Kaikki keikkailevat muusikot ovat jossain kohtaa uraansa kuulleet otsikon mukaisen huudahduksen yleisön joukosta. Kyseessä on yleinen vitsinomainen pyyntö esiintyjälle soittaa Black Sabbath -yhtyeen kappale Paranoid.
Vastaavanlaisia humoristisia heittoja kuulee muissakin maissa ja esimerkiksi Amerikassa yhtyettä saatetaan pyytää yhtä lailla pilke silmäkulmassa soittamaan Lynyrd Skynyrdin Free Bird.
Tässä kirjoituksessa opetellaan ja käydään läpi Paranoid-kappaleen tunnusriffi, mikä jokaisen kitaristin olisi syytä tuntea. Onhan se legendaarinen!
Black Sabbath -yhtye
Black Sabbath on englantilainen heavy metal-yhtye, jonka jäsenistöön kuuluvat laulaja Ozzy Osbourne, kitaristi Tony Iommi, basisti Geezer Buttler ja rumpali Bill Ward.
Yhtye on perustettu vuonna 1969. He soittivat uransa alussa bluesrockia, joka myöhemmin alkoi muuntumaan heavympään suuntaan. Black Sabbath onkin uraauurtava yhtye, joka on merkittävässä roolissa heavyn syntyyn. Toisinaan sanotaankin, että Black Sabbath on ensimmäinen todellinen heavy metal-yhtye.
Paranoid, ja monien muidenkin legendaaristen biisien riffit, opetellaan Rockwayn Soita Paranoid -nimisellä kurssilla. Lunasta ilmainen kokeilu ja tutustu!
Merkittävää Iommille on myös se, että hän joutui 17-vuotiaana metallilevytehtaalla onnettomuuteen, jossa hän menetti otelautakätensä keskisormen ja nimettömän sormenpäät. Tuskailtuaan aikansa asian kanssa hän teki sulatetun Fairy-pesuainepullon avulla kotitekoiset proteesit katkenneiden sormenpäittensä tilalle. Nykyään hän toki käyttää sormiensa suojana erityisiä hänelle valmistettuja muovisia suojia.
Onnettomuuden vuoksi Tony alkoi myös käyttää kitarassaan ohuempia kieliä, jotta soittaminen olisi helpompaa. Hän myös hyödyntää soitossaan paljon yksinkertaisia voimasointuja, joita voi soittaa yhdelläkin sormella. Tämä on monesti havaittavissa hänen riffeissään, kuten myös Paranoidissakin.
Paranoid kitaralla
Muistutan vielä tutustumaan Soita Paranoid -kurssiin, jolla tämän legendaaristen riffin lisäksi opetellaan monia muitakin riffejä video-oppituntien avulla.
Paranoid on Black Sabbathin toisen levyn nimi. Albumi sisältää hittikappaleita kuten War Pigs, Iron Man ja nimikkokappaleen Paranoid. Paranoid-kappale on yhtyeen suurin hitti ja nousikin julkistettuaan Englannin listalla sijalle 1. Paranoid on myös Black Sabbathin myydyin albumi ja sitä pidetään yhtenä metalligenren suurimmista klassikoista.
Kappale Paranoid sävellettiin aivan levynteon loppuvaiheilla ja sen tekeminen kävi kuuleman mukaan hyvin nopeasti. Kappale on melko yksinkertainen sekä nopeatempoinen ja se onkin helppo sisäistää, jonka vuoksi Ozzy aisti siinä pian hittipotentiaalia.
Yllä on esitetty Paranoid-kappaleen pääriffin tabit ja sen tempo on noin 165bpm. Sävellajina toimii e-molli ja riffi soitetaan 12. asemasta yhteensä neljä kertaa ennen säkeistöön siirtymistä.
Tony Iommi soittaa koko riffin niin, että hän muodostaa etusormellaan barre-otteen 12. nauhalle koko riffin ajaksi. Tällöin kaikki 12. nauhan sävelet ovat koko ajan painettuina ja nimettömällä soitetaan 14. nauhan sävelet. Toisessa tahdissa voit vaihtoehtoisesti halutessasi nostaa etusormea kielivaihtojen kohdalla. Barre-otteen riskinä on se, että sävelet jäävät helposti soimaan toistensa päälle muodostaen ei-toivotun soinnin. Tarkoitus on toisessa tahdissa soittaa vain yksi ääni kerrallaan.
Tällä videolla opit soittamaan barre-soinnut.
Muodosta ensimmäisessä tahdissa etusormen barre-ote kahden paksuimman kielen päälle. Soita kumpikin kieli 12. nauhalta yhdellä plektranlyönnillä ja soita nopealla hammer-onilla a-kielen 14. nauha käyttäen tähän nimetöntä. Toista tämä liike kolme kertaa ensimmäisessä tahdissa.
Tällä kurssilla opetellaan soittamaan hammereita ja muitakin soittoteknisiä asioita.
Toisessa tahdissa soitetaan plektralla näpäten a-kielen 12. nauha, joka soitetaan etusormella. Soita tämän perään samalla kielellä hammerilla 14. nauha nimetöntä käyttäen. Kumpikin sävel on 8-osan mittainen, joten nämä kaksi säveltä soitetaan yhden tahdiniskun aikana. Toista sama sävelkulku myös d-kielellä ja taas a-kielellä. Loppuun soitetaan d-kielen 12. ja a-kielen 14. kahdella plektraniskulla.
Pyri pitämään toisen tahdin kuviossa rytmi tasaisena 8-osarytminä. Hammerilla soitettu sävel ei saa tulla nopeammin kuin 12. nauhan sävel vaan kyseessä on yhtä pitkät sävelet. Kappaleen introssa soitetaan tämä kahden tahdin mittainen riffi yhteensä neljä kertaa. Saundina käytetään särötettyä kitarasaundia ja aloita aluksi hitaasta temposta nopeuttaen sitä sitä mukaa kun kehittyminen sen sallii.
Hyviä treenihetkiä!
-Samuli