Kotimaiset kitaravalmistajat esittelyssä

Suomessa on jo pitkään valmistettu laadukkaita kitaroita etenkin sähkökitaroiden puolella. Suurin osa kotimaisista kitaravalmistajista rakentaa kitaroita lähinnä ns. customina, eli asiakkaan toiveiden mukaisesti. Moni kansainvälinenkin kitaravalmistaja tukee customointia kuten ESP ja Ibanez, mutta heidän kitaroitaan mittatilaustyönä tehtynä on haastava saada.

Customointi on yleistynyt suuresti viime vuosien aikana pääasiallisesti customointimahdollisuuden käydessä yleisemmäksi. Toki moni yritys tuottaa kitaroita myös linjatyönä, jossa kitaroissa on etukäteen suunnitellut yksityiskohdat, joihin asiakas ei saa vaikuttaa. Monelle soittajalle riittääkin linjatuotettu kitara, joka ei siis ole sen huonompi kuin custom kitarakaan.

Omaan käteen sopiviksi räätälöidyt kitarat palvelevat soittajan henkilökohtaisia mieltymyksiä ja usein muokkauksen kohteena ovat mm. mikrofonivalinnat, kitaran puulajikkeet, kitaran muoto sekä väritys. Mitä edistyneempi soittaja on, sitä spesifimmäksi usein myös soittotekniikka muodostuu. Toiset soittajat haluavat esimerkiksi, että plektrakäsi saa liikkua mahdollisimman vapaasti, minkä takia kaikki äänensäätöpotikat siirretään sen verran syrjään, etteivät ne osu soittajan käteen soittotilanteessa.

Tunnettuja suomalaisia kitaravalmistajia

Suomalainen kitaravalmistaja Kari Nieminen on valmistanut kitaroita mm. legendaarisen Rolling Stones -yhtyeen kitaristille Ron Woodille. Kari Nieminen on myös tehnyt kitaran maineikkaan ZZ Top -yhtyeen Billy Gibbonsille, mikä kertoo omaa kieltään soittimien laadusta ja paikallisesta osaamisesta. Hän on niin ikään rakentanut soittimia mm. Paul McCartneylle sekä Pete Townshendille, jotka ovat musiikkimaailmassa ikonisia nimiä.

Flying Finn -niminen kitaramerkki on ollut monen laatusoittimia arvostavan kitaristin valinta jo 1980-luvulta saakka. Mm. legendaarinen Heikki Silvennoinen on käyttänyt pitkään heidän kitaroitaan. Flying Finn -kitarat noudattavat samaa ulkoista tyyliä, mikä usein luo kitaramerkille oman brändileiman.

Suurin osa kitaravalmistajista haluaakin pitää kiinni ainakin jossain määrin omasta suunnittelustaan, jotta kitara pysyy tunnistettavana kyseiselle merkille. Silti moni valmistaja saattaa valmistaa esimerkiksi strato- sekä les paul -mallisia kitaroita, jotka ovat ulkoisesti hyvin erinäköisiä soittimia. Nämä ovat kuitenkin kaksi niin globaalisti yleistä kitaramallia, että moni valmistaja haluaa tuoda valikoimaan omia versioitaan näistä kuuluisista malleista.

Lue lisää: Fender Stratocasterin tarina ja neljä edullista Strato-tyylistä kitaraa

Lue lisää: Se ”parempi” Lespa – Les Paul Customin tarinaTaisto Guitars

Taisto Guitars on lempääläinen kitaravalmistaja, joka on toiminut laatusoittimien valmistajana jo useita vuosia. Taisto Guitars valmistaa lähinnä custom-kitaroita, joiden yksityiskohtiin asiakas saa vaikuttaa laajaltikin. Kitaroita löytyy aina 6-kielisistä aina 8-kielisiin instrumentteihin sekä myös bassoja ja akustisia kitaroita.

Taisto Guitars V25-FR ECM Berry

Tyypillisesti asiakas voi vaikuttaa kitaran väriin, äänensäätöpotikoiden sijoitteluun, otelautamerkkien suunniteluun, tallatyyppiin sekä kitaran muotoon. Käytännössä tämä tarkoittaa oikeastaan kaikkea oleellista kitaran rakenteessa ja pääasiallisesti kitaramallit ovat strato- tai les paul-tyylisiä mutta muitakin vaihtoehtoja löytyy niin moderneimmista kuin perinteisemmistäkin tyyleistä. Taisto Guitars -kitaran hinta riippuu customoinnin määrästä sekä siihen käytettyjen osien hinnasta. Tyypillinen hinta on 3000€ kieppeillä.


Ruokangas

Ruokangas on kansainvälisesti arvotettu kitaravalmistaja, jonka kitarat ovat niinikään käsityönä valmistettuja. Juha Ruokangas on valmistanut kitaroita jo 1990-luvulta saakka ja tällä hetkellä yksi Suomen suurimpia kitaravalmistajia.

