Soolo, jolla opit pentatonisen asteikon varmasti

Tässä blogissa summaamme edellisten pentatonisiin asteikoihin keskittyvien blogien  aiheet ja hyökätään lyhyen esimerkkisoolon kimppuun aiheesta. 

Pentatoninen asteikko
Mollipentatoninen duuriin?

Pentatoninen asteikko on rock- ja popmusiikin käytetyin asteikko, jota käytetään niin melodioiden, laulujen kuin soolojenkin kirjoittamisessa. Siinä on tunnistettava saundi ja se on helpposoittoinen koska sen voi soittaa samassa asemassa kahdella sormella kieltä kohden.

Ohessa on esitetty Am-pentatoninen asteikko:

Am pentatoninen asteikko

Harjoittele asteikko lihasmuistiin soittamalla sitä ylös- sekä alassuuntaisesti. On myös hyvä hallita asteikko muutamalla eri soittotekniikalla kuten legatolla sekä vuoropikkaamalla. Tällöin saat tuotua siihen eri saundia kunkin tekniikan ominaisuuksien mukaisesti.

Mikäli et ole vielä tutustunut kurssiimme, jossa aiheena on pentatoninen asteikko ja soolonsoiton alkeet, suosittelen tutustumaan lämpimästi:

Asteikot haltuun -kurssi

Esimerkkisoolo pentatonisesta asteikosta

Esimerkkisoolo on helpohko ja sopii hyvin myös vasta-alkajillekin. Haastavin tekniikka soolossa on bendit, joita esiintyy lähinnä kokosävelbendeinä. Voit soittaa soolon omalla nopeudella ja harjoittele se yksi tahti kerrallaan. Kun ensimmäinen tahti sujuu hyvin siirry seuraavaan ja rakenna koko soolo tällä metodilla palapelin tavoin valmiiksi. Kirjoituksen lopusta löydät myös taustanauhan, jonka päälle voit lopulta soittaa soolon.

Soolo etenee seuraavan sointukierron päälle: A5 | C5 D5 D5

soolo

Kuuntele soolo tästä:
 

Kuuntele soolon taustanauha:

Tsemppiä treeneihin ja muista tutustua myös oheiseen kurssiin!

Asteikot haltuun -kurssi

-Samuli