Älä lopeta kitaransoittoa ja miksi – Samulin blogi

Tässä pohdin ja tuon esiin syitä, että miksi kitaransoittoa ei kannata lopettaa.

Olet ehkä tullut lopputulokseen ettei soittaminen ole sinua varten koska et ole tarpeeksimusikaalinen. Sormesi eivät ole tarpeeksi taipuisat etkä kehity vaikka kuinka harjoittelet. Näistä syistä motivaatio on kateissa ja käytät mielummin harjoitteluajan muuhun tekemiseen kuin soittamisen. Saattaa jopa olla ettei sinulla ole aikaa harjoitteluun koska on muita kiireitä niin paljon.

Oletko lopettamassa kitaransoiton?

Nämä ovat yleisimmät syyt miksi soittoharrastus lopetetaan. Suurin
osa kitaristeista lopettaa soittamisen viimeistään muutaman vuoden harrastamisen jälkeen. Kaikki edellämainitut syyt ovat tunneseurauksia siitä, että soittaminen ei vastaa sitä mielikuvaa mikä sinulla siitä oli ennen kuin aloitit harrastuksen.

Kimmoke soittamisen aloittamiseen on saattanut syntyä siitä kun näit lempikitaristisi soittamassa keikalla tai musiikkivideossa. Ammattilaisen soittaminen näyttää erittäin helpolta ja hauskalta ja on luonnollista haluta myös itse kokeilla tätä mielenkiintoisen näköistä tekemistä.

 

Helppous on kuitenkin illuusio sillä kitaransoitto ei ole helppoa etenkään ilman vuosien harjoittelua. Kun on harjoitellut kitaransoittoa tuhansia tunteja toiminta tapahtuu lihasmuistista, jolloin soittajan tekeminen näyttää helpolta. Kuitenkaan ei ole mahdollista nähdä yleisön puolelta sitä valtavaa työmäärää, joka on laitettu kyseisen taidon saavuttamiseen.

Mikäli jokaisella olisi tiedossa tuntimäärä, mikä vaaditaan haluamansa taitotason saavuttamiseen olisi todennäköisesti aloittajia vähemmän mutta niin myös lopettajiakin. Tällöin soittamisen haastavuus ei tulisi niin suurena yllätyksenä ja siihen osaisi varautua.

Usein puhutaan siitä, että jokaisen on mahdollista oppia soittamaan, joka onkin totta, mutta ei ilman työntekoa. Onkin siis olennaista pystyä nauttimaan tästä työnteosta, jota ei varsinaisesti kannata 

 

mieltää työnä vaan mieluisana tekemisenä ja itsensä kehittämisenä. Luovuttaminen ei vie asioita eteenpäin vaan asennemuutos, jonka vain kukin itse pystyy tekemään. Hyväksy tosiasia, ettet voi saavuttaa loisteliasta soittotasoa hetkessä vaan se vaatii asiaan paneutumista. Kuitenkin voit saavuttaa haluamasi tason kun hyväksyt sen saavuttamiseen vaadittavat realiteetit. Tämän jälkeen tee suunnitellusti se mitä tähän vaaditaan niin kehitys on vääjäämätöntä.

Opas tehokkaaseen harjoitteluun


Aseta tavoitteita

Tärkeintä harjoittelussa on nähdä jokin tavoite, jota kohti pyrit. Ihmisillä, jotka lopettavat soittamisen ei ole selkeää tavoitetta tai he ovat unohtaneet sen. Mikäli harjoittelet epämääräisesti ilman tavoitteita on toiminnasta haastavaa nauttia. 

Kun ihminen esimerkiksi rehkii kuntosalilla pudottaakseen painoaan kymmenen kiloa on hänellä selkeä tavoite, jonka vuoksi on motivoivaa työskennellä. Vaikka itse tekeminen ei aina tunnukaan hyvältä on silti tavoite niin houkutteleva, että se kannustaa jatkamaan toimintaa. 

Soittamisessakin saattaa tulla hetkiä, jolloin tekeminen ei tunnu mukavalta mutta näinä hetkinä on tärkeää osata tehdä siitä itselleen mieluisaa. Soittamisen ei tarvitse tuntua samalla tavalla pahalta kuin suurten fyysisten ponnisteluiden aikana. Ole luova harjoittelusi kanssa ja voit muuttaa tarvittaessa rutiinejasi. Usein homma alkaa maistumaan puulta kun soitat taas samaa harjoitusta ilman mielenkiintoa asiaan. Vaihda tällöin harjoitusta. Etsi jokin uusi mielenkiintoinen soitettava asia, jota et vielä osaa. Uuden opiskelu on aina mielenkiintoista ja vie taitoasi eteenpäin koska et toista samoja vanhoja kaavojasi.

