Yksi parhaista blues-sooloista ja siihen opetus - Samulin blogi

Tässä blogissa jatketaan tutustumista legendaarisiin kitarasooloihin.

April 17, 2019 Lisää kommentti

sähkökitara Samulin blog

Tässä blogissa jatketaan tutustumista legendaarisiin kitarasooloihin.

Otetaan käsittelyyn yksi kaikkien aikojen kovimmista blueskitaristeista, Stevie Ray Vaughan. Hänen tuotantonsa on tasalaatuisen vahvaa eikä hänen lukuisista sooloistaan yksi ole huomattavampi kuin jokin toinen. Tästä syystä valitsin tarkasteluun soolon, joka on vienyt omaa soittamistani eteenpäin.

Käsittelyssä oleva soolo on ensimmäinen soolo kappaleesta Pride and Joy. Kappale nojaa 12:sta tahdin blueskiertoon ja sisältää vahvan shuffle-poljennon, joka on tyypillistä usein kolmimuunteiselle bluesmusiikille. Käyn läpi vain soolon, mutta Pride and Joy -kappaleen kompin tai shuffle-poljennon voit ottaa haltuun taustanauhoineen Rockwayn kurssilta:

Stevie Ray Vaughan -kurssi

Tässä biisi kokonaisuudessaan.

 
Soolo sisältää selkeitä linjoja ja likkejä, jotka on helposti harjoiteltavissa aluksi erikseen ja myöhemmin laitettavaksi yhteen kokonaiseksi sooloksi. 

Stevien tyylille ominaisesti soolo sisältää paljon bendejä sejä moniäänisiä likkejä, joita voit myös sisällyttää omaan likkipankkiisi ja sitä kautta improvisaatioon.

Vaughan käyttää luottokitaranaan poikkeuksetta Fenderin Stratocasteria, josta saadaan sille tyypillinen twang-tyyppinen soundi. Ääntä ei ole särötetty liiemmin vaan soundi syntyy pitkälti hänen soittotavastaan, joka on hyvin perkussiivinen ja voimakas. Stevie käytti myös erittäin paksua kielisettiä sekä viritti kitaran puolisävelaskelta alemmas, jotka vaikuttavat myös soitto-saundiin sekä tuntumaan.

Harjoittele soolo hitaasti tahti kerrallaan. Kun saat yhden tahdin haltuun siirry seuraavaan tahtiin ja rakenna tällä metodilla palapelin tavoin koko soolo pikkuhiljaa yhdeksi kokonaisuudeksi. Käytä myös hyväksi Rockwayn taustanauhaa kyseisestä biisitä. Se helpottaa treenaamista huomattavasti!

1-24

2-25

3-61

4-115

Harjoittelemalla valmiita loistavia sooloja tutustut kätevästi kyseisen genren estetiikkaan sekä musiikin kieleen. Kun ymmärrät musiikin menneisyyttä, tuo se myös syvyyttä nykyhetkeen ja kartutat samalla omaa osaamistasi sekä saat työkaluja sekä ideoita omaan soittoon.

Ota haltuun koko biisi:

Stevie Ray Vaughan -kurssi

Hyviä treenihetkiä!

-Samuli

Saatat myös pitää

Yleisin kitarakomppi: Harjauskomppi


Tässä blogissa availen hieman lisää komppauksen alkeita, mitkä soveltuvat niin akustiselle- kuin sähkökitarallekin...


December 04, 2019

Tears In Heaven -kappaleen intro


Tässä blogissa esittelen kuuluisan kappaleen intron, joka on soitettu akustisella kitaralla. Tulen esittelemään...


November 27, 2019

Fraseerausta Steve Morsen tyyliin


Tässä blogissa esittelen tunnetun kitaramelodian, jonka avulla opit lisäämään fraaseerausta soittoosi vibraaton sekä...


November 20, 2019