Vinkkini harjoitusvahvistimen valintaan – Samulin blog

Tässä blogissa esittelen neljä mielestäni oivallista kitaravahvistinta kotiharjoitteluun. Ne sopivat hyvin aloittelijoille sekä toki myös edistyneillekin soittajille. Kyseessä on näkemykseni mukaan hintalaatusuhteessa parhaat vahvistimet, joita on tarjolla kotimaisista soitinliikkeistä. Soittosaundiin on syytä panostaa sen verran, että harjoittelu on mukavaa sen puolesta. Kun kitara on kaikinpuolin toimiva ja soittosaundi miellyttävä, on harjoittelukokemus tällöin hauska sekä tuloksekas.

Martin Berka on myös kirjoittanut oman arvostelunsa eri soitinliikkeistä lainaan saamien harjoitusvahvistimien tiimoilta. Katsaukseen voit tutustua tästä.

 

Fender Mustang

fender-mustang-iv2

Fender on merkkinä kenties kitaramaailman legendaarisin sekä tunnetuin. Se valmistaa niin kitaroita kuin vahvistimiakin. Monet ikoniset soittajat kuten esim. Jimi Hendrix, Eric Clapton ja Stevie Ray Vaughan käyttivät Fenderiä lähes poikkeuksetta. 

Fenderin tuotteet ovat luotettavia ja monesti kalliitakin mutta myös budjettiluokan vahvistimia löytyy hyvin markkinoilta. Mustang-mallin vahvistin mallintaa digitaalisesti erilaisia vahvistinsoundeja, joita löytyykin yhteensä 18 kappaletta. Monipuoliset äänenmuokkausmahdollisuudet takaavat 37 erilaista kitaraefektiä. Tärkeänä ominaisuutena löytyy myös viritin, jolla saat kitaran helposti vireeseen. Voit myös kytkeä vahvistimen aux-liitäntään esimerkiksi puhelimesi, josta voit soittaa musiikkia, jonka mukana haluat soittaa.

 

Roland Micro Cube

roland-micro-cube-gx

Rolandin valmistama Micro Cube on hyvin käytetty harjoitteluvahvistin kotioloihin. Micro Cubeja löytyy muutamista eri kokoluokista. Mitä suurempi vahvistin tai sen kaiutinelementti on, sitä laadukkaampi on sen äänenlaatu. Silti aivan pieninkin versio tuottaa varsin hyvän äänen harjoitteluolosuhteisiin.

Micro Cube sisältää samantyyppiset ominaisuudet kuin edellämainittu Fenderin Mustang mutta hieman riisutummassa muodossa. Tämä on osittain hyväkin asia kun tarjolla ei ole liikaa äänenmuokkausoptioita. Lisäominaisuutena mainittakoon Micro Cuben liikuteltavuus. Siihen on kytkettävissä kantohihna mikäli haluat soitella ulkotiloissa. Tätä varten virrantuottamiseksi voit asentaa siihen paristot, jotka tuottavat virtaa vahvistimeen useaksi tunniksi. 

Myös Micro Cube sisältää aux-liitännän, johon voit liittää vaikkapa matkapuhelimen.

 

Orange Crush

orangecrush20rt

Orangen vahvistimet ovat viime vuosina tulleet suositummaksi nousevalla tahdilla ja niitä löytyy aina ammattilaisluokan studioita myöten. Sen lisäksi Orange valmistaa myös erittäin käypiä harjoitteluvahvistimia kotiin.

Crush-malli sisältää Voice of the world-kaiuttimen, joka tuottaa laadukkaan äänen tehden harjoittelusta miellyttävää. Vahvistin on Micro Cubea riisutumpi ja sisältää kaksi kanavaa: särökanavan sekä puhtaan kanavan. Sen lisäksi siitä löytyy perusäänenmuokkaus optiot; treble, middle sekä bass. Lisäefektinä se sisältää kaiun sekä sisäänrakennetun virittimen. Tähänkin vahvistimeen voit kytkeä puhelimen tai tietokoneen aux-liitäntään.

 

Yamaha THR10X

yamaha-thr10x

Yamahan THR10-sarjaa pidetään parhaimmankuuloisena vahvistimena kokoluokassaan. Se on usean huippukitaristinkin suosittelema ja siinä onkin erittäin laadukas ääni niin särö- kuin cleansoundissakin.

Se on teholtaan 10w ja se sisältää kolme kaiutinelementtiä tyypillisesti yhden sijaan tämän tyypin vahvistimissa. Tämä takaa paremman äänentoiston, jonka todella voi kuulla.

Vahvistin sisältää usean eri vahvistinmallinnuksen, jotka ovat: Power I, Power II, Brown I, Brown II, Southern Hi, Clean, Bass, Flat. THR10X:n särösoundit ovat erityisen laadukkaat, jotka usein kärsivät ensimmäisenä pienissä vahvistimissa.

Siitä löytyy virittimen lisäksi monta eri efektiä, jotka ovat: Chorus, Flanger, Phaser, Tremolo, Delay, Reverb, Compressor sekä Noise Gate. Tästäkin vahvistimestä löytyy aux-liitäntä sekä paikka kuulokkeille.

Harjoittelun ei tarvitse olla välineurheilua ja nykyteknologian ansiosta pienetkin vahvistimet tuottavat riittävän hyvän äänenlaadun kotiharjoitteluun. Pääasia on, että saat laadukasta opetusta. Kannattaa testata kutakin vahvistina ennen ostamista niin huomaat mikä vastaa parhaiten omia mieltymyksiäsi. 

KOKEILE ILMAISEKSI

Martin Berkan katsauksen voit lukea täältä.

-Samuli