Capon käyttö kitaralla – Samulin blog

Capo on nauhallisilla kielisoittimilla käytettävä apuväline, joka asetetaan soittimen otelaudalle poikittain samalla tavalla kuin etusormi barre-soinnuissa. Kitaralla capon käyttö on hyvin yleistä.

Mikäli barre-soinnut on vieras käsite, kannattaa lukea soinnuista ja otteista täältä.

Capo niin sanotusti nostaa kitaran virettä ilman, että soittajan tarvitsee muuttaa sointuotteita. Kun kitarassa soitetaan avoimet kielet, merkitään ne tabulatuuriin numerolla 0. Kun capo asetetaan otelaudalla, se ikään kuin nostaa tätä 0-aluetta, jonka päälle voidaan soittaa normaalisti tutut avo-otteet.

Mikäli kitaran perussoinnut ja muut perustekniikat ovat sinulle vielä vieraita, suosittelemme tutustumaan meidän alkeiskurssin videoihin:

Kitaran alkeikurssi


Miksi Capo?

Syitä capon käyttämiseen on monia. Yleisimmät lienevät sointujen muodostamisen helpottaminen ja soittosaundin muuttaminen.

Korkeamman vireen ansiosta samalla sointuotteella soitetut soinnut kuulostavat kirkkaammilta ja tuovat soittoon uudenlaista sointia ja jopa tunnelmaa. Samat otteet voidaan soittaa myös käyttämällä barre-otetta mutta capon ansiosta ne kuulostavat erilaiselta, koska avosoinnussa soivat myös vapaat kielet. Vapaissa kielissä onkin kaikkein kirkkain sointi ja tuovat sointuihin heleyttä.

Capon hyödyt

Kuten edellä mainittiin, capo tuo kitaransointiin kirkkautta ja mahdollistaa avo-otteiden käyttämisen myös ylemmästä rekisteristä. Tämän lisäksi capo mahdollistaa sen, että sävellajeissa, joissa normaalisti joudutaan käyttämään useita eri barreotteita, voidaankin nyt soittaa samat otteet avosoinnulla.

Barre-ote. Etusormi toimii ikäänkuin capona.

Pitkään soitettuina barre-otteet ovat raskaita kädelle ja tästä syystä moni esiintyvä artisti käyttää capoa. Tarkoitus on keventää soittotuntumaa jos keikka kestää esimerkiksi kaksi tuntia. On melkoinen voimanponnistus kädelle soittaa useampi tunti barre-otteilla ja tämä heijastuu helposti myös esitykseen. Kun sävellaji kappaleiden välillä vaihtuu, voidaan capoa siirtämällä liikkua eri sävellajien välillä niin, että on mahdollista käyttää kevyemmin soitettavia avo-otteita.

Capo myös helpottaa sointujen vaihtamista. Tietyissä sävellajeissa on niin barre- kuin avo-otteitakin ja capo voidaan sijoittaa otelaudalla sellaiseen asemaan, jossa kaikki tai suurin osa soinnuista voidaan soittaa avosointuina.

Näin ollen capo siis monessakin mielessä helpottaa soittoa eikä ole vain ammattilaisten apuväline. Aloitteleva kitaristi voi saada paljonkin apua siitä mikäli ei hallitse vielä barre-otteita tarpeeksi hyvin. Muutama avo-ote riittää ja capoa liikuttamalla voi soveltaa sitä niin, että sillä voi korvata barresoinnut. Capo muuttaa sävellajia ja pitää soittamisen yksinkertaisena kun samoilla otteilla voi soittaa eri sävellajeista.

Capon asentaminen kitaraan

Capoja on olemassa monenlaisia ja nykyaikaiset jousitetut capot ovat helppoja käyttää ja niiden sijoittelu eri kohtiin otelaudalla on nopeaa.

Capossa on kahva, josta puristamalla capo avautuu ja sen voi asettaa haluamaansa nauhaväliin otelaudalla. Capot ovat edullisia ja niitä löytyy jokaisesta kitaraliikkeestä. Kannattaakin hankkia sellainen varastoon, jotta sellainen löytyy tarpeen tullessa.

Sointujen muodostaminen capolla

Mikäli haluat tutustua syvällisemmin capolla soittamiseen, kannattaa tutustua esimerkiksi tähän oppituntiimme.

Capon avulla voi soittaa samoja sointuotteita eri sävellajeista. Otetaan esimerkiksi Am-sointu avo-asemasta:


Siinä soitetaan etusormella b-kielen 1. nauha, nimettömällä g-kielen 2. nauha ja keskisormella d-kielen 2. nauha. Voit soittaa loput kielet avoimena tai jättää paksuimman kielen soittamatta.

Jos sijoitetaan capo 2. nauhaväliin ja soitamme sen vierestä saman sointuotteen, on soiva sointu Bm.


Voimme asettaa capon miten pitkälle otelaudalla vain. Mikäli sijoitamme sen 5. nauhalle ja soitamme sen vierestä edelleen Am-sointuotteen, on soiva sointu silloin Dm.


Voit soveltaa tätä metodia mihin tahansa sointuotteeeseen tai kokonaiseen sointukiertoon. Monessa tunnetussa kappaleessa käytetään capoa kuten esimerkiksi:

  • Hotel California – The Eagles (Capo 7. nauhalla)
  • Here Comes the Sun – The Beatles (Capo 7. nauhalla)
  • Wonderwall – Oasis (Capo 2. nauhalla)


Kappaleiden helpottaminen

Capon käyttö voi myös helpottaa tiettyjen kappaleiden soittamista. Jos esimerkiksi soittamasi kappale kulkee Cm-sävellajissa, on siinä jokainen sointu soitettava barre-otteella, ellet käytä vaihtoehtoisia otteita.

Oletetaan esimerkiksi, että kappaleen sointukierto kulkee Cm, Eb ja Bb. Nämä kaikki soinnut ovat aloittelijalle melko haastavia barre-otteita, mutta ne voi soittaa myös niin, että sijoitat capon otelaudan 3. nauhalle ja soitat sen vierestä Am-otteen. Tällöin kyseessä on soiva Cm-sointu.

Eb-soinnun saat soitettua perinteisellä C-otteella capon vierestä niin, että etusormi on b-kielen 4. nauhalla, keskisormi d-kielen 5. nauhalla ja nimetön a-kielen 6. nauhalla. Bb-soinnun voit soittaa G-avo-otteella niin, että soitat keskisormella paksuimman e-kielen 6. nauhan, etusormella a-kielen 5. nauhan ja nimettömällä ohuimman e-kielen 6. nauhan.

Hyviä treenihetkiä!

-Samuli

Ktiaravideot