Red Hot Chili Peppers – Snow kitaralla

Red Hot Chili Peppers on vuonna 1983 perustettu amerikkalainen rockyhtye. Sen nykyiset jäsenet ovat laulaja Anthony Kiedis, basisti Flea, rumpali Chad Smith sekä kitaristi John Frusciante. RHCP on yksi kaikkien aikojen menestyneimpiä yhtyeitä ja on myynyt albumeitaan maailmanlaajuisesti yli 80 miljoonaa kappaletta sekä voittanut kuusi Grammy-palkintoa.

Red Hot Chili Peppers yhdistelee musiikissaan uniikilla tavallaan rockin ilmaisuun vaikutteita funkista sekä punkista. Yhtye nimettiin maineikkaaseen Rock And Roll Hall of Fameen vuonna 2012.

Red Hot Chili Peppers

John Frusciante

John Frusciante on tämän hetkinen Red Hot Chili Peppersin kitaristi. Yhtyeen kitaristin tontti on ollut melko tuulinen ja kitaristeja bändissä on ollut kaiken kaikkiaan yhdeksän. Frusciante on heistä pitkäaikaisin ja hänen aikakautensa yhtyeessä ovat olleet vuosina 1988-1992, 1998-2009 sekä 2019-.

John Frusciante

Hän syntyi vuonna 1970 New Yorkissa ja toimii kitaristina, säveltäjänä sekä laulajana. Hänet tunnetaan pääasiallisesti Red Hot Chili Peppersin kitaristina mutta hän on myös julkaissut useita sooloalbumeja sekä toiminut muiden maineikkaiden yhtyeiden kanssa kuten Mars Voltan.

Frusciante sijoittui vuonna 2003 Rolling Stone lehden äänestyksessä sijalle 18. maailman kaikkien aikojen parhaiden kitaristien joukossa. Hän on sijoittunut korkealle myös muidenkin medioiden kitaristiäänestyksissä, joka kertoo arvostuksesta häntä kohtaan muusikkona.

Johnilla on hyvin omantyylisensä tapa soittaa kitaraa ja hän on myös säveltänyt tai luonut riffejä moniin RHCP:n ikonisiin kappaleisiin kuten Under The Bridge, Give It Away tai Snow.

Tyylillisesti Fruscianten soitossa kuuluu voimakkaasti vaikutteet Jimi Hendrixistä. John kertoo opiskelleensa myös Frank Zappan soittotyyliä useita tunteja päivittäin, joka onkin varmasti vaikuttanut hänen teknisemmän soittotaitonsa kehittymiseen.

Snow

Red Hot Chili Peppersin kappale Snow antaa hyvän käsityksen Fruscianten taidoista sekä mielikuvituksekkaasta sävellystaidosta. Kyseessä idealtaan yksinkertainen pop/rock-kappale, jonka pääteema pyörii neljän soinnun kierron ympärillä. Sen sijaan, että soinnut soitettaisiin perinteisesti kompaten, on Frusciante kehitellyt sointukiertoon perustuvan arpeggiotyylisen kuvion, joka tuo runsaasti eloa kappaleeseen.

Tällä kurssilla tutustutaan tarkemmin arpeggioiden käyttöön.

John käyttää riffin soittamiseen Fender Stratocasteria sekä kevyesti särötettyä saundia. Riffin sointukierto on G#m, E, B ja F#. Kukin sointu kestää kahden tahdin iskun ajan eli kussakin tahdissa on kaksi sointua tahtilajin ollessa 4/4.

Riffissä käytettävä koostuu kahdesta osasta, jotka kumpikin soitetaan soitetaan jokaisen soinnun aikana.

Ensimmäinen kuvio sisältää neljä säveltä, jotka muodostavat kyseisen soinnun arpeggion. Pidä kaikki soinnun sävelet pohjaan painettuina samanaikaisesti niin, että soitat a-kielen 6. nauhan nimettömällä, d-kielen 6. nauhan pikkurillillä ja g-kielen 4. nauhan etusormella. Käytä plektrakädessä vuoropikkausta eli soita vuorotellen plektran alas- ja ylöslyönneillä. Tällä saat kuvion soittoon nopeutta ja rentoutta.

Rytminä tässä on 16-rytmi, jossa soitetaan yhtä tahdin iskua kohti neljä säveltä.

Tutustu lisää vuoropikkaukseen tällä kurssilla.

Toisessa kuviossa soitetaan nopeampi kolmen sävelen rytmi alkuun, jossa hyödynnetään legatotekniikkaa. Pikkaa ensimmäinen sävel plektran alaslyönnillä ja soita tämän jälkeen 6. nauha hammer-onilla käyttäen nimetöntä. Tämän jälkeen soitetaan pull-offilla taas 4. nauha.

Tutustu tällä kurssilla legatotekniikan käyttöön.

Ensimmäisen kolmen sävelen jälkeen soita nimettömällä d-kielen 6. nauha ja loppuun taas g-kielen 4. nauha. Pikkaa nämä plektralla taas alas- ja ylöslyönneillä.

Tämän jälkeen voit yhdistää nämä kuviot yhdeksi kokonaiseksi likiksi. Läpi kappaleen teeman toistetaan tätä likkiä, jota sovelletaan aiemmin esitettyyn sointukiertoon. Pidä koko ajan soittotekniikka samana; neljä ensimmäistä säveltä pidetään pohjassa sointuotteen tavoin, jotka soitetaan vuoropikaten. Seuraavat kolme säveltä soitetaan legatolla nopeana 16-osa triolina ja kaksi viimeistä säveltä taas vuoropikataan.

Yllä on esitetty koko sointukierto kokonaisuudessaan. Harjoittele kuvio sointu kerrallaan, jotka ovat merkitty nuottikuvan yläpuolelle. E, B sekä F#-soinnuissa käytetään samaa otetta, joissa soitetaan a-kieli pikkurillillä, d-kieli nimettömällä ja g-kieli etusormella.

Joka toisella kerralla viimeinen sointu eli F# soitetaan alemmasta asemasta, jolloin kuvio on seuraavanlainen:

Voit soittaa tässä kuviossa paksuimman e-kielen etusormella ja kummatkin 4. nauhat nimettömän barreotteella. Vaihtoehtoisesti voit soittaa ne niin, että painat a-kielen nimettömällä ja d-kielen pikkurillillä. Käytä tähän taas vuoropikkausta ja tahdin loppuosaan samaa tekniikkaa kuin aiemminkin.

Harjoittele koko riffi soinnun pätkissä niin, että saat pidettyä yllä tasaisen tempon, soiton puhtaana ja tekniikan muuttumattomana. Pyri sointuvaihdoissa minimoimaan sormien liike niin, että sormet löytäisivät mahdollisimman määrätietoisesti seuraavan otteen. Pidä soitto tarpeeksi hitaana ja nopeuta tempoa sitä mukaa kun taitosi kartuvat.

Hyviä treenihetkiä!
-Samuli

Kitaravideot

Lue myös: Arpeggiot, joilla teet vaikutuksen!

Lue myös: Arpeggioiden hyödyntäminen melodiasoitossa