Pikkusoitin on pop! – Ukulele osa 2.

Tähän katsaukseen pyydettiin mukaan 12 erilaista ukulelemallia. Hinta ei ollut tällä kertaa pääasiallinen valintaperuste, vaan nyt haettiin soittimia, jotka sopivat hyvin jo hieman edistyneemmänkin soittajan käsiin.

Lue myös katsauksen ensimmäinen osa, joka sisältää soittimen historiikin sekä muuta mielenkiintoista tietoa soittimen suosioontulosta. Jos ukulelen soitto kiinnostaa, voit napata ilmaisen kokoeilujakson Rockway-palveluun ja aloittaa lukuisista ukulelen alkeiskursseista:

Kokeile ilmaiseksi


Ohana SK-14 (95 €)

Amerikankiinalainen insinööri Louis Wu perusti Ohana Ukuleles -yrityksen (havaijilainen sana ohana tarkoittaa “perhe/suku”) vuonna 2006. Yksitoista vuotta myöhemmin pienestä perheyrityksestä on kasvanut suuri ukulelebrändi, jolla on laadukkaan ja soittajakeskeisen valmistajan maine. Soittimien suunnittelu ja laadunvalvonta suoritetaan Yhdysvalloissa, mutta soittimet valmistetaan Kiinassa.

Ohana SK-14 kuuluu firman Step-up-mallistoon, joka tarjoaa selvästi aloittelijatasoa laadukkaampia ukuleleja.

SK-14 tarjoaa reunalistoitetun mahonkivanerikopan sekä kolmiosaisen mahonkikaulan. Kaikukoppa on ensin petsattu ruskeaksi, minkä jälkeen koko soitin on saanut ylleen sileäpintaisen mattaviimeistelyn.

Ohanan ruusupuuotelaudasta löytyy 15 nauhaa. Myös SK-14:n vintage-tyylinen talla on veistetty ruusupuusta. Sekä satula, että tallaluu ovat aitoa naudanluuta.

Ohana käyttää tässä mallissa laadukkaita, avoimia Grover-kitaravirittimiä.

Kaulan leveys satulan kohdalla on 34 milliä. Kaulaprofiiliksi on valittu ovaali C, mikä on mielestäni todella hyvä kompromissi paksun “aikuisprofiilin” ja lapsille (tai nuorille) sopivan ohuemman kaulan välillä.

Ohana SK-14 -ukulelella on mukavan lämmin soundi pyöreällä keskialueella, mikä on varmaankin tämän sopraanon vintagea leveämmän kopan ansiota. SK-14 sopii soundiltaan mielestäni suoran komppaamisen lisäksi hyvin myös sormisoittoon.

Ohana SK-14 – solo:

Ohana SK-14:

Lisätiedot: Soitin Laine

Ohana SK-70WG (175 €)

Ohana SK-70WG:stä selviää jo ensisilmäyksellä, että se kuuluu firman Deluxe Solid Tops -sarjaan. Tässä kaunottaressa on kokopuinen kuusikansi, ja sivut sekä pohja ovat erittäin näyttävää pajuvaneria. Kopan erittäin hieno reunalistoitus koostuu eri puulajeista, ja soittimen kiiltävä lakkaus korostaa sopivasti SK-70WG:n kauneutta.

Ohanan otelauta ja klassinen talla on veistetty ruusupuusta. Tallaluu ja yläsatula ovat aitoa naudanluuta.

Soittimen työnjälki on erittäin siistiä.

Tässäkin mallissa Ohana käyttää aitoja Grover-kitarakoneistoja.

SK-70WG:n kaulan leveys satulan kohdalla on 35 millimetriä. Kaulaprofiili on tässä ukulelessa pyöreä D.

Volyymin kannalta Ohana SK-70WG kuuluu tämän katsauksen kärkikolmikkoon (Sigman ja Tanglewood Tiaren kanssa), mutta se on myös soundiltaan hyvin laadukas. Kokopuinen kuusikansi sekä erikoinen pajukoppa vievät tämän sopraanon soundia selvästi klassisen kitaran suntaan. Ääni on lämmin ja keskialue on hyvin vivahteikas. SK-70WG:n atakki ei ole ehkä niin läpilyövä ja armoton kuin monissa vintage-tyylisissä ukuleleissa, mikä toisaalta tekee tästä Ohanasta mielestäni monipuolisemman.

