Barre-soinnut ja barre-otteet

Barre-ote on yksi hyödyllisimmistä sointutyypeistä, joita kitaristi voi opetella. Ne ovat etenkin aloittelijoille usein haastavia harjoitella mutta kun ne kerran saa haltuun, on niistä valtavasti hyötyä kappaleita säestettäessä.

Barre-otteessa painetaan etusormella kaikki kielet pohjaan, jonka päälle asetellaan loput sormet tiettyyn muodostelmaan, jolloin saadaan aikaiseksi haluttu sointu. Näiden sointujen saaminen soimaan puhtaasti vaatii tiettyä tekniikkaa sekä sormivoimaa.

Yleisesti ottaen barre-ote tarkoittaa sitä, että yhdellä sormella painetaan useampi kieli samalta nauhaväliltä. Tietyissä tapauksissa voidaan käyttää mitä tahansa sormea otteen muodostamiseen eikä siinä tarvitse aina painaa kaikkia kieliä pohjaan.

Kuitenkin yleisimmät barre-otteet edellyttävät kaikkien kielten pohjaan painamista, joten ensimmäisessä harjoituksessa painetaan etusormella kaikki kielet 3. nauhalta.

Jotta saat kaikki kielet soimaan puhtaasti pyri painamaan kieliä hieman etusormen ulkosyrjällä. Ranne kääntyy hyvään asemaan automaattisesti kun vedät kyynärpäätäsi kiinni kylkeen. Anna ranteen roikkua rennosti alaspäin ja paina peukalolla kaulan takaa noin sen keskiosan kohdalta. Ajattele etusormen sekä peukalon muodostavat puristusotteen, jossa sormet puristavat kitaran kaulaa samalta kohdalta kaulan vastakkaisilta puolilta. Saat etusormeen enemmän voimaa työntämällä sen otelaudan yli kuten ylläolevassa kuvassa nähdään.

E-pohjaiset barresoinnut

Seuraavassa harjoituksessa lisätään edelliseen otteeseen a-kielen 5. nauha, joka painetaan nimettömällä. Tällöin sointu saa nimekseen Gm7.Voit soittaa otteen niin, että näppäilet sen kieli kerrallaan, jolloin kuulet selkeästi soiko jokainen kieli puhtaasti.

Tämän jälkeen otteeseen lisätään pikkurillillä d-kielen 5. nauha. Nyt sointu on Gm ja tämä ote on yksi käytetyimpiä barre-otteita. Samalla otteella voidaan soittaa kaikki molli-soinnut vain siirtämällä ote oikeaan kohtaan otelaudalla. Paksuimmalla kielellä oleva sävel, joka painetaan etusormella määrittää otteen nimen. Nyt käytetyssä otteessa paksuimman kielen 3. nauhalla on g-sävel, jolloin sointu on Gm eli G-molli.

Mikäli otteesta halutaan duuri sointu, lisätään siihen vielä keskisormella g-kielen 4. nauha. Tämäkin on yksi käytetyimpiä barre-otteita ja voit soittaa tällä otteella kaikki duuri-soinnut samalla logiikalla kuin edellä esitettiin.

Oikein muodostettu G-duuri barresointu.

Kaikki edellä esitetyt soinnut ovat ns. e-pohjaisia sointuja koska niiden perussävel on e-kielellä.

Yllä on esitetty kaikki paksuimman e-kielen sävelet 12. nauhaan saakka. Mikäli haluat soittaa esim. Cm soinnun, sijoita molli-barre-ote sen kohdalle eli 8. nauhan kohdalle niin, että etusormi on 8. nauhalla. Mikäli taas haluat soittaa F-duurin, sijoita duuri-barre-ote f:n kohdalle eli 1. nauhalle.

A-pohjaiset barresoinnut

A-pohjaiset barresoinnut soitetaan samalla tekniikalla kuin muutkin barresoinnut, mutta niiden perussävel on a-kielellä. Nämäkin voidaan jakaa karkeasti duuri- ja molli-otteiksi, jolloin voit tilanteen mukaan valita, soitatko otteen e- vai a-pohjaisena.

A-pohjainen duuri soitetaan niin, että paina etusormella esim. 3. nauhalta kaikki kielet pohjaan. Tällä kertaa kuitenkin tarkkailemme a-kieltä ja sitä säveltä, joka on etusormen alla. A-kielen 3. nauhalla on c-sävel, joten tästä kohdasta voidaan niin C-duuri kuin C-mollikin.

Soita siis etusormella kaikki kielet 3. nauhalta. 5. nauhojen soittamiseen on kaksi tapaa: joko voit painaa ne kaikki nimettömän barreottella tai soittamalla kolmella jäljellä olevalla sormella. Paina d-kielen 5. nauha keskisormella, g-kielen 5. nauha nimettömällä ja b-kielen 5. nauha pikkurillillä.

Kuvassa on C-duuriote, jossa 5. nauhat on soitettu kolmella sormella.
Tässä puolestaan on C-duuriote, jossa 5. nauhat on soitettu nimettömän barreotteella.

A-pohjainen molliote puolestaan muodostetaan niin, että d- ja g-kielen 5. nauhat painetaan tässäkin nimettömällä ja pikkurillillä, joiden lisäksi soitetaan keskisormella b-kielen 4. nauha.

Opettele kaikki a-kielen sävelet 12. nauhaan saakka, jolloin voit halutessasi sijoittaa haluamasi soinnun kyseisen sävelen kohdalle. Alla on esitetty a-kielen sävelet.

Jos haluat soittaa esim. Dm-otteen, sijoita a-pohjainen molliote d-sävelen kohdalle, eli 5. nauhalle.

Usein käytännön tilanteessa sekoitellaan niin e-kuin a-pohjaisia otteita. Ideana on valita aina lähimpänä oleva ote, jolloin soittaminen on mahdollisimman vaivatonta. Mikäli sointukierto on esim. C, Am, Dm ja G voidaan se soittaa seuraavalla tavalla:

C on tässä a-pohjainen duuriote, Am on e-pohjainen molliote, Dm on a-pohjainen molliote ja G on e-pohjainen duuriote. Kun soinnut valitaan aina lähimmän sävelen mukaan voidaan sointukierto soittaa pienellä muutaman nauhan alueella sen sijaan, että joudutaan liikkumaan laajalti otelaudalla.

Tutustu tällä kurssilla lisää barresointujen soittamiseen.

-Samuli

Lue myös: Sointulaajennokset – Lisäväriä tavallisiin sointuihin

Lue myös: Asemasoitto kitaralla – Opi liikkumaan otelaudalla helposti