Ruokangas Duke Artisan

Valikoimasta löytyy niin sähkökitaroita kuin bassojakin ja moni maineikas soittaja on valinnut Ruokankaan soittimekseen. Myös Ruokangas-kitaroilla on oma esteettinen tyylinsä, josta ne ovat nopeasti tunnistettavissa. Soittimet ovat erittäin laadukkaita ja niitä löytyy niin valmiina malleina kuin customoituinakin.

Ruokangas-kitaroita käyttävät mm. kitaristit Stratovarius sekä Eppu Normaali -yhtyeistä. Soittimina ne ovat hyvin monipuolisia ja nimenomaan customoinnin ansiosta kitara voidaan suunnitella esim. jazz- tai vaikkapa heavy-tyyliseksi.

Kotimaisten soitinten käyttäminen tukee myös suomalaisia yrityksiä ja usein soittimissa käytetään myös suomalaista puuta sekä mahdollisuuksien mukaan muita kotimaassa valmistettuja osia.

Raato Guitars

Espoolainen Raato Guitars valmistaa käsityönä laadukkaita custom kitaroita. Raato Guitars valmistaa kitaroita 6-kielisistä aina 9-kielisiin soittimiin sekä myös bassoja. Koska kyseessä on lähinnä customina valmistettuja kitaroita, on niitä mahdollista saada lähes minkä mallisina tahansa.

Raato Guitars Raadotar DC

Asiakas voi ottaa huomioon kitaraa suunnitellessa oman soittoergonomiansa sekä tyylinsä, jolloin soitin palvelee parhaalla mahdollisella tavalla soittamista eikä ole sen esteenä. Soittaminen voi olla hyvin vapauttavaa, kun soitin toimii saumattomassa yhteistyössä soittajan kanssa. Tällaisen tunteen voi saada kun kaikki yksityiskohdat elektroniikan sijoittelusta saakka ovat kohdillaan.

Soitinten materiaalivaihtoehtoina ovat lukuisat eri puulajit, jotka vaikuttavat mm. soittimen saundiin, ulkonäköön sekä painoon.

Arvo Guitars

Arvo Guitars valmistaa Suomessa käsityönä kohtuuhintaisia kitaroita niin harrastajille kuin ammattilaisillekin.

Soittimet noudattavat Arvo Guitarsin oman malliston linjaa ja malleja löytyy valikoimasta muutamia hyvin laadukkaita soittimia. Niiden valmistamisessa käytetään lähinnä kotimaista puuta ja mikrofonit ovat pääasiassa käsintehtyjä.

Arvo Original

Myös soitinten paino on viilattu mahdollisimaan alas – noin 2,4 kiloon, jolloin ne sopivat hienosti myös nuorten soittajien soittimeksi. Kotimaisten soitinten hyvä puoli on myös siinä, että jokainen valmistaja tarjoaa soittimilleen hyvän takuun sekä huollon.

Vuorensaku Guitars

Vuorensaku Guitars on kitaravalmistaja, joka tarjoaa käsityönä tehtyjä mittatilauskitaroita. Kitaroiden tyyli nojaa enemmän vintage-tyyppisiin soittimiin kuin moderneihin multiskaalasoittimiin. Kukin soitin rakennetaan asiakkaan kanssa yhteistyössä suunnitellen.

Vuorensaku Guitars T.Family G.Old Slut

Vuorensaku Guitars on toiminut alalla yli 10 vuotta ja asiakaskuntaa heillä on kertynyt laajasti myös nimekkäiden soittajien joukosta kuten Billy Gibbons (ZZ Top) ja Mikko Von Hertzen. Valikoimaan kuuluu kitaroiden lisäksi myös bassot sekä käsintehdyt kitaramikrofonit. Mikrofoneilla on valtava merkitys kitaran kokonaissaundiin sekä soittotuntumaan. Niiden merkitys ei sovi vähätellä mutta silti monella soittajalla on niistä vain vähän ymmärrystä.

Tutustu lisää kitaramikrofonien toimintaan: Sähkökitaran mikrofoneista ja niiden erot

Viitasaari Guitars

Viitasaari Guitars on Järvenpääläinen kitaravalmistaja, joka valmistaa käsityönä kitaroita, bassoja ja muita kielisoittimia. Suomalaisista kitaristeista esim. Timo Kämäräinen soittaa Viitasaari Guitars -kitaralla.

Viitasaari Guitars OM Semihollow

Viitasaari Guitars on erikoistunut jazzmaster-tyylisen offset-kitaramallin valmistukseen. Viitasaari Guitars myös huoltaa ja korjaa kitaroita custom-kitaravalmistuksen lisäksi.

Lue lisää: Kitaran osto-opas – Miten löydän itselleni sopivan soittimen?

Laadukkaita kitaranvalmistajia löytyy Suomesta myös lisää ja näitä käyttämällä saamme kotimaisen soitinvalmistuksen kukoistamaan. Muita laadukkaita merkkejä ovat Lottonen, Korpi-Instruments, Kiira-Instruments ja Loef-Guitars.

-Samuli

Kitaravideot