Ohana SK-70WG – solo:

Ohana SK-70WG:

Ortega RFU-10S (109,90 €; topattu pussi kuuluu hintaan)

Ortega on maineikas saksalainen akustisten kielisoittimien valmistaja, jolla on oma tehtaansa Kiinassa.

Ortega RFU-10S on uusi Friends-sarjan suoraviivainen sopraanoukulele.

RFU-10S:n kaikukoppa on tehty mahonkivanerista, ja myös soittimen kolmiosainen kaula on veistetty mahongista.

Soittimessa on open pore -mattaviimeistely.

Tämän Ortegan otelauta ja klassinen talla ovat sonokelingiä. Otelautaan on asennettu 15 nauhaa. RFU-10S:n satula ja tallaluu ovat aitoa naudanluuta.

Ortega käyttää tässä mallissa laadukkaita, suljettuja virittimiä.

Kaulan leveys satulan kohdalla on 36 milliä. Kaulaprofiiliksi on valittu suhteellisen lihaisa, pyöreä C, minkä ansiosta tämä malli sopii hyvin myös isokätiselle soittajalle.

Ortega RFU-10S soi vahvalla äänellä, jossa on napakka atakki, sekä avoin keskialue.

Ortega RFU-10S – solo:

Ortega RFU-10S:

Lisätiedot: F-Musiikki

Ortega RU-10 (194,90 €; topattu pussi kuuluu hintaan)

Ortega RU-10 on kokopuinen soitin sileällä mattaviimeistelyllä.

Sekä RU-10:n koppa, että sen kaula on tehty mahongista. Kaikukoppa on reunalistoitettu kermanvärisellä muovilla. Kanteen on lisäksi upotettu helmiäismuovista tehty reunakoristus. Ruusupuuotelauta taas on saanut mustan reunalistoituksen.

RU-10:n otelaudassa on 15 nauhaa. Soittimen klassinen talla on veistetty ruusupuusta.

Tallaluu ja yläsatula ovat aitoa naudanluuta.

Kaulan leveys satulan kohdalla on ruhtinaalliset 36 mm. RU-10:n kaulaprofiili on yhdistelmä pyöreää C:stä ja pehmeää V:tä – lopputulos kallistuu siis hieman vintagen puolelle.

Jotkin kokopuiset soittimet tarvitsevat pidemmän sisäänsoitto-vaiheen, kuin mihin tällaista katsausta tehdessä riittää aikaa, ja olen melko varma, että testissä käynyt Ortega RU-10 on juuri tällainen soitin. Tämän sopraanon kirkkaassa ja selkeässä äänessä ei ole mitään vikaa, mutta olen varma, että tästä kokopuisesta ukulelestä löytyy ajan myötä vielä enemmän volyymiä, sekä lisää hienostuneisuutta keskialueessa.

Ortega RU-10 – solo:

Ortega RU-10:

Lisätiedot: F-Musiikki

Sigma SUM-2S (315 €; topattu pussi kuuluu hintaan)

Sigma Guitars oli alun perin C. F. Martinin 1970 perustama alamerkki japanilaisille Martin-lisenssikopioille. Martin sai Sigman ansiosta edullisemman malliston virallisia kopiosoittimia oman USA-tuotantonsa rinnalle.

Martin Backpacker -sarjasta lähtien Martinin oma meksikolainen tehdas on ottanut Sigman paikan firman mallistossa, minkä vuoksi brändille ei ollut enää käyttöä.

Martin Guitars on sittemmin myynyt Sigma Guitars -brändin saksalaiselle AMI Musical Instruments GmbH:lle, joka on jo pitkään toiminut akustisten kielisoitinten maahantuojana. AMI/Sigma on jatkanut pitkälti samalla reseptillä kuin vanha Martin/Sigma – se valmistaa omalla tehtaallaan Kiinassa laadukkaita lisenssikopioita Martin-soittimista muusikkoystävällisin hinnoin.

Jos 1930-luvun Martin Style 2 -sopraano kiinnostaa, mutta vintage-soittimen hinta hirvittää, on Sigma Guitarsin SUM-2S tähän sopiva vastaus. SUM-2S yhdistää sopivasti vintage-kakkosen ainesosat ja viimeistelyn nyky-Martinien pitkän (Style 3) otelaudan kanssa. Alkuperäisessä Style 2:ssa oli vain 12 nauhaa, SUM-2S:ssä taas nauhoja on 17.