 

Jos koet ettet kehity harjoittelusta huolimatta niin silloin et harjoittele oikein. Tärkein elementti harjoittelussa on säännöllisyys. Suunnittele toimintasi ja soita vähintään joka toinen päivä ja suhteuta harjoittelumääräsi tavoitteeseesi. Mikäli haluat oppia soittamaan Stairway To Heavenin alusta loppuun et tule pääsemään tavoitteeseen vartin treenillä viikossa. Tämä vaati usean eri tekniikan hallitsemista ja määrätietoista päivittäistä toimintaa. Se on kuitenkin täysin mahdollista mikäli ymmärrät mitä tavoitteeseen pääseminen vaatii ja annat sille aikaa.

MIkäli tavoitteenasi on oppia säestämään kappale kolmella soinnulla riittää siihen vähempi harjoittelumäärä. Pidä kuitenkin soittaminen säännöllisenä ja itse harjoittelu laadukkaana. Kun soitat niin sulje muut häiriötekijät kuten puhelin ja TV. Se ei ole harjoittelua jos pitelet kitaraa sylissäsi samalla kun selaat puhelintasi ja välillä näppäilet muutaman soinnun. Todellisessa harjoittelussa keskityt tekemiseen ja analysoit tekemistäsi kuten sormien liikeratoja ja plektran käyttämistä.

Soittamiseen ei tarvitse ainutlaatuista fysiikkaa. Jopa alle kymmenenvuotiaat lapset voivat soittaa upeasti kitaraa vaikka heidän sormensa eivät ole vielä lähelläkään aikuisen ihmisen mittoja. Sormien ei tarvitse olla erityisen taipuisat vaan kyse on ainoastaan soittotekniikasta. Sormet eivät muutenkaan voi taipua enempää kuin on luonnollista. Sormien “ulottuvuus” on tekninen kysymys, johon vaikuttaa ranteen asento sekä peukalon sijoittaminen otelaudan taakse. Jos koet, että sormien käytössä on vikaa etkä ylety niin laajalle otelaudalla kuin haluat siirrä peukalo kitaran kaulan taakse ja anna ranteen roikkua ulospäin kaarella olevana. Tämä ote antaa sormille suuremman vapauden liikkua ja niiden ulottuvuus tuplaantuu ns. perinteiseen otteeseen, jossa peukalo tulee otelaudan yli.

 

Mikäli koet että aikaa soittamiseen ei ole on kyse enemmänkin motivaation sekä suunnittelun puutteesta. Soittaminen ei kuitenkaan vaadi kolmea tuntia joka päivänä vaan lyhyempikin määrä säännölisesti toteutettuna vie taitoja eteenpäin. Suunnittele tekemisesi yhtä tarkasti kuin jalkapallovalmentaja tekee harjoituksia varten. Kentälle ei mennä miettimään mitä tehdään vaan siinä kohdin on jo täysin selvää mitä osa-alueita tullaan harjoituksissa käsittelemään. 

Anna aikaa

Jos sinulla on vartti aikaa harjoitella älä käytä tätä aikaa siihen, että virität kitaraa ja mietit mitä soittaisit. Mieti etukäteen mikä osa-alue soitossasi vaatii kehittämistä ja keskity vain tähän asiaan vartin ajan. Mikäli harjoittelet intensiivisesti tätä asiaa vartin ajan ei voi tapahtua mitään muuta kuin kehittymistä. Mikäli oikeasti harjoittelet toimintaan keskittyen sekä kriittisesti analysoiden tekemistäsi kehitys on vääjämätöntä. Voit luottaa siihen, että jos toimit näin, alkaa tuloksia näkymään pian. Mikäli tuloksia ei näy, älä kyseenalaista itseäsi vaan toimintamallisi. Muuta niitä tarvittaessa ja etsi koko ajan itsellesi tehokkaita harjoittelumetodeja.

 

Kun motivaatio on kohdillaan löytyy sille myös aikaa. Se vaatii suunnittelua niinkuin mitä tahansa muukin asia. Aseta selkeät tavoitteet joita kohti alat harjoittelemaan. Kun tavoitteet ovat selkeät määrittävät ne myös harjoittelusi sisällön miltei itsestään ja tämän jälkeen toteuta suunnitelmasi.

