Loma ja soittaminen – Opi kesähitti “Suomen Kesä”

Kesä ja etenkin kesäloma tarkoittaa monelle matkustelua, mökkeilyä, kalastelua ja monta muuta aktiviteettia, joita ei muina vuodenaikoina tule harrastettua. Soittoharrastuksen näkökulmasta tämä saattaa kuitenkin tarkoittaa pitkää paussia. Vaikkakin toisaalta kesä voi olla otollista aikaa myös harrastuksille jätetään ne usein tauolle jo ihan senkin vuoksi, että ne liittyvät vahvasti tavalliseen arkeen.

Soittotauon merkitys

Soittotaidon kehityksen puolesta tauolla voi olla monenlaisia vaikutuksia. Fyysisen tekemisen puolesta pitkät tauot eivät ole koskaan hyvästä. Etenkin kitaransoitto vaatii paljon hienomotoristista tekemistä, joka nopeasti ruostuu tai katoaa taukojen myötä. Motoriikan ylläpito vaatii säännöllistä soittamista ja harjoittelua, joka vie myös taitoja eteenpäin. Toisaalta taidon hyppysissä pito ei vaadi välttämättä tuntitolkulla päivittäistä soittamista vaan jo ihan vartinkin tehokkaalla ajankäytöllä soittotaito ei katoa kesän aikana.

Mikäli haluat, että harjoittelusi tuottaa tuloksia ja kitaransoitto menee eteenpäin ei pitkiä taukoja tällöin kannata pitää. Muuten joudut aloittamaan aina vaan uudestaan ja tahkoat samojen asioiden kanssa pitkään, joka ei tunnu pitkässä juoksussa motivoivalta.

Henkisellä puolella sen sijaan tauko saattaa niin sanotusti tuulettaa ajatuksia soittamisen suhteen ja kitaraan tarttuminen voi tuntua taas tuoreelta ja innostavalta tauon jälkeen. Lopulta tässä on kuitenkin kyse nimenomaan motivaation puutteesta mikäli sitä täytyy ruokkia tauoilla. Kehittävän harrastamisen edellytys on innostus tekemistä kohtaan, josta ei halua pitää taukoja. Toki esimerkiksi ulkomaanmatkan aikana taukoa syntyy väkisinkin mutta kyse onkin tässä suuremmasta kokonaisuudesta.

Lue lisää: Kitaransoitto, kesä ja muut kiireet

Lue lisää: Kitaransoitto kesällä: Vaiva vai intohimo?

Aseta kevyitä tavoitteita

Saat pidettyä soittomotivaatiosi yllä asettamalla kevyitä tavoitteita, jotka voit saavuttaa jopa viikossa tai kuukaudessa. Tällainen tavoite voi olla vaikkapa jonkin helpon kappaleen opetteleminen. Jo ihan se, että vaan soitat soitinta pitää taitoa yllä ja uuden oppiminen tuntuu aina innostavalta. Suuremmassa mittakaavassa voit asettaa tavoitteeksi opetella kesän aikana vaikkapa kaksi uutta kappaletta ja viedä jotakin soittotekniikkaa eteenpäin.

Olli Halonen – Suomen kesä

Tarjoan tässä kirjoituksessa esimerkin yhden uuden kappaleen opetteluun. Valitsin kappaleeksi yhden tämän hetken suosituimmista kotimaisista kesälauluista, Olli Halosen Suomen Kesän. Kyseessä on helpohko kappale, jonka soittamiseen vaaditaan viiden perussoinnun hallinta ja sen voi soittaa niin akustisella kuin sähkökitarallakin. Soittotekniikkana kappaleen komppaukseen käytetään ns. harjauskomppia, jonka voi plektraa käyttäen ja tai esimerkiksi peukalolla.

Suomen Kesä – Olli Halonen

Alla on esitetty kappaleessa käytettävät soinnut:

F#m ja Bm ovat barresointuja, joissa painetaan etusormella kitaran 2. nauhalta kaikki kielet. Etusormen lisäksi F#m:ssa painetaan a- ja d-kielten 2. nauhat nimettömällä ja pikkurillillä. Bm:ssä painetaan etusormen lisäksi b-kielen 3. nauha keskisormella ja g- ja d-kielten 4. nauhat nimettömällä sekä pikkurillillä.

