Tärkeimmät kitaranhuoltovinkkini – Samulin blog

Tässä blogissa käyn läpi tärkeimmät kitaran huoltotoimenpiteet, jotka voi opiskella kotona itse suoritettaviksi. Teemana siis kitaran huolto.

Kitaran yleiskunnolla ja huollolla on yllättävän suuri merkitys sille, että soittokokemus olisi mahdollisimman mukava ja harjoittelutulokset optimaaliset. Mikäli kitarankielet ovat vanhat ja ruosteiset, ne eivät soi kunnolla ja tuntuvat ikäviltä sormien alla. Otelauta myös kerää likaa käsistä ja alkaa ajan kuluessa tuntumaan tahmealta. Kitaran epäpuhtaudet syövät kitaraa, jonka takia se kuuluu hyvinkin nopeasti huonoon kuntoon.

Kielten korkeus

säätöKielten korkeus otelaudasta on oleellista hyvän soittotuntuman aikaansaamiseksi. Kullakin on omat mieltymyksensä mikä on itselle hyvä kielten korkeus ja asiaan kannattaa todella perehtyä. Mitä vähemmän sinun tarvitsee painaa kieliä otelautaa vasten, sitä helpommalta soittaminen tuntuu. Kielen korkeus mitataan 12. nauhan kohdalta ja usein “10-setin” (“10-setti” eli 010-kielisetti viittaa kielen paksuuteen) on kielisetti kitaralle, minkä ohuin kieli säädetään 1,8mm otelaudasta ja paksuin kieli 2,2 mm:n korkeuteen tai etäisyyteen. Riippuen soittajan fyysisestä soittovoimakkuudesta toiset haluavat tietoisesti pitää kieliä hieman korkeammalta otelaudasta, jotta ne eivät kovan plektraniskun johdosta ala rämisemään nauhoja vasten. Lue lisää kitaran kielistä ja paksuuksista täältä.

Kitaran huoltokurssi

Kitaran kielten vaihto

Kielten huoltoon liittyy myös muitakin seikkoja kuten niiden vaihtaminen säännöllisin väliajoin, hyvän kielisetin paksuuden löytäminen sekä intonaation säätäminen. Mitä enemmän soitat, sitä nopeammin kielet kuluvat. Voit kuitenkin pidentää huomattavasti kielten elinikää pitämällä ne puhtaana. On olemassa myynnissä erilaisia puhdistusaineita, jotka irrottavat lian hyvin kielistä.

Lue täältä, kuinka vaihtaa kitaran kielet.

huolto

Huoltotoimenpidettö vaatiii myös kitaran kaula, joka saattaa ajan kuluessa ja ilman lämpötilanvaihteluiden seurauksena vääntyä, jolloin se vaatii suoristusta kaularaudasta käsin sitä säätämällä. Muista pitää myös otelauta puhtaana! Tätäkin varten myydään erinäisiä puhdistuisaineta, jotka irrottavat lian tehokkaasti. Otelauta tulisi myös öljytä säännöllisin väliajoin, jottei se pääse kuivumaan ja halkeilemaan.

Myös kitaran metalliosat on hyvä pitää puhtaana, jotta ne eivät pääse ruostumaan. Usein näkee miten etenkin kitaran talla saattaa olla läpeensä ruostunut. Jo suomalaisen ilman kosteuserot yhdistettynä soittajan hikoiluun asettavat kitaran koetukselle. Talla on alue, johon soittaja on yleensä kosketuksissa lähes koko ajan ja tämä myös näkyy tallan kulumisena. Hiellä on syövyttävä vaikutus kitaran metalliosiin ja jokaisen soittokerran jälkeen kannataa pyyhkiä tähän tarkoitukseen varatulla kankaalla kitarasta kaikki ylimääräinen lika pois. Näin pidennät kitaran eri osien elinikää moninkertaisesti. Etenkin kielet on hyvä puhdistaa jokaisen soittokerran jälkeen ja tästä onkin hyvä tehdä rutiini siinä missä itse harjoittelustakin.

tallaMyös huoneilmassa leijaleva pöly saattaa haitata kitaran elekroniikkaosien toimintaa. Äänensäädinten potikat alkavat rahista ja mikrofonikytkin alkaa pätkimään. Elektroniikkasprayllä saat puhallettua epäpuhtaudet pois näiltä alueilta ja kitaran toimii moitteettomasti.

Viimeisimpänä mainintana suosittelen pitämään kaikki kitaran ruuvit ja mutterit kiristettyinä. Etenkin mikäli piuhajackin kiristysruuvi on löysällä ja se pääsee pyörimään vapaasti saattaa se murtaa kitaran sisällä olevien johtojen juotokset, jolloin kitaran signaali katkeaa.

Näillä hoitovinkeillä pidennät kitaran elinikää ja se säilyttää myös arvonsa paremmin hyväkuntoisena. Kitaran toimiessa moitteettomasti on soittaminen mukavampaa eikä sen toiminnan häiriöt hidasta harjoittelua. Suorita kielten puhdistus jokaisen soittokerran jälkeen, tarkista kaikkien ruuvien kireys kuukausittain, puhdista otelauta aina kieltenvaihdon yhteydessä ja pidä epäpuhtaudet poissa aina tarpeen vaatiessa. Kun kielet tummuvat eivätkä ne enää soi kirkkaasti on aika vaihtaa ne. Nämä ovat helppoja toimenpiteitä ja kielten intonaation sekä kaularaudan säätämisen voit jättää halutessasi ammattilaisen tehtäväksi.

Kitaran huoltokurssi

-Samuli