Kitaransoitto kesällä: Vaiva vai intohimo?

Kesä tulee ja loma kaikkine suunnitelmineen lähenee. Monelle tämä tarkoittaa odotettua taukoa arjen rutiineista ja hyvin usein myös taukoa kitaransoitosta. Monesti kesää käytetään muiden muassa syynä sille, ettei ehdi harjoittelemaan soittamista muiden aktiviteettien ohella. Niinkuin minkä tahansa asian kanssa, tekemättömyys ei tee hyvää asialle vaan lähinnä taannuttaa sitä.

poiss-kitarrigaEikö lomalla nimenomaan kuulu olla enemmän vapaa-aikaa kuin arkena, jolloin aikaa järjestetään itselle tärkeille asioille ilman suorituspaineita? Tällaista oman instrumentin harjoittelu kuuluisikin olla, erittäin mieluisaa vapaa-ajan tekemästä ilman paineita. Parhaimmillaan soittaminen vie ajatukset pois arjen kiireistä ja sillä on henkistä ja fyysistä elämää rentouttava vaikutus.

 

Löydä soiton hauskuus

Usein kuitenkin soittaminen ja harjoittelu koetaan pakoksi, jota tehdään itselle asetetuin lupausten vuoksi. Kun jokin asia koetaan pakoksi tai velvollisuudeksi siitä usein katoaa sen hauskuus. Onkin äärimmäisen tärkeää pystyä pitämään soittaminen niin hauskana asiana, jota odotat ja jonka parissa haluat viettää kallisarvoista vapaa-aikaasi.

guitar-songs-fun-to-play

Mikäli et koe soittamista tarpeeksi mieluisaksi, priorisoit sen edelle muita menoja jolloin voit pohtia mikä on syynä motivaation puutteeseen. Olet kuitenkin todennäköisesti aloittanut soittamisen jokin houkutteleva visio mielessäsi. Kuitenkin ajan mittaan tämä visio on hämärtynyt ja sen myötä syy tekemiselle katoaa.

Mikään tai kukaan muu kuin sinä itse ei ole tämän unelman saavuttamisen esteenä. Usein ihmiset huomatessaan, että jokin asia vaati työskentelyä sen saavuttamiseksi alkavat keksiä erinäisiä tekosyitä, joiden vuoksi voidaan vältellä tätä työtä. On helpompaa todeta, ettei ole aikaa tai ettei minua ole luotu muusikoksi kuin että todella nähtäsiin vaivaa tämän unelman saavuttamiseksi.

Tässä kohtaa onkin oleellista kokea soittaminen niin, ettei se tunnu vaivalta. Sen kanssa ei kannata eikä voi kiirehtiä vaan on nautittava matkasta. Soittamisessa ei ole ikinä valmis ja opittavaa riittää monen ihmiselämän ajaksi. Tästä syystä on turhaa pyrkiä jonkinlaiseen valmiuteen vaan musiikki ja soittaminen on enemmänkin parhaimmillaan elinikäinen kumppani, jonka kanssa voi jakaa ja kokea merkittäviä hetkiä.

 

Aseta tavoitteita

On tärkeää olla tavotteita mutta mikäli tavoite on liian suuri, tuomitaan sillä harjoittelu jo lähtökuopissa epäonnistuneeksi. 

Screen Shot 2019-05-22 at 14.36.36Mikä tavoitteesi on oppia esimerkiksi vuoden harjoittelun jälkeen oppia soittamaan Stairway To Heaven kokonaisuudessaan kesän aikana, on hyvin mahdollista ettet tule saavuttamaan tätä tavoitetta. Tämän myötä petyt ja keksit syyn sille, miksi et onnistunut tämän tavoitteen kanssa. Realististen tavotteiden asettaminen onkin hankalaa etenkin aikaraamien puitteissa. 

Kannattaakin edetä pienissä, luonnollisissa pätkissä. Voit esimerkiksi ottaa kesän tavoitteeksi, että käyt läpi kappaleen neljä ensimmäistä tahtia ja otat ne haltuun. Etene omalla vauhdillasi ja anna kehittymiselle aikaa. Suunnittele kuitenkin tekeminen sen verran etukäteen, että harjoittelu on säännöllistä. Esimerkiksi vartin pätkä neljä kertaa viikossa on hyvä määrä, jolla saat vietyä soittoa eteenpäin.

