Tutkassa pari kitarapakettia aloitteijoille

Laitetaanko pakettiin?

Aloittelevalle sähkökitaristille kitarapaketti on usein hyvä ratkaisu, koska siitä löytyy yleensä kaikki (tai lähes kaikki) tarvittava soittoharrastuksen aloittamiseen.

Isot kitarabrändit – kuten esimerkiksi Epiphone, Ibanez, Squier tai Yamaha – tarjoavat omia, aloittelijoille suunnattuja valmispaketteja.

Aina kannattaa kuitenkin myös kysyä paikallisen soitinliikkeen omien diilien perään. Musiikkiliikkeen henkilökunnalta löytyy tarvittava tietotaito asiakkaan tarpeisiin sopivan paketin kokoamiseen liikkeen edustamien soitin- ja vahvistinmerkkien tuotteista, joka on usein valmispakettia laadukkaampi.

Tsekkaa myös Rockway Soittamaan sähkökitaraa -kurssi.

Soittamaan sähkökitaraa

Tässä jutussa esitellään kolme pakettia, joista yksi on soitinvalmistajan valmispaketti ja kaksi musiikkikauppiaan kasaamia settejä. Edetään aakkosjärjestyksessä.

Epiphone-paketti (319 €)

Pro-1 Les Paul Jr. Performance Pack

Epiphone-brändin Les Paul Junior -paketti kuuluu firman Pro-1-mallistoon, joka lanseerattiin muutama vuosi sitten. Epiphone Pro-1 -malliston ajatuksena on tarjota helpposoittoisia soittimia aloittelijoita suosivilla ominaisuuksilla.

Epiphone Pro-1 Les Paul Jr. -kitara on saatavilla ainoastaan osana tätä pakettia, ja se on edullinen lisenssikopio legendaarisesta Gibson Les Paul Juniorista.

Epiphonen Juniori on ruuvikaulainen sähkökitara kokopuisella mahonkirungolla ja kiiltävän mustaksi lakatulla vaahterakaulalla. Kaulaliitos on toteutettu neljällä ruuvilla ja erillisillä alusprikoilla. Soittomukavuuden parantamiseksi ruuvit on siististi upotettu hieman runkopuuhun ja kaulaliitokseen on tehty lievä viiste.

Intonaation ja soittotuntuman kannalta yläsatulalla on tärkeä rooli, ja Epiphone satsaa Pro-1 Juniorissa laatuun ja käsityöhön. Kitaraan on asennettu laadukas Graph Tech NuBone -satula, jonka kieliurat on viimeistelty erittäin hyvin.

Les Paul -mallin kaulaprofiili on pyöreä – mikä antaa otekädelle riittävästi tukea – muttei ole liian paksu aloittelijan kädelle. Soittimen jumbonauhat taas helpottavat kielten bendaamista.

Peruslaadukaissa virittimissä on Epiphonen logo. Toisesta päästä kitaraa löytyvät firman omat LockTone-versiot Gibsonin tallasta ja kieltenpitimestä. LockTone-osien metallijouset estävät tallan ja kieltenpitimen putoamisen säätöpylväiltään kieltenvaihdon yhteydessä, mikä helpottaa toimenpidettä.

Kaikissa Pro-1-sarjan soittimissa käytetään hyvin ohuita kieliä, jotta aloittelijan kädet eivät rasittuisi liikaa. Les Paul Junior tulee tehtaalta 008-kielisetillä tyypillisen 010-setin sijaan. Tällainen ultrakevyt kielisatsi vaatii soittajalta hieman kevyemmän soittotyylin, mutta on toisaalta esimerkiksi ZZ Topin Billy Gibbonsin valinta.

Epiphone Pro-1 LP Jr. -malliin on asennettu yksi mikrofoni – tehokas, keraamisella magneetilla varustettu Epiphone 700T – jonka hallitsemiseksi kitarassa on volume- ja tone-säätimet. Mikkikehykseen on integroitu Shadow:n kätevä viritysmittari.

Epiphone-pakettiin kuuluu suhteellisen ohut kitarapussi, kolme Epiphone-plektraa, peruslaadukas nylonhihna, sekä kolmemetrinen kitarajohto.

