Kitaransoitto, kesä ja muut kiireet – Samulin blog

Omassa opetustyössäni törmään oppilaitteni kanssa jatkuvasti ilmiöön, jossa kitaran soittaminen jää käytännössä kokonaan tauolle kesän muiden aktiviteettien vuoksi. Asiaa monesti perustellaan kesäkiireillä, kuten mökkeilyllä, veneilyllä, marjastuksella tai matkoilla. Soittamista voidaan jatkaa sitten taas lomien päätyttyä, mikäli motivaatio enää löytyy pitkän tauon jälkeen. Pidempien taukojen pitäminen varsinkin harrastuksen alussa on usein syy koko harrastuksen lopettamiselle.

“Avainsanat taitojen ylläpitämiselle ovat säännöllisyys ja määrätietoisuus, joille pitkät kesätauot ovat pahinta myrkkyä.”

Motivaatio kitaransoittoon

Olen täysin sitä mieltä, että kyse ei ole todellisista kiireistä vaan motivaatiosta. Kun into soittamista kohtaan on tarpeeksi suurta, löytyy sille myös aikaa, helposti. Eikä ajan järjestäminen soittamiselle ole edes välttämättä pois muilta aktiviteeteilta.

Jotta saat pidettyä soittotaitosi yllä ja vietyä sitä eteenpäin, ei päivittäiselle treenaukselle tarvitse uhrata tuntitolkulla aikaa. Puolenkin tunnin tai jopa lyhyemmällä intensiivisellä harjoittelulla voi saada merkittäviä tuloksia aikaan. Kitaraa ei välttämättä tarvitse edes soittaa päivittäin. Avainsana taitojen ylläpitämiselle on säännöllisyys ja määrätietoisuus, jolle pitkät kesätauot ovat pahinta myrkkyä. Älä koskaan kuitenkaan unohda, että soittamisen olisi syytä olla myös hauskaa, vaikka jotkut tekniikkaharjoitukset vaativatkin vain toistoja!

Minulla on monia oppilaita, jotka kokevat, että vuosienkin harjoittelun jälkeen homma ei mene eteenpäin ja junnaa paikoillaan. Syy tähän on juurikin edellä mainitut seikat. Soitossa on pitkiä taukoja ja harjoittelu pyörii samojen teemojen ympärillä tai samojen jo osattujen asioiden soittelemisella. Tällöin taidot eivät kartu ja siitä syntyy helposti turhautumisen kierre, mikä lopulta johtaa soittamisen lopettamiseen. Tähän on kuitenkin helppoa tehdä muutos mutta sitä ei voi kenellekään pakottaa. Kysy siis itseltäsi, haluatko todella oppia soittamaan?

Jokaisen ei tietenkään tarvitse tulla ammattilaiseksi, mutta on hyvä tiedostaa ja muistella syitä harrastuksen aloittamiselle.

Kukaan ei varmasti halua tuhlata aikaansa tekemiseen, mikä ei johda mihinkään. Oli se sitten mielihyvän tunne tai kehittyimen plektratekniikassa.

Ei tarvitse haluta tulla ammattikitaristiksi mutta kaikessa harjoittelussa on varmasti motivoivaa huomata kehittyvänsä. Kun taidot kehittyvät saat enemmän iloa irti soittamisesta kun se tuntuu helpommalta ja palkitevammalta.

Jos oikeasti haluat oppia soittamaan ei treenaamiseen ryhtymisen pitäisi tuntua pakottamiselta vaan omalta luksusajalta, jolloin saat hetken keskittyä siihen mistä nautit!

Treenin suunnittelu kitaransoitossa

Tästä olen puhunut paljon myös Rockwaylla, mutta mielestäni soittoharjoittelun suunnittelu on avain kehitykseen.

Mikäli vastauksesi kysymykseen “haluatko oppia soittamaan?” on myönteinen, voimme lähteä suunnittelemaan harjoitteluasi. Tärkeimmät avainsanat ovat säännöllisyys ja treenin sisältö. Kitaran soittelu ja harjoittelu ovat kaksi eri asiaa, jotka ovat tärkeä kyetä erottamaan toisistaan. Kumpikin näistä seikoista ovat tärkeitä, mutta soittelu on enemmänkin vapaamuotoista musisointia ja jammailua, jonka tarkoitus ei ole yleensä kartuttaa taitoja. Harjoittelu sen sijaan keskittyy taitojen määrätietoiseen eteenpäin viemiseen, jossa keskitytään uusien asioiden opetteluun tai heikkojen kohtien vahvistamiseen soittamisessa.