Sigma SUM-2S:ssä on tummanruskea, kokopuisesta mahongista tehty, reunalistoitettu kaikukoppa sileällä mattaviimeistelyllä. Ainoana soittimena tässä katsauksessa Sigma käyttää yhdestä mahonkipalasta tehtyä kaulaa, mikä on tässä hintaluokassa hyvin harvinaista.

Otelauta ja ukulelen vintage-tyylinen talla on veistetty ruusupuusta. Sekä tallaluu että satula ovat aitoa naudanluuta.

Sigma käyttää SUM-2S-mallissa kiinalaisia Ping-patenttivirittimiä. Olin aluksi hieman skeptinen virittimien muovisten kitkaprikkojen suhteen, mutta testin aikana Pingit toimivat yhtä hyvin kuin muidenkin valmistajien (Grover, Gotoh) vastaavat mallit.

Sigman kaulaprofiilia voisi kuvailla ovaaliksi C:ksi. Kaulan leveys satulan kohdalla on mukavat 36 milliä.

Sigma SUM-2S soi erittäin kauniisti ja vahvasti, laadukkaan mahonkiukulelen lämmöllä ja selkeällä atakilla. Tykkäsin sen soinnista kovasti!

Sigma SUM-2S – solo:

Sigma SUM-2S:

Lisätiedot: Kitarapaja

Tanglewood TU-1 (101 €)

Tanglewood on erittäin suosittu brittiläinen soitinmerkki. Soittimet suunnitellaan ja tarkistetaan Englannissa, mutta soittimet valmistetaan Kaukoidässä (firma ei kerro tarkoin missä maassa/maissa).

Tanglewood TU-1 kuuluu valmistajan Union Series -mallistoon, joka keskittyy Folk- ja Western-soittimiin.

TU-1 on hyvin siististi rakennettu mattapintainen sopraanoukulele mahonkisella vanerikopalla. Soittimessa on mahongista veistetty kaula, ja sen otelauta ja vintage-talla on tehty CITES-vapaasta jalopuusta.

TU-1:n satula ja tallaluu ovat kermanväristä ABS-muovia.

Kaulan leveys satulan kohdalla on 34 millimetriä. Kaulaprofiiliksi on valittu pyöreä D-profiili.

Tanglewood TU-1:n soundi on vanerikoppaiseksi ukuleleksi yllättävän iso ja täyteläinen, mutta mukaan mahtuu myös sopiva annos helmeilevää atakkia.

Tanglewood TU-1 – solo:

Tanglewood TU-1:

Lisätiedot: Musamaailma

Tanglewood TWT-5 (74 €)

Tanglewood TWT-5 kuuluu firman Tiare-sarjaan. Tiare on tahitilaisen gardenia-lajin nimi. Tiarella on erittäin näyttävä kukka, jonka väritys liukuu usein pastellinkeltaisesta sisuksesta lumivalkoiseen reunaan.

Vaikka TWT-5 on tämän katsauksen edullisin soitin, on tämä Tanglewood varsin näyttävä soitin kiiltävällä natural-viimeistelyllä. Syvä vanerikoppa – jossa on kaareva pohja – on veistetty kauniista loimumahongista. Myös koppaan liimattu tarrarosetti on hyvin näyttävä.

Tanglewoodin kolmiosainen kaula on afrikkalaista okoume-mahonkia, kun taas ukulelen otelauta ja klassinen talla ovat CITES-vapaata jalopuuta. Satula ja tallaluu on tehty ABS-muovista.

TWT-5-mallissa käytetään avoimia kitaravirittimiä.

Kaulan leveys satulan kohdalla on 35 milliä. Kaulaprofiilia voisi kuvailla ovaaliksi C:ksi.

Tanglewood TWT-5 ei ehkä ole tämän katsauksen isoäänisin soitin, mutta sen soundi on erittäin kaunis, selkeä ja tasapainoinen.

Tanglewood TWT-5 – solo:

Tanglewood TWT-5:

Lisätiedot: Musamaailma

Kirjoittaja: Martin Berka

Lisää kommentti