Epiphone Mighty Pro -niminen paristokäyttöinen pikkuvahvistin on tämän setin heikoin lenkki. Mighty Pron ääni on hyvin keskialuevoittoinen ja säröä on tarjolla jo lähes liikaakin, mutta puhtaita soundeja on vaikea saavuttaa yhdessä paketin kitaran kanssa. Minusta olisi ehkä parempi, jos tähän pakettiin kuuluisi pieni, analoginen kuulokevahvistin, joka tarjoaisi myös toimivat puhtaat soundit.

Tässä on Mighty Pro -kombon soundi äänitettynä Shure SM57 -mikrofonilla:

Epiphone Pro-1 LP Jr Performance Pack:

 

Tavallisesti tällainen vahvistinratkaisu olisi hyvinkin kohtalokas, mutta Epiphonen Performance Packillä on vielä ässä hihassa:

Epiphone-pakettiin kuuluu nimittäin Rocksmith-ohjelmiston uusin versio (2014 Edition Remastered; Windows/Mac OS), sekä sen käyttämiseen tarvittava Tone Cable -johto (plugi/USB). Rocksmith on kitarapeli, joka tarjoaa myös laajan valikoiman vahvistin-, kaappi-, efekti- ja mikrofonimallinnuksia. Laadukkaita kaiuttimia tai kuulokkeita käytettäessä ei siis tarvitse turvautua Epiphonen omaan “lelukomboon”.

Huom: Testin aikana selvisi, että Rocksmithin jakelukanava on muuttanut hiljattain, minkä takia paketin mukana tulevan kupongin tiedot eivät enää pidä lainkaan paikkaansa. Asia on kuitenkin selvitetty ja Rocksmith-tarjous on edelleen voimassa. Kauppiaat (tai Epiphonen maahantuoja Into-Luthman) pystyvät neuvomaan, miten paketin ostaja saa ladattua ilmaisen Rocksmith-kopionsa. Kokeilin uutta protokollaa ja se toimii moitteettomasti.

Epiphone-paketin Les Paul Jr. on perushyvä ja suoraviivainen sähkökitara, jota on helppo soittaa ja joka kuulostaa lähtökohtaisesti hyvin raikkaalta.

Koska Rocksmithin laadukkaat mallinnukset ovat – kitaran ohella – Epiphone-paketin pihvi, äänitin demobiisin kitararaidat Apple Garagebandin omilla plugareilla.

Epiphone-paketti – demobiisi:

Epiphone-paketti – demobiisi – vain kitarat:

Lisätiedot: Into-Luthman

Musamaailma-paketti (pakettihinta 519 €)

Tokai + Roland + Rockbag + ProCo

Musamaailma tarjoaa nyt päivitetyn version laadukkaasta kitarapaketistaan, jonka pääosissa nähdään Tokai Guitarsin AST-33-sähkökitara, sekä Rolandin MicroCube GX -kitarakombo. Paketin ostaja saa kokonaisuuden reilusti alennettuun hintaan, sillä erikseen ostettuina paketin osien yhteishinta lähentelee 650 euroa!

Edullisten Strato-tyylisten sähkökitaroiden keskuudessa Tokai AST-33:lla on vahva laatupelin maine, joka on myös tämän testin perusteella täysin perusteltu.

AST-33:n kaunis leppärunko näyttää yksiosaiselta, mutta todellisuudessa tämän kitaran runko valmistetaan monien myöhäisen 1990-luvun USA Fender-runkojen tavoin:

Tämän Tokain runko on veistetty täyspuisesta leppälaudasta, joka koostuu useasta virekkäisestä leppäpalasta (oma arvioni on jossain viiden ja kahdeksan palan välillä). Kun runko on lähes valmis, ja kaikki viisteet on jo työstetty aihioon, rungon etu- ja takapuolelle liimataan kaunista leppäviilua, mikä antaa rungolle yhtenäisen ulkonäön. Lopuksi runko saa kauniin kiiltävän viimeistelyn.

