Ilmaiset vahvistinsovellukset – Samulin blogi

Tässä blogissa esittelen muutaman ilmaisen digitaalisen vahvistinmallintajan, joilla voit korvata perinteisen fyysisen kitaravahvistimen.

Erinäiset digitaaliset äänenmuokkaus- aplikaatiot yleistyvät nopealla tahdilla kotiäänittäjien, soittajien ja jopa live-esiintyjien keskuudessa. Niiden kompaktius ja sekä huomattavasti halvemmat hinnat houkuttavat puoleensa lukuisia soittajia. Monet näistä ovat ladattavissa kannettaville mobiililaitteille kuten älypuhelimiin sekä tabletteihin.

soittaja-1

Näiden applikaatioiden perusidea on korvata perinteinen vahvistin, joka osaltaan voi myös helpottaa ja alentaa soittamisen aloittamisen kynnystä huomattavasti. Perinteisiä kitaravahvistimia myydään hintaluokassa 100€:stä ylöspäin mutta keskimääräisesti hyvän vahvistimen saa uutena muutamalla sadalla eurolla. Näitä aplikaatioita on mahdollista ladata ilmaiseksi ja niiden äänenlaatu on kehittynyt nykyteknologian myötä erittäin hyväksi.

Vahvistinmallinnuksen lisäksi ne yleensä sisältävät myös erinäisiä efektimallinnuksia sekä kaiutin- että mikrofonisimulaatioita. Käytännössä ne sisältävät lähes kaikki samat ominaisuudet kuin fyysiset vahvistimet. Niitä on mahdollista ladata myös tietokoneelle ja käyttää osana oman studion äänitysprojektia.

Ainoa investointi, jonka joudut tekemään näiden appien käyttämistä varten on adapteri, jolla saat kitaran yhdistettyä mobiililaitteeseesi. Mm. F-Musiikki myy iRig adapteria, johon saat liittettyä kitaran perinteisellä instrumenttikaapelilla. Tämän lisäksi adapteri sisältää johdon, jolla liität iRigin esimerkiksi kännykkään. Kolmantena adapterissa on liitin, johon voit kytkeä kuulokkeet tai vetää piuhan esimerkiksi ulkoiseen kaiuttimeen.

irig

JamUp

JamUp on Positive Gridin valmistama sovellus Apple-tuotteille. Se on ladattivissa ilmaiseksi Apple Storesta ja sen käyttöönotto on äärimmäisen helppoa. Kytket kitaran iRigin avulla laitteeseesi ja voit aloittaa sen käytön saman tien.

Applikaatio sisältää kaksi vahvistinmallinnusta sekä lukuisia kitaraefektejä. Appiin on mahdollista ladata pientä maksua vastaan lukuisia erikuuloisia vahvistimia sekä efektejä, joilla voit muokata ääntä lisää. Tämän lisäksi JamUp sisältää virittimen, metronomin, neliraitanauhurin, joilla saat äänitettyä omaa soittoasi sekä soittimen, johon voit ladata kappaleita, joiden mukana haluat soittaa.

jamup

Itse käytän JamUpia joka keskiviikkoisissa kitarastriimeissäni Rockwayn kautta. Mikäli Rockway on tuntematon palvelu, voit lunastaa ilmaisen kokoeilun ja satoja musakursseja käyttöösi heti.

Lunasta ilmainen kokeilu

Amplitube

Amplitube on hyvin samankaltainen ilmainen appi kuin JamUpkin. Se on suunniteltu niin Mac -kuin Android käyttöjärjestelmille ja on ladattavissa mm. Apple Storesta. Perusominasuudet ovat samat eli siinä on erinäisiä mallintavia kitaravahvistimia sekä sekä efektejä niin kitaraa kuin bassoakin varten. Oman soiton äänitysmahdollisuus on erittäin hyödyllinen ominaisuus treenaamista varten. Voit raahata ja pudottaa appissa efektejä signaaliketjuun ja muokata saundia helposti. Omasta mielestäni treenaamista varten paremmista saundeista ei ole väliksi sillä niin JamUp kuin Amplitubekin ajavat asiansa loistavasti.

amplitube

Näiden kaltaisia appeja on lukuisia muitakin, jotka kaikki toimivat samoilla perusperiaatteilla. Muutamia muita mainitakseni ovat mm. LePou, Native Instruments Guitar Rig 5 Player ja Line6 Pod Farm Free. Yleisesti ottaen näiden aplikaatioiden käyttäminen on äärimmäisen helppoa ja usein tuottavat paremman äänenlaadun kuin budjettiluokan fyysinen vahvistin. Ne ovat oivallinen valinta kitaransoittamisen harjoittelun tueksi, jonka aloittamisen hinnan määräämä kynnys on nykyään hyvin matala.

Muita hyödyllisiä appeja ovat mm. otelaudan tuntemisen harjoitteluun suunnitellut sovellukset, korvakuulon kehittämisapit sekä esim. sointuoppaat, jotka kaikki ovat ilmaisia. Ota siis hyöty irti näistä oivallisista apuvälineistä; nykyään kaikki tieto on vain muutaman napin painalluksen päässä.

-Samuli