D, E sekä A soinnut ovat avosointuja, jotka ovat barresointuja helpompia soittaa. Mikäli F#m ja Bm tuntuvat liian haastavilta, voit soittaa ne 5-sointuina, jotka ovat esitetty alla:

Tutustu perusteellisesti sointujen soittamiseen tällä kurssilla.

Kappaleen osat

Kappaleet on hyvä omaksua niiden rakenteen kautta, jolloin se piirtyy karttana mieleen ja on siten helpompi oppia ulkoa. Suomen Kesä niin kuin muutkin kappaleet rakentuvat kappaleen eri osista ja kukin osa perustuu tiettyyn sointukiertoon.

Intro

Kappaleen introssa soitetaan pelkkää F#m sointua kahden tahdin ajan.

Säkeistö

Säkeistön sointukierto etenee seuraavasti: F#m | Bm | D E | F#m. F#m sekä Bm soitetaan yhden tahdin ajan ja D sekä E soinnut soitetaan saman tahdin aikana. Tämän jälkeen säkeistö soitetaan uudestaan eli kerrataan samanlaisena.

Pre-chorus

Pre-chorus on osio säkeistön ja kertosäkeen välillä, jonka tarkoitus on valmistella kuulija kertosäkeeseen.

Tämän osion sointukierto on Bm | D | A| E | Bm | D Kutakin sointua soitetaan yhden tahdin ajan ja kierron loppuun lisätään soinnut Bm E | F#m, joista Bm ja E soitetaan saman tahdin aikana ja F#m soitetaan yhden tahdin ajan.

Kertosäe

Suomen Kesän kertosäkeen sointukierto on: Bm | E | F#m | D. Jokaista sointua soitetaan yhden tahdin ajan, jonka jälkeen sointukierto kerrataan uudelleen. Kierron loppuun lisätään soinnut Bm E | F#m | F#m. Taas kerran Bm sekä E soitetaan saman tahdin aikana ja kumpikin F#m kestävät yhden tahdin verran.

Bridge

Bridge osio on väliosa kahden eri kappaleen osan välissä, jolla saadaan myös variaatiota kappaleen kulkuun. Sen sointukierto on D | A | E | F#m E | D | A | Bm E | F#m | F#m. Kaikki muut soinnut kestävät yhden tahdin ajan mutta samojen tahtiviivojen sisään merkatut F#m ja E soivat saman tahdin aikana kuten myös Bm ja E.

Kappaleen komppaus

Yllä on esitetty kappaleen komppikuvio. Tarkoitus on pitää plektrakäden liike tasaisena ylös-alas-liikkeenä. Kuvio on melko ripeä johtuen kappaleen temposta. Siinä soitetaan kolme plektran (tai peukalon) iskua yhtä tahdin iskua kohden. Kuvion rytmi voidaan lausua taa-taka taa-taka, joka voi auttaa sen rytmin hahmottamista. Ensimmäinen isku soitetaan alaslyönnillä ja sitä seuraava ylöslyönti soitetaan ohi kielistä. Seuraavat alas ja lyönnit osutaan kieliin, jolloin saamme yhteensä kolme iskua kieliin.

Yritä omaksua tämä liike lihasmuistiin niin, että harjoittele aluksi se hitaasti vähitellen nopeuttaen soittotempoa. Pyri soittamaan lopulta kuvio keskeytymättömänä ketjuna niin, ettei sointujen vaihtuminen vaikuta rytmin tasaisuuteen.

Tämän kurssin ensimmäisessä osiossa käydään läpi leirinuotiokomppauksen alkeet.

Kappaleen rakenne

Nyt kun olemme tutustuneet kappaleessa käytettäviin sointuihin, eri osioissa käytettäviin sointukiertoihin sekä komppikuvioon voimme nyt painaa vielä mieleen kappaleen kokonaisrakenteen. Kun hallitset kunkin osion erillisenä yksikkönä voit lopulta ajatella kappaleen etenevän seuraavanlaisesti:

Intro

Säkeistö

Pre-chorus

Kertosäe

Säkeistö

Pre-chorus

Kertosäe

Bridge

Chorus x2

Hyviä soittohetkiä!

-Samuli

Lue lisää: Treenimotivaatiosta…

Kitaravideot