AST-33:n satiinipintainen kaula on tehty laadukkaasta vaahterasta, ja ruusupuiseen otelautaan on asennettu 21 jumbokokoista nauhaa.

Tokain laadukkaat metalliosat ovat erittäin positiivinen yllätys näin edullisessa sähkökitarassa. Monessa samanhintaisessa vintage-tyylisessä kitarassa on kyllä toimivat virityskoneistot – niin kuin tämän Tokain Kluson-kopiot – mutta niiden Strato-vibroissa voi olla sekä toimivuuden, että soundin osalta toivomisen varaa. AST-33:ssa käytetään yllättävän laadukasta Strato-tyylistä vibraa, jossa on alkuperäisen tavoin teräksiset tallapalat ja täysikokoinen, ruuvikiinnitteinen vibrablokki.

Halvat tallapalat syövät usein kielten sointia, koska ne on yleensä valettu liian pehmeästä metallista. Alkuperäistä ohuempi ja/tai pienempi blokki taas mahdollistaa pidemmät bendit alaspäin, mutta sen riittämätön massa syö sekin kitaran soundia.

Tokai AST-33 -mallissa on käytössä kolme keraamista Tokai TOS-1 K -mikrofonia. Mikit ovat alkuperäisreseptin mukaan yksikelaisia, mutta käänteinen keskimikrofoni muodostaa yhteiskäytössä kaula- tai tallamikrofonin kanssa häiriöääniä vaimentavan yhdistelmän. Mallin elektroniikkaan kuuluu viisiasentoinen mikkivalitsija, master volume -säädin, sekä erilliset tone potikat kaula- ja keskimikrofoneille.

Musamaailmalla on oma kitaranrakentaja, minkä ansiosta testikitara saapui testattavaksi esimerkillisissä säädöissä. Testisoittimessa oli 010-kielisetti.

Musamaailma-pakettiin kuuluu, kitaran ohella, laadukas Rockbag 20516 -pussi, viisi senttiä leveä Rockstrap-nylonhihna, kolme Tokai-plektraa, sekä laadukas ProCo Stagemaster -johto (3 m).

Vahvistimeksi on valittu Rolandin MicroCube GX -kombo. Firman mallintavat MicroCube-vahvistimet ovat saavuttaneet omassa kokoluokassaan jo miltei legendaarisen aseman, ja pakettiin kuuluu kombon uusin versio, MicroCube GX. Pikkukombo toimittaa kolme wattia tehoa viiden tuuman kaiuttimen läpi.

GX-version etupaneeli on uudistettu perusteellisesti:

COSM-vahvistinmallinnuksia on nyt tarjolla kahdeksan kappaletta, efektiosastoihin on lisätty kaksi efektiä (polyfoninen oktaaveri, sekä jousikaiku), ja kombossa on nyt myös master volume -säädin.

Kitaratulon yltä löytyy nyt Rolandin i-Cube Link -liitin, johon liitetään iPhone tai iPad vahvistimen mukana tulevalla johdolla. i-Cube Linkin ansiosta kaikkia Cube GX -perheen vahvistimia voi käyttää iOS-laitteen äänikorttina, sekä tehokkaina treenivälineinä Rolandin ilmaista Cube Jam -ohjelmaa hyödyntäen.

Cube Jamissa voi käyttää iPhonen tai iPadin koko musiikkikirjastoa harjoittelun taustanauhana (paitsi kopiosuojattuja tiedostoja). Taustan nopeutta voi säätää, samoin sen sävelkorkeutta, ja A/B-napilla pystyy looppaamaan haluamansa osion kappaletta. Center Cancel -toiminnolla taas voi monesta kappaleesta poistaa laulun tai soolokitaran lennossa.

Oma lempiominaisuuteni on kuitenkin Cube Jam -appin äänitys- ja miksaustoiminnallisuus, jolla voi tallentaa omaa soittoa. Sovellus pitää jokaisen oton taustabiisin kansiossa. Lopuksi voi valita mieleisensä oton ja säätää kitarasignaalin tason ja kokonaisuuden master-tason sopiviksi. Tämän jälkeen saa, Mixdown-nappia painamalla, lopullisen miksauksen vietyä Wav-tiedostona (44,1 kHz/16 Bit) puhelimen (tai tabletin) muistiin.