Tutustu vaikka Rockwayn Viikossa leirinuotiokitaristiksi -kurssiin.

Leirinuotiokitarakurssille  >

Tärkeää on myös kokea, ettei harjoittelu ole jotain mitä sinun täytyy tehdä; vaan se on jotain mitä haluat tehdä. Se on omaa laatuaikaa itsesi kanssa ilman häiriötekijöitä. Saat sen kautta ajatuksesi pois arkisista asioita ja pääset olemaan luova, joka on tärkeää henkiselle hyvinvoinnille.

 

Ota kitara mukaan kesämökille

Kitara on oivallinen soitin myös sen liikuteltavuuden vuoksi. Toisin on esimerkiksi rumpujen tai pianon laita. Pystyt helposti ottamaan kitaran mukaan esimerkiksi kesämökille tai matkalle. Mikäli soitat sähkökitaraa et välttämättä tarvitse vahvistinta mukaan lainkaan. Voit soittaa sillä akustisesti tai käyttää puhelinaplikaatioita, kuten JamUpia, jonka kautta saat hyvät saundit harjoittelua varten suoraan korvakuulokkeisiin.

Aseta kesän ajaksi realistisia tavotteita äläkä ota kuukauden mittaista soittotaukoa, jonkath (1)-1 jälkeen saattaa olla vaikeaa tarttua taas soittimeen. Lyhyet soittopätkät usein toteutettuna ovat parempia kun harvakseltaan suoritetut pitkät sessiot. Vartin harjoittelu muutamia kertoja viikossa pitää hienomotoriikkasi kunnossa ja lihasmuistin sekä hermotuksen ajan tasalla.

 

Analysoi, mitä opeteltava asia vaatii 

On myös hyvä ymmärtää, mitä seikkoja tavoiteltava asia vaatii. Mikäli haluat oppia soittamaan Stairway To Heavenin soolon, vaaditaan sen hallintaan mm. legatotekniikan, bendien, pikkauksen ja vibraaton hallintaa. Sen sijaan, että päätät kerralla ottaa työstöön nämä kaikki tekniikat, tutustu sen sijaan kesän aikana vaikkapa legatoon muutaman harjoituksen myötä. Voit ottaa näiden tekniikkaharjoitusten rinnalle opetteluun soolon kaksi ensimmäistä tahtia.

Mikäli tavoitteesi on tulla hyväksi komppaajaksi, opettele kesän aikana neljä uutta sointua. Mikäli soitat vain asioita, joita jo osaat, et tule kehittymään. Ota tavaksi opetella joka viikko jokin uusi asia. Se voi olla pieni likki, riffi tai vain uusi sointu. Tämän kautta huomaat edistyväsi ja soittaminen tuntuu hauskalta ja miellyttävältä. 

Asian ydin on intohimo soittamista kohtaan. Mikäli koet, ettei sille ole aikaa, ei sille olekaan koska priorisoit sen edelle tärkeämpiä asioita. Pienellä suunnittelulla kuitenkin varmasti pystyt järjestämään muutaman vartin sessioita pitkin viikkoa mikäli todella haluat. Nauti tekemisestä ja mikäli koet, ettet edisty on harjoittelussasi on jokin asia pielessä. Yleisimmät harjoitteluvirheet ovat sen suunnittelemattomuus, liian suuret tavoitteet sekä epäsäännöllisyys. Nämä ovat tekijöitä, jotka ovat erittäin helppoja korjata kun vain ensin tiedostat ne.

SUP-and-Guita-Playing

Kysy itseltäsi, haluatko oikeasti oppia soittamaan. Vaikkakaan et tähtäisikään kotisoittajaa pidemmälle saat tekemisestä enemmän iloa irti kun huomaat, että kehityt soittamisessa. Tavoitteiden ei tarvitse olla suuria nauttiaksesi enemmän musiikista. Pystyt tulemaan paremmaksi kitaristiksi jos vain haluat niin. Älä pelkää harjoittelua tai kevyitä haasteita. Voit saavuttaa mitkä tahansa haasteet mikäli niin todella haluat ja niitä kohti pyrkiminen voi olla todella antoisaa. 

Tästä kesäksi hieno kitarakurssi haltuun:
Leirinuotiokitarakurssille  >

Lue myös Miksi soittointo lopahtaa? 5 yleisintä syytä

-Samuli