Arpeggio eli murrettu sointu on monikäyttöinen musiikin elementti. Murretulla soinnulla tarkoitetaan sitä, että sointu soitetaan yksi sävel kerrallaan toisin kuin vaikkapa harjakomppauksessa, jossa pyritään soittamaan kaikki kielet yhdellä kertaa.
Arpeggioita käytetään niin säestyksessä kuin melodia- ja soolosoitossakin. Muun muassa House Of The Rising Sun -kappaleen pääkitarakuviossa soitetaan koko sointukierto soinnut murtaen. Tässä tapauksessa sointuotteet pidetään pohjaan painettuina mutta kielet näppäillään plektrakädellä yksi kerrallaan.
Lue lisää arpeggioiden käytöstä melodiasoitossa:
Arpeggioden käyttö soolossa
Arpeggiot ovat oivallista materiaalia myös soolosoittoon. Solistin tulee huomioida kompissa soiva sointu ja soveltaa sitä arpeggiomuotoon soolossaan. Soolosoitossa yleensä suositaan yhden sävelen soimista kerrallaan, joten arpeggiot soveltuvat tähän mainiosti.
Tämä tarkoittaa arpeggioiden tapauksessa sitä, että niitä ei soiteta sointuotteina vaan painetaan sävel kerrallaan, eli tietyn soinnun äänet soitetaan vuorotellen eri kohdasta otelautaa.
Arpeggiot voidaan myös muodostaa niin, että kaikki sen sävelet eivät ole eri kielillä. On mahdollista soittaa esimerkiksi Am-arpeggion kaikki sävel yhdellä kielellä ja soittaa ne vaikka tapping-tekniikalla. Mm. legendaarinen kitaristi Eddie Van Halen käytti tätä tekniikkaa erittäin paljon.
Final Countdown -kappaleen kitarasoolo
Ruotsalaisen Europe-yhtyeen Final Countdown -kappaleen soolossa käytetään laajalti arpeggioita, jotka seuraavat taustan sointukiertoa.
Tässä tapauksessa arpeggiot on muodostettu niin, että kaksi soinnun säveltä on ohuimmalla e-kielellä ja yksi soinnun sävel on b-kielellä. Tämä mahdollistaa arpeggion sekvenssoinin mielenkiintoiseen rytmiin.
Soittotekniikkana tässä käytetään pikkausta ja legatoa.
Tutustu aluksi soolon ensimmäiseen neljään säveleen. Ne muodostavat patternin, jota sovelletaan läpi koko arpeggio-osion. Sormitus muuttuu hieman sointujen vaihtuessa mutta soittotekniikka sekä patterni pysyvät samoina.
Voit soittaa kuvion kaksi ensimmäistä säveltä yhtenäisellä plektran alaslyönnillä eli sweepillä. Ohuimman kielen 17. nauhan voit pikata plektran ylöslyönnillä ja viimeinen sävel soitetaan pull-offilla. Soita tätä kuviota kunnes se alkaa tuntumaan luontevalta ja saat soitettua sen useita kertoja peräkkäin.
Itse soolossa kyseinen kuvio soitetaan yhden tahdin eli yhden soinnun aikana viisi kertaa, johon lisätään vielä yksi sävel, joka on sama kuin kuvion ensimmäinen sävel.
Tämä muodostaa patternin, jota sovelletaan sointuvaihtoihin soolon neljän ensimmäisen tahdin aikana. Tuloksena on hieno ilmiö, jossa kappaleen soinnut ja soolo kulkevat tiiviisti käsi kädessä.
Tutustu tällä kurssilla arpeggioiden monipuoliseen hyödyntämiseen:
Arpeggioilla lisäsävyjä soittoon
Hotel California ja arpeggiot
Viimeisenä esimerkkinä esitän The Eagles yhtyeen Hotel California kappaleen loppuosion. Siinä on arpeggioita hyödyntävä kuvio, joka myötäilee kappaleen sointukiertoa.
Kyseessä on kahdeksan tahdin mittainen sointukierto, jota kitaramelodia seuraa arpeggioilla. Siinä käytetään yksinkertaista laskevaa kuviota, joka kattaa soolon kolme ensimmäistä säveltä.
Tämä kuvio soitetaan ensimmäisessä tahdin viisi kertaa ja käytä soittotekniikkana vuoropikkausta. Toisessa tahdissa soitetaan seuraavaan sointuun sovellettu sama laskeva kuvio, joka soitetaan aluksi kaksi kertaa ja kolmannella kerralla viimeinen sävel soitetana oktaavia korkeammalta.
Tämä kahden tahdin mittainen yhteiskierto sovelletaan läpi melodian liikkuen sointuparien mukaisesti.
Soolossa melodia on soitettu kaksiäänisesti niin, että toinen kitaristi soittaa samaa melodiaa samoilla arpeggioilla mutta aloittaen saman soinnun eri sävelestä. Lopputuloksena on hienon kuuloinen harmonisoitu melodia.
Ota nämä kuviot haltuun ja voit soveltaa niitä myös omiin sointukiertoihisi.
–Samuli