KIALO: Matkalla tähdeksi, osa 6

Muistatko vielä #Hitti2018-biisikilpailun? Vuoden 2018 aikana käytyyn kilpailuun osallistui lähes 200 musiikintekijää, joista voittajaksi selviytyi Kialo-nimellä musiikkia tekevä Nelli Saarikoski. Nelli sai palkinnoksi Rockwayn 12kk lahjakortin, F-Musiikin kotistudiopaketin ja “Jos kuolen nyt” -voittajakappaleen tuotannon, äänityksen, miksauksen, masteroinnin ja julkaisun. 

Kappaleen tuottajana toimi mm. Pariisin Kevät -yhtyeestä tuttu Arto Tuunela, äänityspaikkana legendaarinen Finnvox, miksaajana mm. Zen Cafèa ja Maija Vilkkumaata miksannut Ilkka Herkman ja masteroijana tuhansia hittejä masteroinut Svante Forsbäck.
Nelli kirjoittaa matkastaan blogia Rockwaylle. Julkaisemme jokaisen blogipostauksen yhteydessä myös videomateriaalia tuotannon kulisseista. 

Kappale julkaistaan 30.8.2019 ja samalla starttaa #HITTI2020 -kilpailu.

Katso blogisarjan aiemmat osat videoineen:

OSA 1
OSA 2
OSA 3
OSA 4
OSA 5

(Kuva: Aleksi Villberg. Teksti jatkuu kuvan jälkeen)

js8LOyTg

ROCKWAY BLOGI 5 – Biisin masterointi

Olin kuullut vain puhuttavan legendaarisesta Chartmakersista ja Svante Forsbäckistä, mutten ollut koskaan tavannut häntä. Svante oli masteroinut kaksi aikaisempaa soolobiisiäni mitkä olin julkaissut Nelly Eleonore -nimellä vuonna 2015, mutta silloinkaan en päässyt häntä tapaamaan. Menimme Rockwayn kanssa Svanten luokse Espooseen missa hänellä oli uskomattoman hieno studio omassa kodissaan. Lattiat olivat tummaa kiveä, valaistus himmeän värikäs ja seinät täynnä artistien ja bändien levyjä ja tauluja. Samalla kun Niklas kasasi kamoja videokuvausta ja äänitystä varten, tutustuimme Svanten kanssa yhden lempibändini Rammsteinin myötä. Svante sattui olemaan juuri masteroimassa Rammsteinin viimeisintä levyä, joka tulisi ulos toukokuussa. Kerroin hänelle olevani Rammstein fangirl ja Svante innostui soittamaan minulle salaa uuden levyn kappaleita! Sain seurata kun hän poisti napsua yhdestä Rammsteinin sinkkubiisistä mikä olisi menossa musavideoon ja fiilistelimme bändin keikkoja ja biisejä yhdessä. Toki hiplailimme myös harvinaista LP-pakettia mikä Svantelta löytyi hyllystä. Yhteinen sävel hänen kanssaan syntyi nopeasti ja kerkesimme fiilistellä bändiä ainakin puoli tuntia ennen kuin aloimme keskittymään Kialon juttuihin.

Rammsteinin biisin masteroinnin myötä sain jo hieman käsitystä siitä miltä tietokonesofta näyttää, mitä Svante sillä tekee ja toki tiesin jo valmiiksi mikä masteroinnin tarkoitus on. Odotin että Jos Kuolen Nyt saadaan vielä lähemmäs valmiin kuuloista, tai itse asiassa valmiin kuuloiseksi, ja että se on valmis radiosoittoon. Aloimme kuunnella Svanten kanssa biisiä ja hän tykkäsi siitä paljon! Hän kehui tekstejä ja tuotantoa, kerroin sen olevan suurimmaksi osaksi omatekemä. Svante kertoi tekevänsä kappaleesta vielä enemmän pumppaavan ja hän erityisesti haluaa korostaa hieman bassotaajuuksia. Hän kertoi sen olevan hänen tyyliinsä masteroinnissa. Muuten hän sai kappaleeseen vielä lisää raikkautta ja sen kuulostamaan isommalta, en ihan ollut varma siitä voiko kappale kuulostaa edelleenkin vielä vain paremmalta, mutta voi se! Fiilis oli kyllä aivan uskomaton kun kuuli oman kappaleen valmiina ja sai olla mukana kaikki nämä välietapit ennen kappaleen julkaisua, nähdä vanhoja ystäviä ja työskennellä heidän kanssaan sekä tavata uusia tuttavuuksia ja tutustua heidän työhönsä.

Masterointi opetti minulle sen tärkeyden. Mikään kappale ei soi radiossa, Spotifyssa tai levysoittimessa ilman että se on käynyt kyseisen prosessin läpi. Masterointi näyttää helpolta ja kuulostaa vaikealta, itse en ymmärrä sitä miten enää tietyn pisteen jälkeen kuulee mitään ruuvattavaa, mutta ilmeisesti kuten kaikessa muussakin, tässäkin voi (korva) kehittyä. Masterointi viimeistelee tuotoksen, jonka jälkeen se on valmis lähtemään maailmalle ja näinhän se nyt oli! Biisini on valmis. Vauva maailmalle!

Seuraavaksi työlistalla olisi musavideon tekeminen, siinä yhteistyössä minulla on Petja Salmio, vanha ystäväni yläasteajoilta. Hän tekee 3D-animaatioita ja motion designia ja suunnittelemme videon yhdessä hänen kanssaan. Sen jälkeen listalla on vielä bändin kasaaminen, treenien sopiminen ja julkkarikeikan buukkaaminen. Hannu Sormusen kanssa olisi sovittavana vielä tarkka sinkun julkkaripäivä ja tekniset asiat. Paljon hommaa, siispä töihin!

xoxo, gossip curl


Seuraa Kialon matkaa kohti kappaleen julkaisua viikoittaisen blogitekstien ja videoiden muodossa. Kappaleen julkaisun yhteydessä 30.8. käynnistyy myös #Hitti2020-biisikisa!