Myös päällesoitto on mahdollista: kun asettaa juuri miksatun kappaleen uudeksi taustabiisiksi, voi tämän päälle äänittää uuden kitaraosuuden. Ainoa miinuspuoli tässä touhussa on, että kitararaita on säädetty kiinteäksi stereokuvan keskelle, koska Cube Jam on tarkoitettu pääsääntöisesti kitaraharjoitteluun, eikä ping-pong-äänitykseen.

Toinen tärkeä uudistus Roland-kombossa on Micro Cube GX:n Memory-muisti. Muistiin voi tallentaa jokaiselle Amp Type -vahvistinmallinnukselle omat säädöt – siis Gain-, Volume-, Tone-, EFX- ja Delay/Reverb-säätimien asetukset.

Myös viritysosasto on uudistettu. Vanhassa Micro Cubessa oli elektroninen äänirauta, josta sai A:n sävelkorkeuden (vaihtoehtoisesti tarjolla oli myös Ab ja Abb=G). Uudessa Micro Cube GX:ssä on kunnon viritysmittari, joka toimii oletuksena kromaattisesti. Viritysmittaria voi kuitenkin myös käyttää pelkästään A-viritysmittarina, mikä on kätevä ominaisuus esimerkiksi kieltenvaihdon yhteydessä.

Musamaailma-paketti tarjoaa hyvin laajan skaalan erilaisia soundeja.

Tokai AST-33:n keraamisilla mikrofoneilla on hyvin tuore soundi. Jos diskanttia on omasta mielestä hieman liikaakin tarjolla, voi joko käyttää vahvistimen tone-säädintä tai säätää Tokain omaa volyymiä hieman pienemmäksi (7-8), jolloin potikan loppumatkasta saa oivan sooloboosterin. Rolandin isosoundinen MicroCube GX taas tarjoaa laajamittaisen läpileikkauksen sähkökitaran historian klassikkosoundeja.

Lopputulos on hyvin laadukas ja inspiroiva paketti, josta on iloa selvästi alkuinnostusta pidempää.

Kaikki esimerkkipätkät on äänitetty Shure SM57 -mikrofonilla.

Musamaailma-kitarapaketti – demobiisi:

Musamaailma-kitarapaketti – demobiisi – vain kitarat:

 Tokai + Roland – clean:

Tokai + Roland – overdrive:

Lisätiedot: Musamaailma

Soundtools-paketti (pakettihinta 499 €)

Schecter + Orange + Procab

Soundtools-paketin pääainekset ovat Schecterin kiinteällä tallalla varustettu Superstrato-tyylinen sähkökitara, sekä Orangen analoginen harjoituskombo.

Schecter Guitars on etenkin Rock- ja Metal-piireissä hyvin suosittu kitaramerkki. C6-Plus on firman edullinen ruuvikaulainen Strato-tyylinen sähkökitara.

Schecterin lehmusrunko on takana kiiltävän mustaksi viimeistelty, kun taas edestä näkyy runkoon tehty, loimuvaahteralta näyttävä pinta ja kitaran kaunis liukuväritys (see-thru cherry burst).

Satiinipintainen vaahterakaula on kiinnitetty neljällä ruuvilla, joista kullakin on oma alusprikka. Ruuvit on upotettu hieman runkopuuhun, ja ylänauhoille pääsyä helpotetaan kaulaliitoksen ja diskanttisarven takapuolen viisteillä.

Ruusupuiseen otelautaan on siististi asennettu 24 jumbokokoista nauhaa.

Viritinlavasta löytyy nykyaikaiset, suljetut Schecter-virittimet, sekä grafiittipitoinen (= kitkaa vähentävä) musta satula.

Schecter C6-Plus -mallissa kielet pujotetaan holkkien kautta rungon läpi, minkä jälkeen ne kulkevat Gibson-tyylisen tune-o-matic -tallan yli.

