Kitaramerkit – Samulin blog

Kitaroita on olemassa satoja eri merkkejä ja niissä kaikissa on omat erityispiirteensä ja ominaisuutensa. Usein aloittelevalle soittajalle tuleekin yllätyksenä eri merkkien runsaus ja ylipäätään kitaroiden moninaisuus. Niiden ominaisuudet vaihtelevat aina loputtomista eri värivaihtoehdoista pieniin teknisiin yksityiskohtiin, kuten kitaran kaulan muotoon tai otelaudan tasaisuuteen.

Esittelen tässä kirjoituksessa joitain yleisimpiä kitaramerkkejä, jotka ovat todettu hyviksi ja luotettaviksi. Mukana on akustisia- ja sähkökitaroita.

Merkin lisäksi kannattaa perehtyä kitaran teknisiin ominaisuuksiin, jotka vaikuttavat soittimen soitettavuuteen. Esimerkiksi osassa kitaroissa on ns. kelluva talla, mikä mahdollistaa vibrakammen monipuolisen käytön ja pitää kitaran tehokkaasti vireessä, mutta tekee kielten vaihtamisesta työlästä.

Lue lisää: Kitaran osto-opas – Miten löydän itselleni sopivan soittimen?


Kitaroita on olemassa myös hyvin eri muotoisia, mikä vaikuttaa muuhunkin kuin vain soittimen ulkonäköön. Yleisin tapa pidellä kitaraa on oikean jalan päällä istuttaessa ja suurin osa kitaramalleista soveltuu tähän hyvin, mutta ssimerkiksi v-muotoisia kitaroita soitettaessa istuma-asennossa on kitaraa pidettävä vasemman jalan päällä. Eri kitaroiden ominaisuuksia on siis paljon.

Fender

Fender on amerikkalainen Leo Fenderin 1940-luvulla perustama yhtiö, joka valmistaa yhtä maailman tunnetuimmista kitaramerkeistä. Fenderiä pidetään todella monipuolisena soittimena, jota käytetään lähes kaikissa musiikin tyyleissä tai genreissä.

Fender Stratocaster

Fendereitäkin valmistetaan eri mallisina, mutta yleisin malli on ehdottomasti Fender stratocaster-malli.

Stratocaster mielletään usein yleisesti sähkökitaran yleismalliksi ja se istuu syliin mukavasti. Fendereitä löytyy monesta eri hintaluokasta mutta aivan halvimmat ja sen myötä huonolaatuisimmat yksilöt loistavat poissaolollaan.

Stratocastereissa ei yleensä ole kelluvalle tallalle ominaisia kielilukkoja vaan perinteinen viritysmekanismi, mikä tekee kielten vaihdosta nopeaa. Fender on varma valinta aloittelevalle tai ammattisoittajalle. Mm. legendaarinen Eric Clapton tunnetaan vannoutuneena Fenderien käyttäjänä.

Lue lisää: Fender Stratocasterin tarina ja neljä edullista Strato-tyylistä kitaraa


Gibson

Orville Gibson aloitti soitinrakentajan uransa jo 1800-luvun loppupuolella. 1920 ja 1930 luvulla hän kehitti sähkökitaran suunnittelua useilla tavoilla ollen merkittävässä roolissa koko instrumentin syntyyn. 1950-luvulla Gibson teki ensimmäisen umpirunkoisen kitaransa yhdessä Les Paulin kanssa, josta muodostui legendaarinen Les Paul- kitaramalli, joka yhdistetään nimenomaan Gibson merkkiin.

Gibson Les Paul

Gibson identifioidaan usein rock-kitaraksi kenties kuuluisan Slash-kitaraikonin myötä. Silti se on hyvin monipuolinen soitin, joka taipuu mihin tyyliin tahansa. Tämän kitaramallin ollessa umpipuuta on se huomattavasti painavampi kuin vaikkapa Fender. Tämän vuoksi se ei välttämättä istu aivan pienimmän soittajan syliin mutta yleisesti ottaen on varma ja laadukas valinta.

Näissä kitaroissa käytetään yleisesti humbucker mikrofoneja, jotka tuottavat kovan äänentason. Kieltenvaihto on näissä kitaroissa helppoa mutta tallan omalaatuinen rakenne saattaa tuntua soittotuntumana erilaiselta kuin perinteisissä talloissa. Gibson mielletään yhdeksi suurimmista kitaramerkeistä ja yhdistetään laadukkaisiin soittimiin, joihin voi luottaa.

Lue lisää: Kitaristin oma kulta – Les Paulin tarina ja kolme Goldtop-tyylistä kitaraa

Ibanez

Ibanez on erittäin suosittu kitaramerkki etenkin heavy-genressä ja teknisesti taitavien soittajien keskuudessa. Silti Ibanezia ei ole varsinaisesti tarkoitettu mihinkään tiettyyn genreen vaan se on kenties valikoitunut tietynlaisten soittajien pariin sen helpposoittoisuuden vuoksi. Ibanezeja löytyy kaikista hintaluokista ja yleisesti ottaen Ibanezit ovat hyvin laadukkaita soittimia.

Ibanez RG-sarja (super-strat-malli)

Näitäkin kitaroita löytyy monessa eri mallissa mutta yleisin lienee ns. super-strato malli. Se istuu syliin hyvin eikä ole erityisen painava. Ibanezit on valmistettu mahdollisimman helpposoittoisiksi ja niissä on kapea runko, jolloin ne istuvat pienempienkin soittajien syliin mukavasti. Kitaran kaula on ohut, joka tekee soittotuntumasta helpon ja otelauta on yleensä tasainen, joka niin ikään tuo helppoutta soittoon.

Ibanezeissä on hyvin erilaisia teknisiä ominaisuuksia, joista yksi hyvin yleinen on kelluva talla. Se mahdollistaa monien soittokikkojen tekemisen ja takaa hyvän vireen mutta kieltenvaihtaminen vaatii perehtymistä tämän tallatyypin kanssa. Tunnettuja Ibanez-soittajia ovat mm. Steve Vai, Joe Satriani tai Frank Gambale.

ESP

ESP on vuonna 1975 japanissa perustettu kitarayhtiö. Se valmistaa moderneja ja eri mallisia kitaroita moneen makuun. ESP:n kitaroissa koetaan olevan hyvä hinta-laatusuhde kaikissa hintaluokissaan. ESP kitaroita käytetään paljon rock-musiikkipiireissä mutta tämäkin merkki soveltuu toki mihin tahansa tyyliin sekä niin aloittelijalle kuin ammattilaisellekin.

ESP Eclipse Custom

Usein ESP kitaroissa on moderni ulkonäkö ja yleisimmät mallit ovat ns. les paul-mallisia ja super strato -mallisia kitaroita. Niiden värityksessä käytetään paljon modernimpia ja monivärisiä ratkaisuja. ESP:llä on myös laaja customointi mahdollisuus, joka tarkoittaa asiakkaan toiveiden mukaisesti räätälöityä kitaraa.

Kuuluisia ESP:n käyttäjiä ovat mm. Kirk Hammet ja edesmennyt Alexi Laiho.


Jackson

Jackson Guitars Grover Jacksonin vuonna 1982 perustama amerikkalainen yhtiö. Ensimmäinen Jackson valmistettiin legendaariselle Randy Rhoadsille, joka on tunnettu Ozzy Osbornen yhtyeestä. Nykyään Jackson kitarat ovat Fenderin omistuksessa mutta silti niissä on hyvin omanlaatuisensa henki.

Jackson Rhoads RR24

Jacksonit ovat erittäin suosittuja metallisoittajien parissa ja ne ovat luotettavia ja kestäviä. Niitä valmistetaan monissa eri malleissa, joista yksi on näyttävän näköinen v-malli (kuvassa).

Teknisesti näissä kitaroissa voi olla kelluva- tai kiinteä talla, yksikelaiset tai humbucker mikrofonit sekä erittäin monipuolisesti mitä tahansa värivaihtoehtoja. Soittotuntumalta kitaran kaula ja otelauta on tehty mukavaksi soittaa, jota etenkin nopeita sooloja soittavat muusikot suosivat.

Kuuluisia Jacksonien käyttäjiä ovat mm. Randy Rhoads sekä Jeff Loomis.

Yamaha

Yamaha on valtava japanilainen teollisuudenmuoto, joka valmistaa niin akustisia kuin elektronisiakin soittamia sekä musiikin ulkopuolisia tuotteita kuten osia autojen sisäosiin.

Kitaroina Yamahoita löytyy tietenkin monesta eri hintaluokasta ja ne ovat suosittuja aloittelevien muusikoiden parissa. Yamaha valmistaa niin akustisia kuin sähkökitaroita ja yleisin malli on stratocaster mallinen sähkökitara. Se on yleisin kitaramalli ja istuu soittajan syliin luontevasti.

Yamaha Pacifica

Näissäkin kitaroissa on erilaisia teknisiä ominaisuuksia kuten kelluva- sekä kiinteä talla ja erilaiset mikrofoni yhdistelmät.

Hyvin tyypillinen Yamaha-malli on yllä olevan kuvan Pacifica-malli. Se on todella varma valinta aloittevalle kitaristille ja sitä löytää useasta eri kaupasta Suomessa. Hyvän Yamahan saa reilulla 200€:llä ja sitä löytyy eri väreissä, jotka voivat hieman vaikuttaa hintaan.

Yamaha valmistaa myös todella paljon akustisia kitaroita. Yamahat ovat mm. kouluissa yksi yleisimmin käytetyistä kitaramerkeistä.

Moni aloittaa kitaristin uransa akustisella kitaralla ja Yamaha-merkkinen kitara on aina hyvä valinta.

Nylonkieliset akustiset kitarat ovat kooltaan hieman pienempiä kuin teräskieliset kitarat. Kielten ollessa nylonia ne tuntuvat sormien alla pehmeiltä. Niiden sointi on niinikään hiljaisempi ja tummempi kuin teräskielisessä akustisessa kitarassa.

Teräskielisessä akustisessa kitarassa on suurempi kaikukoppa kovemman äänen luomiseksi. Kielten ollessa terästä ne myös soivat kovempaa ja kirkkaammin. Yleistäen nylonkielistä kitaraa soitetaan sormilla näppäillen ja teräskielistä plektralla.

Muita merkkejä

Koska kitaramerkkejä on valtava määrä luettelen edellä kaikkein yleisimmät merkit. Muita suosittuja sähkökitaramerkkejä on mm. Tokai, PRS, Washburn, Epiphone sekä Gretsch. Hyvin paljon käytettyjä muita akustisia kitaramerkkejä ovat mm. Landola, Seagull, Martin, Ovation sekä Martin.

Kannattaa aina kitaraa hankkiessa istua kitaran kanssa alas ja vaikkei osaisikaan sitä vielä soittaa niin voi tunnustella miten se istuu omaan syliin. Voit myös miettiä, minkälaista musiikkia haluat soittaa, jolloin soitinvalinnalla voi tukea tätä tavoitetta. Myös esteettisillä ominaisuuksilla on merkitystä ja onneksi kitaroita on lukuisia eri värisiä ja muotoisia, joista voi valita mieleisensä.

-Samuli

Kitaravideot