suosittelen tekemään valinnan tunnettujen soitinmerkkien soittimista. Pitkän linjan soitinvalmistajat eivät yleensä rohkene päästää käsistään aivan ruokottoman surkeita tekeleitä, sillä hyvä kokemus ensisoittimesta voi tuoda merkille uskollisen asiakkaan, mutta kurja kokemus huonoa mainetta.
Tunnettuja pitkän linjan soitinvalmistajia, joilla on myös edullisempia malleja, ovat esim. Fender (ja halpamerkkinsä Squier), Gibson (ja halpamerkkinsä Epiphone), Yamaha ja Ibanez.
Hyvällä bassolla into harrastukseen säilyy luultavasti paremmin kuin huonolla. Jos into kuitenkin lopahtaa, saa soittimen myytyä pois ja ainakin osan hankintaan käytetyistä rahoista takaisin.
SKAALAN PITUUS
Bassokitaroista puhuttaessa tulee monesti esille termi ”Skaala”. Sillä tarkoitetaan soivan kielenosan pituutta eli etäisyyttä soittimen tallasta sen satulaan. Useimmissa bassoissa skaalan pituus on 34 tuumaa eli 86,4 cm (ns. pitkä skaala eli long scale). Lyhytskaalaisissa (short scale) malleissa pituus on 30 tuumaa eli 76,2 cm. Muitakin vaihtoehtoja toki on, mutta ne ovat harvinaisempia.
Pitkäskaalaiset bassot sopivat useimmille. Pienikätisille tai muutenkin pienikokoisemmille soittajille lyhytskaalainen voi kuitenkin olla parempi vaihtoehto.
Pitkäskaalaiset ja lyhytskaalaiset bassot myös kuulostavat hieman erilaisilta, mutta soundiin vaikuttaa toki moni muukin asia.
BASSON KAULA JA RUNKO
Bassoissa, joissa on yhtä pitkä skaala, on periaatteessa soitettavalta osaltaan saman pituinen kaula. Silti kaulat voivat tuntua aivan erilaisilta, koska kaulojen leveys tai paksuus voivat poiketa toisistaan aika paljonkin. Joillekin sopii leveämpi ja paksumpi kaula, kun toiset arvostavat kapeaa ja ohutta. Ensimmäistä bassoaan ostavalla tämä selviää lähinnä kokeilemalla. Pienikätiset pitävät useimmiten ohuempaa kaulaa miellyttävämpänä.
Basson rungolla on suuri vaikutus basson soundiin, mutta erityisesti myös soittomukavuuteen. Sopiva basso tuntuu mukavalta sekä istuallaan että seisaallaan soitettaessa. Kannattaakin ehdottomasti muistaa kokeilla bassoa myös seisaaltaan hihnan varassa soitettuna. Jotkut bassot voivat olla vahvasti kaulapainoisia, jolloin kaulaa joutuu soittaessa kannattelemaan otelautakädellä. Se tekee soittamisesta pidemmän päälle raskasta ja epämukavaa.
Soittimen kaulapainoisuus on todettavissa helposti, kun seistessäsi annat soittimen roikkua vapaasti hihnassa. Kaulapainoisessa soittimessa kaula vajoaa ja ryhtyessäsi soittamaan joudut nostamaan sitä otelautakädellä.
KIELTEN MÄÄRÄ JA OMINAISUUDET
Useimmissa bassoissa on neljä kieltä. Joskus enemmän, todella harvoin vähemmän. Aloittelijan kannattaa kuitenkin lähteä liikkeelle nelikielisellä.
Bassonkieliä tehdään eri materiaaleista, eri paksuuksilla ja erilaisilla pintakäsittelyillä. Uusissa bassoissa on useimmiten oletusarvoisesti kiinni medium-paksuiset, hiomattomat (eli roundwound) teräskielet. Niillä pääsee hyvin alkuun.
MUUT OMINAISUUDET
Ensimmäisen basson ollessa kyseessä, kannattaa lähteä liikkeelle perusmalleista, joissa useimmiten on yksi tai kaksi mikrofonia ja niille yksinkertaiset säätimet. Alkujaan Fenderin suunnittelemat legendaariset Precision- ja Jazz Bass -mallit ovat yksinkertaisia ja edelleen suosittuja perusmalleja kaikentasoisten soittajien keskuudessa. Monien muidenkin valmistajien bassot pohjautuvat niihin.
Harrastuksen syventyessä voi halutessaan tutkia eri vaihtoehtoja mm. eri puulajien, erilaisten mikrofonien ja etuvahvistimien, kaulan kiinnitystapojen yms. suhteen.
ULKONÄKÖ JA FIILIS
Soittimen ulkonäköönkin kannattaa kiinnittää huomiota. Monet tähtäävät soittoharrastuksessaan myös esiintymään, joten omaan persoonallisuuteen sopivan näköinen soitin on osa onnistunutta showta ja soittajan tyyliä.
Soittimen ulkonäkö vaikuttaa valtavasti myös omaan fiilikseen. Hieno soitin inspiroi ja tekee harjoittelustakin mukavampaa.
PÄHKINÄNKUORESSA:
- Turvaudu ensimmäistä bassoa ostaessasi kunnollisen soitinliikkeen ja myyjän apuun.
- Osta hyvä basso, jos budjetti suinkin sallii.
- Kokeile useampaa erilaista mallia.
- Muista testata bassoa sekä istualtaan sylissä että seisaaltaan hihnan varassa soitettuna.
- Valitse basso, joka miellyttää myös ulkonäöltään.
- Varmista myyjältä, että soitin on hyvissä soittosäädöissä.
Kun basso on hankittu, kannattaa suunnata alkeiskursseillemme. Voit aloittaa ilmaiseksi heti: