iRig – mikä se on ja kuinka sitä käytetään

iRig on kitaralle tai bassolle tarkoitettu sovitin, jonka avulla soitin voidaan liittää johonkin digitaaliseen laitteeseen. iRig liitetään soittimen instrumenttipiuhan liittimeen, joten sitä voi käyttää myös sellaisten akustisten soittimien kanssa, joihin saa instrumenttipiuhan liitettyä.

Tätä nykyä on asennettavissa niin älypuhelimiin kuin tietokoneisiinkin erilaisia kitaravahvistinohjelmistoja. Nämä jäljittelevät hyvin autenttisesti aitojen vahvistimien äänimaailmoja ja jotta niitä voi käyttää oikean soittimen kanssa, on soitin kytkettävä yhteen laitteen kanssa.

Esimerkiksi älypuhelimiin on ladattavissa ohjelmisto nimeltä JamUp.Se sisältää useita vahvistinmallinnuksia sekä kitaraefektejä kuten delayn ja reverbin. Käyttääksesi JamUpia tarvitset iRig-sovittimen, joka aluksi liitetään kitaraan. Sovittimessa oleva miniplugikaapeli liitetään puhelimeen ja kolmannesta sovittimen äänilähdöstä voidaan se liittää kaapelilla joko kuulokkeisiin tai vaikkapa mikseriin.

iRigejä on tätä nykyään useita eri malleja. Halvimmat ovat muutaman kympin hintaisia hyvin kevyitä yksiköitä ja uusimmat mallit ovat huomattavasti kehittyneempiä ja maksavat noin 100€.

Miksi iRig?

iRig on todella helppo käyttää. iRig on tarkoitettu soittajille, jotka haluavat mahdollisimman kompaktin setupin äänentoiston puolesta. Et tarvitse muuta kuin soittimesi, iRigin sekä älypuhelimen, joilla saat hyvän saundin aikaiseksi. Se on myös oivallinen valinta aloittelijalle.

Moni arastelee fyysisten vahvistimien kokoa ja hintaa, jolloin hyvä valinta on ladata älylaitteeseen kuten puhelimeen tai tablettiin esim. JamUp, Garageband tai AmpliTube. Nämä sovellukset ovat hyvin edullisia ellei ilmaisia hankkia ja ne mahdollistavat myös tehokkaan harjoittelun. Tutustu tästä kirjoituksesta tarkemmin näiden applikaatioiden käyttämiseen.

Näiden applikaatioiden avulla vahvistin kulkee puhelimen mukana taskussa vaikkapa kesämökille ja iRig ei vie tilaa juuri lainkaan. iRigejä myy suurin osa soitinliikkeistä sekä mm. Clas Ohlson -liikeketju.

Kokemuksia iRigistä

Itse olen käyttänyt iRigiä jo kohta kymmenisen vuotta erinäisissä yhteyksissä. Olen pitänyt vuosia jatkuvaa livestream-ohjelmaa internetissä, jossa olen hyödyntänyt iRigiä. Konseptissa pidin kahden tunnin mittaisen livestream-lähetyksen Youtubessa ja äänilähteenä käytin JamUp-applikaatiota.

Yhdistin kitaran iRigin avulla iPadiin, josta sain kaikki tarvitsemani saundit applikaatiosta. iRigiin liitin miniplugikaapelin, jonka yhdistin pieneen studiossa olleeseen mikseriin, joka puolestaan oli liitetty tietokoneeseen.

Tämä yhdistelmä toimi kaikki nämä vuodet moitteettomasti. iRig ei käytä lainkaan paristoja, joten se on hyvin riskitön osa kitaristin setuppia.

Toinen mittava kokemukseni iRigin käytöstä livetilanteessa on Kiinan kiertueeltani. Tein taannoin kahden viikon mittaisen kiertueen Kiinassa ja halusin matkustaa mahdollisimman kevyesti sekä omavaraisesti saundin puolesta.

En uskaltanut täysin luottaa siihen, että keikkapaikoilla olisi aina soittotyyliini hyvin sopiva vahvistin. JamUp sovelluksesta löysin hyvän saundin, jolla pystyisin mielekkäästi soittamaan showni läpi. Latasin applikaation iPadiin, otin iRigin mukaan ja lähdin kitaran kanssa matkaan.

Keikkapaikoilla iRig yhdistettiin kaapelilla paikan mikseriin, josta ääni jaettiin yleisölle. JamUpiin sain myös ladattua musiikin, jonka mukana soitin kappaleeni. Pystyin itse hallinnoimaan iPadilla oman kitarani sekä taustamusiikin välistä balanssia. Talon miksaajan ei tarvinnut keskittyä muuhun kuin sopivan äänenvoimakkuuden säätämisen yleisölle.

Koko kiertue sujui moitteettomasti ja joka ilta sain soittaa saundilla, jolla minun oli mahdollisimman mieluisaa soittaa. Tämän mahdollisti iRig ja käytän sitä edelleen niin treenatessa kuin optiona keikoillakin jos ei ole varmuutta siitä, minkälainen soittolaitteisto keikkapaikalta löytyy.

-Samuli

Katso myös: Akustisen kitaran alkeiskurssi

Katso myös: Sähkökitaran alkeiskurssi