Mikäli mikä tahansa näistä edellämainituista seikoista tuntuu sinulle tutulta niin huomaat, etteivät ne ole todellisia syitä. Ihminen mielellään etsii syitä lopettamiselle muualta kuin itsestään. Ei ole mukavaa myöntää itselleen luovuttavansa. Kuitenkin nämä lannistavat tekijät ovat kumottavissa ja korjattavissa melko pienilläkin mutta perustavanlaatuisilla teoilla. Soittaminen on hauskaa puuhaa ja tuottaa mielihyvää niin itselle kuin muillekin. Itsensä kehittäminen lisää henkistä hyvinvointia ja tuottaa elämälle sisältöä. Soittaminen on myös sosiaalisesti yhdistävää toimintaa. Ihmiset pitävät musiikista sekä soittajista ja soittajille on aina kysyntää. Vaikket tähtäisikään ammattilaiseksi on mukaavaa säestää laulua mökillä tai ystävien juhlissa. 

Myöskin uuden luominen on ihmiselle luonteenomaista ja kun saat ensimmäisen kappaleesi tehtyä tuntuu se erityisen hienolta. Säveltäjän ei tarvitse olla synnynnäinen lahjakkuus vaan kuka tahansa voi säveltää kappaleen. Siihenkin löytyy omat tekniikkansa joita voi opiskella. 

Olet myös investoinut soittimiin, joten pidä ne käytössä. Soittimen arvo vähenee aina käytettynä. Pidä oma instrumenttisi hyvässä kunnossa niin se saa soittamiseen tuntumaan sekä kuulostamaan paremmalta. Muista alkuperäinen syy miksi ylipäätään hankit soittimesi. Mikään muu ei ole tämän syyn tavoittamisen esteenä kuin sinä itse. Älä ajattele syitä mitkä estävät sinua pääsemästä tavoitteeseesi keskity siihen, miten korjaat kyseisen ongelman. 

 

Jos kyseessä on ajankäyttö, suunnittele se tarkemmin tavoitteisiin suhteutettuna. Anna kehittymiselle aikaa; taito ei tule yhdessä yössä vaan paljon pidemmässä ajassa.

Jos et kehity harjoittelusta huolimatta kyseenalaista harjoittelusi. Onko se oikeasti harjoittelua vai soittelua. Keskitytkö oikeisiin asoihin ja harjoitteletko tarpeeksi usein. Taito ei tule ilman harjoitusta mutta ei myöskään ilman oikeanlaista harjoittelua. Esimerkiksi Stairway To Heaven soolo vaatii hyvää bendaus- sekä legatotekniikkaa, joten harjoittele näitä asioita mikäli se on tavoitteesi.

Jos koet, että et ole tarpeeksi musikaalinen tai sormesi eivät ole luotu soittmiseen on kyse soittotekniikassa, joka on täysin korjattavissa. Tekniikka on vain tapa tehdä asioita ja tavat ovat muutettavissa. Itse soittaminen ei vaadi musikaalisuutta. Se on fyysistä tekemistä, jonka saavuttaa oikeanlaisella treenillä. Musikaalisuutta vaaditaan enemmän opitun taidon käyttämisessä ja usein ammattilaisen lopullinen taito koostuu noin 80% harjoittelusta ja 20% musikaalisudesta. 

Musikaalisuus voidaan määritellä musiikilliseksi herkkyydeksi, lahjakkuudeksi tai kiinnostukseksi musiikkiin, psykofysiologiseksi rakenteeksi, joka on edellytyksenä kokea musiikki mielekkääksi ja ilmaista itseään musiikillisesti. Erilaisia näkökulmia musikaalisuuteen on useita ja ne riippuvat paljon tutkijan omista lähtökohdista sekä siitä, mistä näkökulmasta hän ilmiötä tarkastelee. Musikaalisuuden osa-alueita on usein ajateltu olevan muun muassa rytmitaju, sävellajitaju, kyky erottaa eri sävelkorkeuksia toisistaan.

Soittamista voi harrastaa ilman näitä ominaisuuksia ja kappaleita voi soittaa erinomaisesti vaikkei olisikaan tutkitusti musikaalinen. Mikäli voit nauttia soittamisesta ei muulla ole väliä. Kysy itseltäsi kysymys: halutako soittaa vai et. Mikäli vastaus on kyllä, on se täysin mahdollista mikäli teet sen mahdolliseksi.

Opas tehokkaaseen harjoitteluun

-Samuli