Sampo Drums – Puuvirveleitä Pohjois-Suomesta

Viimeisen kymmenen vuoden aikana on Suomeen noussut rutkasti uusia soitinvalmistajia. Suomalaisvalmistajat keskittyvät ennemmin laatuun kuin määrään ja valmistavat tuotteensa yleensä käsityönä. Itselleni uusi tuttavuus Sampo Drums ei ole tästä poikkeus. Sampo Drumsin takana on pitkään kitaravalmistaja Amfisoundilla työskennellyt Sampo Leppävuori. Sampo valmistaa virvelirumpunsa sauva, eli “stave” menetelmällä. Rumpu on siis tehty yhteen liimatuista puusauvoista, kun taas valtaosa nykyrummuista valmistetaan muotoon taivutetusta puuvanerista.

Vannoutuneena Ludwig-virveleiden käyttäjänä suomalainen puuvirveli ei ajatuksena herättänyt kovaakaan innostusta. Aina pitää kuitenkin antaa uusille asioille mahdollisuus ennen kuin ne tuomitsee, niin nytkin!

Saimme testiin oletetusti samat rummut, jotka Riffi testasi vuoden ensimmäiseen numeroonsa. Joukossa oli yksi 5″x14″ eeben-puusta tehty virveli ja kaksi tiikistä tehtyä virveliä, joista toinen oli 5″x14″ ja toinen 6,5″x14″. Sampo-virvelirumpujen viimeistely oli erittäin hyvin tehty ja yleisilme antoi erittäin ammattimaisen kuvan.

Koska rummuista Riffin toimesta jo oli tehty ns. tavallinen testi, päätin ottaa rummut mukaan keikalle testattavaksi miten virvelit toimivat PA:n kanssa. Keikkapaikalla otin ensin kaikki kolme rumpua kuljetuslaatikoistaan ja soitin niitä keikkatilassa ilman mikitystä. Tila oli perinteinen iso VPK:n juhlasali, johon arviolta mahtuu noin 300-400 henkeä. Huomasin heti että eebenpuusta tehty virvelirumpu oli paljon soivempi kuin tiikki rummut, joiden sointi oli hillitympi.

Keikkatilan kaikuisuuden takia päätin kokeilla tiikki-rumpuja ja valitsin ensin niistä syvemmän, 6,5″ rummun. Rummussa oli akustisesti (ei mikitettynä) napakka iskuääni ja samalla syvä runkoääni. Rumpu kuulosti isolta. Rumussa oli paksu soundi myös korkeampaan vireeseen viritettäessä, josta pidin erityisesti. PA:n läpi kuunneltaessa rumpu leikkasi hyvin bändin läpi, siinä oli hyvä yläpää, joka kuitenkin oli metallivirveliä pyöreämpi, tästä pidin erityisen paljon. PA-kaapeista toistui myös tukeva runkoääni, koka sai rummun kuulostamaan isolta.

Matalampi 5″ syvä tiikkirumpu oli seuraavana testissä. PA:n läpi kuunneltuna 5″ rumpu kuulosti uskomattoman isolta. Rummun iskuääni oli napakampi, silti edelleen oikealla tavalla pyöreä. Sointi oli hallittu ja lämmin. En olisi ikinä uskonut että nämä rummut kuulostaisivat näin hyviltä!

Jos rumpukuume nousee, kannattaa hakea lääkettä Rockwayn rumpukursseista:

Rumpukurssit

Onnittelut Sampo Drums:lle erittäin hyvältä kuulostavista rummuista! Ainut syy, miksi en heti osta molempia itselleni on hinta (noin 1200€-1400€ per rumpu), joka ylittää oman virvelirumpuun käytettävissä olevan budjetin. Kaikki kolme virvelirumpua olivat erittäin laadukkaita, vaikka eebenmpuusta tehty rumpu ei minun makuuni ollutkaan. Molemmat tiikki-virvelit ovat tervetulleita kokoelmaani koska tahansa, eteenkin kun tarvitaan mikitettynä hyvältä kuulostavaa virvelisoundia.

Hyvä Sampo!

Niklas

Lisää kommentti