Näin soitat Walking in the Air -biisin kitaralla – Samulin blogi

Tässä blogissa käydään läpi miten soitetaan kuuluisa joulunajan kappale Walking In The Air. Kyseessä on Howard Blaken säveltämä kappale, joka tunnetaan Lumiukko-animaatioelokuvan tunnusmusiikkina. Alun perin kappaleen esitti St Paulin katedraalin kuoropoika Peter Auty, ja sitä on versioinut mm. suomalainen Nightwish-yhtye.

 
Rockway-palvelusta löytyy myös muutamia täysin jouluaiheisia kitarakursseja. Ne voi hakea täältä.

Käydään läpi miten kappaleen laulumelodia soitetaan kitaralla sekä mitkä ovat sen soinnut ja miten ne soitetaan. Kappaleessa on kolme osaa: A-osa, väliosa sekä B-osa

Blogin esimerkki on kirjoitettu oktaavia alemmaksi alkuperäisversiosta sen soittamisen helpottamiseksi kitaralla.

Soinnut

Käydään ensiksi läpi kappaleen soinnut. Sävellajina on Dm ja soinnut ovat lähinnä sävellajin sisäisiä sointuja muutamaa poikkeusta lukuunottamatta B-osassa

A-osan soinnut ovat Dm x 3, C x 2, Gm x 1, Bb x 1 ja Dm x 2. 

Väliosan soinnut ovat F, Dm, Bb, Gm ja Dm x 2. ”

B-osan soinnut ovat A, Dm, G, C, Cm, F, Bb, E, A.’

Soinnut voidaan soittaa ns. kokonaisina kolmisointuina tai 5-sointuina, jolloin niiden soittaminen on huomattavasti yksinkertaisempaa. Liitän oheen tabin, jossa on esitetty kukin sointu kumpanakin versiona.

soinnut

soinnut2

Voit soveltaa näihin sointujen erilaisia komppityylejä. Alkuperäisversiossa kompin soittaa piano, jota voi jäljitellä kitaralla arpeggiomaisella säestyksellä. Yksinkertainen harjauskomppityylinen säestys voisi olla soinnun soittaminen jokaiselle neljäsosanuotille alaslyönnillä.

Melodia 

A-osa

                         Dm                                                                              C

a-osa

                                Gm                          Bb                         Dm

a-osa2

A-osan melodia on yksinkertainen ja se on teknisesti helposti soitettavissa. Kitaristina voit hakea siihen tulkintaa vibraaton ja dynamiikan vaihtelun kautta. Huomioi myös pitkät sävelet, jotka toisinaan jäävät yli tahdin mittaiseksi ajaksi. 

Väliosa
 

                                        Dm                              Bb                                Gm

väliosa

Dm

väliosa2

Väliosa on rytmisesti pääsääntöisesti tasaisia 1/8-osanuotteja. Voit soittaa joko pelkillä plektran alaslyönneillä tai vuoropikkaamalla. Vaihtoehtoisesti voit soittaa osion käyttämällä legatotekniikka, joka soveltuu hyvin vuorottelevien sävelten soittoon. Kyseessä on kappaleen pianolla soitettu osio. Viulut mukailevat melodiaa myös kuitenkin hieman varioiden sitä. 

B-osa
 

A                     Dm                  G                        C

b-osa

Cm                                F                                Bb          E        A

b-osa2

Kappaleen b-osa sisältää 1/8-osanuotteja sekä niitä pitempikestoisia säveliä. Pitkiin säveliin on hyvä soveltaa erilaisia vibratoja. Muihin säveliin voit lisätä mm. liukuja melodian elävöittämiseksi. Melodia etenee b-osasta takaisin a-osaan.

Muista käydä läpi myös jouluaiheiset kitarakurssille. Ne löydät täältä.

Hyvää joulua!

-Samuli

Lunasta ilmainen kokeilu