Kielten vaihto-opas: Les Paul -tyylinen kitara

Tämän blogin avulla opit vaihtamaan kielet Les Paul tyyliseen kitaraan. Jokaisesta kohdasta ja työvaiheesta on kuva ja selitys. 

Kitaran huolto on erittäin tärkeää, sillä oikeilla huoltotoimenpiteillä varmistat hyvän soundin ja kitaranlle pitkän iän.

Kielten vaihtaminen – Les Paul -tyyliset kitarat

Kielten vaihtamiseen tarvitaan Les Paul -tyylisessä kitarassa kielisatsin lisäksi terävän leikkurin, viritysmittarin ja kitarajohdon. Halpa muovikamppi nopeuttaa virityskoneiston kääntämistä.

Metalliviivoittimella taas mitataan ennen kuin aloittaa kielten korkeus 12:n nauhan kohdalla. Mittaamisen ansiosta kitaran säätäminen soittokuntoon helpoittuu huomattavasti, esimerkiksi jos on jouduttu poistamaan talla.

Kielten vaihtaminen – Les Paul -tyyliset kitarat

Pidän minun 80-luvun Les Paul Juniorissa kielet pujotettuna kieltenpitimeen edestä vintage-tyylisesti. Seurauksena on hieman pehmeämpi tatsi.

Kielten vaihtaminen – Les Paul kielitys

Tällä tavalla Les Paul -tyyliset kitarat nykyään kielitään, mikä näyttää siistimmältä. Molemmat tavat ovat ”sallittuja” – valitse omasi.

Les Paul -kitaran kieltenpidin teippaus

Teippaan sekä tallan että kieltenpitimen kiinni kitaran kanteen, koska ilman kielten vetoa ne lähtevät helposti irti, mikä voi kieltenvaihdon yhteydessä vahingoittaa kitaran runkoa. Älä missään nimessä käytä sellaista teippiä, joka jättää ikävät (ja usein ikuisetkin) jäljet kitaran lakkaukseen (esim. ilmastointi teippi). Samasta syystä on myös viisasta irrottaa teipit heti kuin kielet on vaihdettu.

Jos kitarasi on uudempi Epiphone tai se on varustettu Tone Pros -metalliosilla teippaamista ei tarvitse, koska sekä talla että kieltenpidin ovat kiinni tolpissaan.

Kielten vaihtaminen – Les Paul kielten löysääminen

Mielestäni on helpointa ottaa ensin kaikki kielet pois.

Kielten vaihtaminen – Les Paul -tyyliset kitarat

Kun poistaa ensin virittimen aiheuttaman kierteen, kielen voi vetää kieltenpitimen läpi ilman turhaa kitkaa.

Kielten vaihtaminen – Les Paul -tyyliset kitarat

Työnnän kielen kieltenpitimen läpi.

Schaller M6-Vintage

Alun perin Juniorini oli varustettu Grover minivirittimillä, mutta vaihdoin vanhat Schaller M6-Vintage -virittimiin muutama vuosi sitten.

Schaller M6-Vintage viritinkoneisto

Suljetut virittimet ovat käytännössä huoltovapaita. Niiden tuntuma voi säätää nupin keskellä olevalla ruuvilla.

Kielten vaihtaminen – Les Paul -tyyliset kitarat, uudet kielet

Minä suosittelen että aloitat uusien kielten laittamisen ”alhaalta” (lähellä satulaa) ja etenet pareissa (E-e, A-h, D-g).

Uusi kieli pujotetaan kokonaan kieltenpitimen läpi. Vasta kuin ball-end-rengas on turvallisesti paikoillaan kieli vedetään tallan yli kohti viritinlapa.

Viritinlapa

Kieli työnnetään virittimen läpi…

Les Paul viritintappi

…vedetään viritintapin ympäri…

Kielten vaihtaminen – Les Paul -tyyliset kitarat

…ja lukitaan paikoilleen vetämällä sitä kohti kitaran logoa.

Kielten vaihtaminen – Les Paul -tyyliset kitarat, kielten kiristys

Yksi käsi painaa kielen alas, kun toinen kiertää sen kireäksi. Kielen pitää kiertää tapin ympäri ylhäältä yhä alemmas.

Kielten vaihtaminen – Les Paul -tyyliset kitarat

Suosittelen ylijäävän palan poistamista katkaisemalla sitä lähellä viritintappia. Sen jälkeen taivutan varovaisesti kielitynkän hieman kohti lapaa. Ole varovainen, katkaistu kieli on hyvin terävä!

Jos kaikki meni suunnitelman mukaan, näyttää uusi ala-E tältä.

Kielten vaihtaminen – Les Paul kielten vireys

Kielet pitävät virettä nopeammin, jos niitä venytetään ensimmäisten viritysten yhteydessä: ensin viritetään, sitten venytetään…neljän-viiden kerran jälkeen viritys pitäisi alkaa asettua.

Otekäsi pitää kielen alhaalla venymisen yhteydessä, jottei satulaan kohdistaisi liikkaa rasitusta.

Kun kitara on viritetty voidaan mitata uusien kielten korkeus 12:n nauhan yllä. Tarvittaessa säädetään kielten korkeutta nostamalla tallaa (tai laskemalla sitä).

Les Paul -tyylisen kitaran intonaatio

Viimeinen vaihe on intonaation tarkistus ja (jos on tarve) säätäminen. Intonaatiota tarkistetaan kitara sylissä soittamalla ensin avoimen kielen (tai kielen huiluääntä 12:n nauhan kohdalla) ja sen jälkeen kieli painettua alas 12:n nauhalla.

Jos alaspainetun kielen sävel on matalampi kuin tavoitettu sävel, tallapalan täyttyy säättää lähemmäksi tallamikrofonia. Tämän jälkeen viritetään uudestaan ja tarkistetaan intonaatiota uudestaan.

Jos alaspainetun kielen sävel on korkeampi kuin tavoitettu sävel, tallapalan täyttyy säättää tallamikrofonista poispäin. Tämän jälkeen viritetään uudestaan ja tarkistetaan intonaatiota uudestaan.

PS: Vanhoissa kitaroissa tune-o-matic-talla voi istua hieman löysästi tolppien päällä. Itse joudun kieltenvaihdon jälkeen aina työntämään tallan bassopuoli varovaisesti kieltenpitimeen suuntaan. Vaikka kyse on vain todella pienestä virheasennosta, seikka vaikuttaa tuntuvasti kitaran intonaatioon!