Opi ukulele Elviksen innoittamana – Kala Elvis Starter -setit

Rockin Kuninkaalla Elvis Presleyllä oli jostain syystä tiivis suhde Havaijiin, vaikka hän tuli itse Tennesseen osavaltiosta. Hän teki kolme hyvin suosittua elokuvaa Havaijin saarissa, nimittäin “Sininen Havaiji” (1961), “Tyttöjä! Tyttöjä! Tyttöjä!” (1962) ja “Hula-hula paratiisi” (1966). Myös Elvisin legendaarinen konserttielokuva/satelliittilähetys/LP-levy “Aloha from Hawaii” äänitettiin Honolulussa.

Ukulele on Havaijin kansansoitin, eikä näin ole ihme, että Elvis nähtiin niissä elokuvissa ja niiden mainosmateriaaleissa ukulele käsissään.

Pari-kolme vuotta sitten maailman suurin ukulelebrändi Kala esitteli kolme Elvis-aiheista ukulelepakkausta vasta-aloittajille (kappalehinta kaupoissa noin 100 €):

Rockabilly Edition

Rockabilly Edition Starter Kit sisältää concert-kokoisen kuusikantisen ukulelen, jossa on 50-luvun tyylinen grafiikka, sekä kuva nuoresta Elviksestä kitaralla ja mikrofonilla.

Rockabilly Edition

Blue Hawaii Edition

Blue Hawaii Edition -pakettiin kuuluu hyvin värikäs mahonkikanttinen konserttiukulele Sininen Havaiji -elokuvan mainoskuvalla.

Blue Hawaii Edition

Viva Las Vegas Edition

Kokonaan mustaksi viimeistellyn Viva Las Vegas Edition -setin soittimen mahonkikannessa komeilee ’68 Comeback -showsta tunnettu kuva Elviksestä valkoisessa puvussa suuren punaisen ELVIS-kirjoituksen edessä.

Viva Las Vegas Edition

Taattua Kala-laatua

Elvis Presley allekirjoitus löytyy jokaisen soittimen viritinlavasta ja paketteihin on laitettu mukaan laadukas Kala-klipsiviritysmittari. Jokaisesta paketista löytyy myös soittimen “aikakauteen” sopiva, oiva aloittelijan opas, jossa opetetaan ukulelen virittämistä, ensimmäiset soinnut, sekä kolme Elvis-biisiä. Rockabilly-setissä on mukana kolme varhaista hittiä, Blue Hawaii -setissä kolme biisiä Presleyn “elokuvakaudesta”, ja Viva Las Vegas -paketissa kolme myöhempää hittiä Rockin Kuninkaalta. Oppaissa on linkkejä Kalan omalle Elvis-kurssille, sekä ilmaiselle viritysmittari-apille.

Kaulat on veistetty kaikissa kolmessa ukuleleissa mahongista, kun taas otelaudat ovat laakeripuuta. Kaulojen viimeistely on mattapintainen. Satulat ja tallaluut ovat Graph Techin keinotekoisesta luusta (NuBone), kun taas kieliksi on valittu Aquilan Super Nylgut -satsit. 

Vaikka kyseessä ovat vanerikoppaiset soittimet, ovat Elvis-ukulelet varsin laadukkaalta vaikuttavat pelit. Soittimien työnjälki on kiitettävällä tasolla – ukulelet ovat sekä ulkoisesti että myös kopan sisällä hyvin siistejä, nauhatyökin on laadukasta ja virittimet toimivat hyvin.

Concert-koko on oiva valinta aloittelijaukulelelle, koska mensuuri on riittävän lyhyt lapsen kädelle, mutta samalla tarpeeksi pitkä myös aikuiseen käteen. Elvis-nimikkomallien kaulaprofiili on se sama, hyvin mukavan pyöreä Kala-muoto, josta on tullut käytännössä standardi alle tuhannen euron soittimissa. Soitettavuudessa ei todellakaan ole mitään moitittavaa.

Soundin kannalta kolmikko on – luonnollisesti – miltei identtinen. Elvis-ukuleleista lähtee terve ukulelesoundi, jossa diskantti ja keskialue ovat hyvässä tasapainossa keskenään, ja jossa mikään kieli ei pomppi häiritsevästi muiden kustannuksella esiin. Järkevästi säädetty kielten korkeus laakeripuisten otelautojen yllä tarkoittaa, että näissä Elviksissä on tarjolla runsaasti dynaamista laajuutta sekä sormi- että plektrasoittoon.

Minun mielestäni Kala Elvis Starter Kit -ukulelepakkaukset tarjoavat laadukkasta tapaa aloittaa ukulelen soittoa. Kyse on tietenkin myös fanituotteista, joiden graafinen viimeistely tuo mieleen 1950- ja 60-luvun tyyliä. Kala on kuitenkin onnistunut mielestäni hyvin pitämään tämän ukulelekolmikon ulkonäköä mauttoman kitsin ulkopuolella, kun taas näiden soittimien soitettavuus ja soundi tekevät soittamisesta erittäin mukavan ja palkitsevan.

Kirjoittaja: Martin Berka