Selvitä ja ole tietoinen ajankäytöstäsi

Ole realistinen sen kanssa, miten paljon sinulla on aikaa ja halua soittamiselle. Sanotaan, että jos voit soittaa noin puoli tuntia neljä kertaa viikossa pysyy tuntuma kitaraan hyvin yllä ja voit viedä taitojasi paljon eteenpäin.

Tämä on kuitenkin niin vähäinen määrä, että on hyvä ymmärtää ja hyväksyä, että kehittyminen ei ole tällä määrällä välttämättä valtavan nopeaa.

Nopeaan kehittymiseen vaaditaan päivittäistä harjoittelua vähintään tunnin verran. Tämäkään ei silti lopulta ole valtava aika ottaen huomioon mihin kaikkeen ihmiset käyttävät aikaansa. Päivittäin kuuluu aikaa suurimmalta osalta ihmisistä useita tunteja tv:n sekä mobiililaitteiden parissa. Joten edelleenkin, mikäli haluat oppia soittamaan voit varmasti käyttää osan tästä ajasta kitaran parissa. Vartin tuokio soittimen kanssa neljästi viikossa varmasti on löydettävissä “kiireestä” huolimatta. Kesä tuskin on oikeasti sen kiireisempää aikaa kuin arki syksyllä.

Tehokas harjoittelu tarkoittaa sitä, että saat mahdollisimman suuria tuloksia mahdollisimman lyhyessä ajassa. Tämä ajatus luonnollisesti tukee kaikkia, jotka kokevat ettei aikaa soittamiselle ole tarpeeksi. Tutustu tehokkaan harjoittelun oppaaseen tästä linkistä:

Opas tehokkaaseen harjoitteluun

Muista, että kitara on pieni ja kevyt soitin

Kitara on yksi helpposoittoisimmasta soittimista ajatellen matkustelua. Jos olisit esimerkiksi rumpali tai pianisti, jäisi soitin varmasti kotiin mökkireissulle lähtiessäsi. Kitaran voit sen sijaan ottaa hyvin helposti mukaan ja harjoitella sitä vaikka pihakeinussa. Mikäpä sen mukavampaa kesäpuuhaa kuin jonkin selkeän harjoituksen kertaaminen aurinkovarjon alla kylmä juoma edessä!

Tee soittohetkistä mahdollisimman miellyttäviä sulkemalla hetkeksi muut ärsykkeet pois kuten matkapuhelimet ja varaamalla viereen virvokkeita ja hyvä istuma-alusta. Varaa harjoittelulle selkeä aika ja kerro muille kanssaolijoillesi, että tämä hetki on sinun. Toisaalta jotkin tekniset harjoitukset voi tehdä esimerkiksi sähkökitaralla ilman vahvistinta vaikka illanistujaisten yhteydessä. Usein itselläni saattaa olla kitara sylissä vieraidenkin läsnä ollessa ja voin keskustelun lomassa soittaa yksinkertaista plektraharjoitusta, joka vaatii paljon toistoja.

Ääntä tästä ei juuri lähden mutta tunnen sormissani kun soitto menee oikein eikä tästä kukaan häiriinny. Päinvastoin usein ihmiset pitävät sitä hauskana samalla kun joku hieman musisoi yhdessäolon lomassa.

Kitaraa on helppo kuljettaa mukana mihin menetkin ja pieni aika sille on helppo järjestää missä vain. Itselläni on lapsuuden mökkireissuista mukavia muistoja kun otin akustisen kitarani mukaan matkaan ja harjoittelin pihakeinussa samba-kitarointia. Saatoin ottaa useammankin lyhyen treenisession päivän aikana ja viikon reissun jälkeen harjoiteltava kappale olikin jo hallussa ja taidot olivat näin karttuneet mukavissa olosuhteissa kuin varkain.

