Slideputkella soittaminen – Samulin blog

Slide-kitaroinnilla viitataan kitaransoittotyyliin, jossa kitaristi pitää otelautakäden sormessa onttoa putkea (tai muuta esinettä), jota liu’uttamalla kieltä pitkin määritetään äänenkorkeus, sen sijaan että nuotti painettaisiin otelaudalta sormella.


Sliden käyttö

Slide-kitaraa soittaessa kieliä ei paineta otelautaa vasten, vaan putkea pidetään kevyesti kielen päällä. Slidellä soitettaessa otelaudalta löytyvät samat nuotit suunnilleen samoista kohdista kuin sormella painettaessa, mutta liikuttamalla putkea pitkin otelautaa sävelkorkeutta voi vaihtaa portaattomasti. Tämä edellyyttääkin soittajalta tarkkaa korvaa, koska slidellä on helppoa soittaa epävireisiä säveliä. Slidesoittoa voi verrata jossain määrin kielen bendaukseen, jossa soittaja määrittelee korvallaan milloin venytetty sävel on vireessä.

Putkeen laitettava sormi on useilla kitaristeilla nimetön, mutta käyttämällä pikkusormea jää eniten tilaa muiden sormien käyttöön, jotka voivat soittaa säveliä otelaudalta normaaliin tapaan. Slidesoitto vaatii totuttelua mutta lopulta se tuo soittoon hyvin omintakeisen sointinsa ja lisää tulkintamahdollisuuksia melodiasoittoon.

Tällä kattavalla slide-kurssilla voit tutustua tähän soittotekniikkaan tarkemmin esimerkkien kautta:

Slide-kitara

Millainen on slideputki?

Slideputkena käytetään nykyään useimmiten noin otelaudan leveyden pituista metalliputkea. Ensimmäiset slide-soittajat käyttivät usein metalliputken sijaan ennen vanhaan yleisesti saatavilla olleita pieniä lääkepulloja tai juomapullon katkaistua kaulaa. Englannin kielessä käytetäänkin lasiputkella soittamisesta usein sanaa “bottleneck guitar” (pullonkaulakitara). Myös esimerkiksi veitsiä ja sormuksia on käytetty putken sijasta.

Erilaisista materiaalista tehdyt esineet tuottavat hieman erilaisia äänenvärejä. Kielet viritetään usein slidea käytettäessä niin sanottuun avoimeen viritykseen. Tällöin avoimet kielet antavat jonkin täyssoinnun (esimerkiksi E-duurisoinnun) ja näin slide-putken avulla voidaan liu’uttaa kokonaisia sointuja ylös alas otelautaa.

Jotkut soittajat käyttävät myös omia virityksiään, mutta slideä voi käyttää täysin myös normaalilla standardi-vireisellä kitarallakin. 

Vibrato tehdään sliden kanssa useimmiten värisyttämällä putkea kielten suuntaisesti tai joidenkin soittajien kohdalla myös pystysuunnassa, jolloin myös soitettavan kielen viereiset kielet värisevät hieman. Yksi slidelle tunnusomaisia seikkoja on nimenomaan omanlaisensa vibrato, joka voi olla hyvin laajaa ja liikkua kohdesävelen ylä- ja alapuolella.

Sliden historia

Slide-kitaran soitto juontaa juurensa Yhdysvaltojen eteläosien maaseudun blues-musiikista. Alkujaan slide-soittolla oli pyrkimys jäljitellä ihmisäänen liukuvaa, portaatonta sointia. Säveltäjä W. C. Handy oli nähnyt slide-tyyliin veitsellä soittavan blueskitaristin jo vuonna 1903. Myös legendaarinen blueskitaristi Robert Johnson soitti usein slidella. Blind Willie Johnson on tehnyt joitain tuon ajan kuuluisimmista slide-levytyksistä, mutta ei ole tiedossa, minkä esineen avulla hän soitti. 50-luvulla Muddy Waters ja Elmore James toivat sliden käytön sähköiseen bluesiin 1940-luvun lopulla.

Bluesista vaikutteensa saaneet rock-kitaristit käyttävät usein slideä esikuviensa innoittamina. Erityisesti southern rock -tyyliin slide-kitara kuuluu olennaisesti. Southern rockin kitarasoundin luojaksikin tituleerattua Duane Allmania pidetään usein sähköisen slide-kitaroinnin keskeisimpänä kehittäjänä yhdessä Elmore Jamesin kanssa. Muita esimerkkejä sliden käytöstä rockissa ovat Lynyrd SkynyrdThe DoorsZZ Top ja Led Zeppelin ja nykyään kenties merkittävin slidenkäyttäjä on amerikkalainen Derek Trucks. Hänet on valittu 100 maailman parhaan kitaristin joukkoon ja Derek on ansaitusti tässä joukossa virtuoottisena sliden käyttäjänä. Jotkut soittajat ovat käyttäneet slideä myös bassokitaran kanssa.

Bluesin ja blues-rockin lisäksi slideä käytetään paljon country-musiikissa sekä havaijilaisessa musiikissa.

Tutustu tällä vanhemmalla kurssilla slidesoittoon ja erilaisiin avo-virityksiin Jarmo Nikun opastuksella:

Slide-kitara ja avoviritykset


Esimerkkejä slide-soittoon

Esitän kirjoituksen loppuun muutamat esimerkit tunnetuista kappaleista, joissa käytetään slideä. Ensimmäinen esimerkki on Lynyrd Skynyrd-yhtyeen Free Bird kappaleen tunnusmelodia.

Voit soittaa melodiassa jokaisen sävelen slidellä ja kiinnitä huomiota sävelten vireyteen. Etenkin kielivaihdon kohdalla tulee olla tarkkana samalla kun asemakin vaihtuu kuten toisen rivin ensimmäisessä tahdissa.

In My Time of Dying – Led Zeppelin

Tässä kappaleessa käytetään avo-A viritystä. Siinä on kitaran kielet viritetty seuraaviin säveliin alkaen paksuimmasta kielestä: E, A, E, A, Db, E. Se tekee soitosta ja etenkin slidesoitosta helppoa kun voit slideä liikuttamalla vaihtaa sointua painaen kieliä vain yhdeltä nauhaväliltä kerrallaan. Jimmy Page käyttää kappaleessa myös phaser-efektiä, joka tuo sointiin oman lisäsävynsä.

Hyviä treenihetkiä!

-Samuli

Ktiaravideot