C6-Plussan mikrofoneiksi on valittu kaksi keraamista Schecter Diamond Plus -humbuckeria, joiden signaalit ohjataan kolmiasentoiseen vipukytkimeen, sekä master volume- ja tone-säätimiin.

Kitarassa on mukavantuntuinen kaula pyöreällä, mutta suhteellisen matalalla D-profiililla. Superstratolle tyypillisesti C6-Plus-mallissa on täyspitkä Fender-mensuuri. Kitara saapui testiin hyvissä säädöissä ja 010-kielisatsilla varustettuna.

Soundtools-pakettiin kuuluu myös todella laadukas topattu Schecter-pussi, sekä kolmemetrinen Procab Classic -kitarajohto.

Maineikkaan Orange Amplifiersin täysanaloginen harjoituskombojen sarja on nimeltään Crush. Soundtools-paketin Orange Crush 12 on sarjan pienin kombo, jolla on kuitenkin peräti 12 wattia tehoa, sekä kuuden tuuman kaiutin vahvistimen suljetussa kaapissa.

Crush 12 on tämän katsauksen ainoa suoraan verkkovirralla toimiva vahvistin. Ei siis ole heppoista virtalähdettä tai tyhjenevää paristoa, joista täytyisi olla huolissaan, vaan tässä kombossa on kunnon IEC-virtajohto Schuko-pistokkeella.

Ulkonäöltään Crush 12 on aito Orange-vahvistin, jossa on oranssi päällyste, rottinki-tyylinen etukangas, sekä valkoinen etupaneeli omaleimaisilla graafisilla merkeillä.

Pikkukombossa on kaksi peräkkäistä etuvahvistinpiiriä, joiden tasoja säädetään gain- ja overdrive-potikoilla. Orangen kolmialueinen taajuuskorjain on tämän testin monipuolisin.

Orange Crush 12 ei tarjoa pitkää listaa eri vahvistin- ja efektimallinnuksia. Se ei ole mielestäni tässä tapauksessa lainkaan huono asia, koska tästä pikkukombosta lähtee nimittäin aito brittisoundi Orangen tapaan.

Crushin soundi on kuivahko, mutta todella herkullinen. Puhtaissa soundeissa on mukava selkeys ja riittävästi headroomia, vaikka kombo brittiläisittäin ei pysyy niin putipuhtaana kuin mustanaama Fenderit. Särösoundien skaala on aika laajamittainen, ja se soveltuu varhaisesta Bluesista 1970-luvun areena-Rockiin ja jopa moneen Metallityylilajiin.

Crush 12 on myös aikamoinen voimanpesä. Vaikka tehot eivät aivan riitä soittamaan rumpalin kanssa, voi Volume-säätimen korkeammilla asetuksilla olla jo vaikutuksia samassa asunnossa asuviin henkilöihin. Hiljaisia treenisessioita varten pikku-Orange tarjoaa myös todella hyvältä kuulostavan, täysikokoisen kuulokelähdön analogisella kaappimallinnuksella.

Crush 12 -tapaisessa suoraviivaisessa vahvistimessa on mielestäni se etu, että aloitteleva kitarasankari keskittyy oleelliseen, eli hyvään perussoundiin, sekä vahvistimen soundin ja särön interaktiiviseen säätämiseen kitaran omilla säätimillä. Vasta kun nämä asiat ovat hallussa, voidaan laajentaa omaa soundia harkitusti efekteillä.

Schecter C6-Plus ja Orange Crush 12 osoittautuivat joka tapauksessa laadukkaaksi parivaljakoksi. Bonuksena Orange tarjoaa vielä ilmaisen pääsyn omiin opetusvideoihin, kunhan paketin omistaja on ensin rekisteröinyt oman vahvistimensa firman nettisivulla.

Kaikki esimerkkipätkät on äänitetty Shure SM57 -mikrofonilla.

Soundtools-kitarapaketti – demobiisi:

Soundtools-kitarapaketti – demobiisi – vain kitarat:

Schecter + Orange – clean:

Schecter + Orange – overdrive:

Lisätiedot: Soundools

****

Kirjoittaja: Martin Berka

Lisää kommentti