Aseta tavotteita

Jotta taitosi kehittyisivät kitaran kanssa on harjoittelulla oltava suunta, jota kohti harjoittelet. Ilman suuntaa muuttuu harjoittelu soitteluksi eikä kehitystä tapahdu. Tästä syystä onkin tärkeää miettiä, mitä haluat oppia. Se voi olla vaikkapa lyhyt samba-kappale, bluesimprovisoinnin alkeet tai oppia säestämään J. Karjalaisen Hän-kappale.

Selkeä tavoite viitoittaa harjoittelua ja määrittää minkätyyppisiä asioita sinun tulee hallita pystyäksesi soittamaan kyseinen asia. Mikäli kyse on bluesimprovisoinnista tulee sinun hallita mm. kielen bendaus-tekniikka, plektrankäsittelytaitoja, muutamia asteikkoja sekä sointuihin reagoimista. Tässä on heti muutamia selkeitä teemoja, joita voi kutakin harjoitella vaikkapa 10 minuuttia kunkin treenisession aikana. Nyt soitto on suunniteltua ja määrätietoista, jolla on selkeä päämäärä. Voit seurata ja mitata kehittymistä esimerkiksi kuvaamalla kännykän kameralla lähtötason. Kielen bendauksen kehittämiseen voidaan valita yksi selkeä likki vaikkapa Stevie Ray Vaughanin soolosta, kuten alla on esitetty:


Kun kuvaat itsesi soittamassa kyseistä likkiä saat muistiin lähtötason, josta lähdet liikkeelle. Jos harjoittelet kyseistä kuviota esimerkiksi viisi kertaa viikossa kymmenen minuutin pätkissä on se varmasti aivan eri tasolla viikon päästä. Voit taas kuvata tässä kohtaa pätkän itsestäsi soittamassa tätä ja näiden välietappien avulla voit helposti seurata kehitystä. Aseta harjoittelulle myös päämäärä, jotta kuviota ei tarvitse treenata määrättömän kauan. Hyvä tapa asettaa tavoite jollekin musiikilliselle kuviolle on tempo. Kun voit soittaa kuvion tiettyyn tempoon eli tavoitenopeudella voidaan ajatella sen olevan hallussa.

Tutustu tällä kurssilla SRV:n bluessoittoon.

Käytä metronomia!

Mikäli em. kuvio soitetaan alkuperäisessä soolossa tempoon 120bpm, on tämä selkeä tempotavoite, jota kohti treenataan. Selvitä aluksi oma lähtötemposi, johon pystyt kuvion helposti soittamaan. Harjoittele kuviota metronomin kanssa kymmenen minuutin pätkissä viisi kertaa viikossa ja kun alkaa tuntumaan, että se sujuu helposti silloisessa tempossa nosta metronomin lukemaa 5-10 pykälää. Jatka tällä metodilla kunnes olet tavoitteessasi ja välietappifilmausten avulla voit seurata kehitystäsi ja muutenkin tarkkailla soittoasi.

Tämäntyyppinen harjoittelu on nimenomaan suunniteltua ja määrätietoista, joka johtaa nopeasti haluttuihin tuloksiin. Aikaa se ei vie sen enempää kuin päämäärätön soittelu eikä ole sen vähemmän hauskaakaan vaan päinvastoin. Kun huomaat kehittyväsi, ruokkii se edelleen motivaatiotasi, joka kannustaa jatkamaan harjoittelua. Itsensä kehittäminen myös lisää henkistä hyvinvointia ja koet itsesi taitavammaksi, joka on hyväksi terveelle itsetunnolle.

Lue lisää metronomin käytöstä aiemmasta blogistani.

Selkeillä harjoituksilla eteenpäin

Mitä selkeämpää harjoittelusi on, sitä nopeammin kehityt. Kun tiedät tarkasti mitä treenaat, miten treenaat sekä mitä varten treenaat on harjoittelusi tehokasta ja samalla säästät myös aikaa. Opettajana olen monesti törmännyt tilanteeseen, jossa on kaksi suurin piirtein samanikäistä oppilasta ja jotka ovat soittaneet yhtä kauan. Siitä huolimatta toinen oppilaista on huomattavasti kehittyneempi soittajana kuin toinen. Kyse on toki myös harjoittelumääristä mutta ennen kaikkea selkeämmästä ja tehokkaammasta harjoittelutavasta.

Toisen oppilaan treenaus on määrätiedotonta ja niitä näitä soittelevaa kun taas toisella se on suunniteltua ja innokasta. Tavoitteena voi olla vaikkapa lempisoolon haltuunotto ja oppilas ymmärtää mitä sen soittaminen edellyttää. Näitä taitoja tulee harjoitella erikseen ja sooloa treenata lyhyissä pätkissä, jolloin voi keskittyä sen eri osasiin intensiivisesti. Kun kukin osanen on hallussa yhdistetään ne kokonaiseksi sooloksi.

Käytä loma hyväksesi

Älä pidä kesää soittamisen vihollisena tai soittamista kesän vihollisena vaan käytä näitä kumpaakin asiaa hyväksesi. Kun haluat oppia soittamaan ja kehittyä siinä on kesä oivallista aikaa tähän tarkoitukseen. Lomalla kuuluu tehdä itselle mieluisia asioita, joihin kitaransoitto lukeutuu. Sinun ei tarvitse istua kuitenkaan joka päivä koko aikaa sisällä soittimen kanssa vaan niin kuin edellä on kerrattu, voit lyhyillä sessioilla viedä taitojasi eteenpäin. Voit käyttää kesää hyväksesi myös asettamalla tavoitteen, jonka otat haltuun kesän eli kolmen kuukauden aikana.

Kolme kuukautta on pitkä aika ja on realistista ajatella, että siinä ajassa voit saada haltuun lähtötasosta riippuen useammankin kokonaisen kappaleen, oppia improvisoimaan, lukemaan nuotteja ja tutustua uuteen soittotekniikkaan.

Rockway tarjoaa oivallista materiaalia harjoitteluun. Palvelusta löytyy yli 3000 opetusvideota suomenkielellä. Nappa ilmainen kokeilu ja aloita vaikka heit!

Ktiaravideot

Rockwayn tuottamat kurssit ovat täydellisiä nimenomaan tavoitteelliseen ja selkeään harjoitteluun. Kukin kurssi sisältää noin 20-30 videota, jotka muodostavat selkeän kokonaisuuden. Mikäli haluat oppia leirinuotiokomppauksen alkeet, löytyy siihenkin hyvin suunniteltu kurssikokonaisuus, jonka voi ottaa kesän aikana haltuun.

Tai jos haluat kehittää plektratekniikkaa niin siihenkin löytyy useampikin kurssikokonaisuus, jotka tukevat tehokasta treenaamista.

Rockwayn kurssimuotoinen tyyli tukee nimenomaan tehokkaan treenaamisen ajatusta. Kokonaisuus tähtää tiettyyn tavoitteeseen, jota varten treenataan useilla erillisillä treeneillä, jotka ovat yksittäisiä oppitunteja. Kukin oppitunti muodostaa yhden harjoituksen, jota harjoittelemalla säännöllisesti esimerkiksi kymmenen minuuttia päivässä vie sinua kohti suurempaa tavoitta, jonka kokonainen kurssi muodostaa. Et voi lähteä suoraan harjoittelemaan lopullista kokonaisuutta vaan siihen päästäksesi on käytävä läpi kurssin tarjoamat askeleet, jotka vievät suoraan kohti päämäärää.

Rockwayn kurssit tarjoavat siis valmiin sisällön treenaukselle, joka on ennalta käsin suunniteltu ja muotoiltu mahdollisimman selkeäksi omaksua. Sinun vain tarvitsee ottaa aika kitaran kanssa ja määrätietoisesti toteuttaa esitetyt harjoitukset. Materiaalin etsimiseen ja arvioimiseen ei tarvitse käyttää aikaa vaan ainoastaan olennaisimpaan eli soittamiseen.

Toivon, että tämä kirjoitus motivoi sinua harjoittelemaan kitaransoiton jaloa taitoa, jolla saat lopulta tuotettua iloa itsesi lisäksi myös muille.

-Samuli