Kotistudio

Musiikintekemisen aloittaminen – Kotistudio

Musiikintekemisen työvälineiden hinnat ovat laskeneet viimeisen parin kymmenen vuoden aikana niin, että kellä tahansa on mahdollisuus tehdä levylle kelpaavaa musiikkia kotona. Se ei enää ole laitteista eikä välttämättä rahasta kiinni. Halpoja laitteita on niin paljon, että saattaa olla vaikeaa löytää itselleen sopiva kokonaisuus. Kotistudion rakentaminen on halpaa, mutta hyvän laitevalikoiman valitseminen haastavaa. Miten rakentaa oma kotistudio? Tässä blogikirjoituksessa pohdimme ja annamme vinkkejä siitä, mikälainen aloituspaketin pitäisi olla ja mitä siihen kuuluu.

Mikäli sinulla on jo laitteet, mutta itse musiikin tekeminen tuottaa vaikeuksia, kannattaa tutustua hiljattain tekemäämme Biisinkirjoituksen alkeiskurssiin ohesta lunastamalla ilmainen kokeilu.

Biisinkirjoituksen alkeiskurssi


Musiikintekemisen aloituspaketti

Musiikin tekeminen ja jopa julkaisuvalmiiden biisien äänittäminen kotona on nykyään helppoa ja tarvittavat musiikintekemisen laitteet halpoja. Halpa musiikin äänittämisen laite ei enää välttämättä tarkoita, että laatu olisi huono. Mitä minulla pitäisi olla, että voin äänittää demon kotona? Tässä kotistudion seitsemän tärkeintä osaa, joita tarvitset aloittaaksesi musiikintekemisen.


1. Mikrofoni

Mikäli sävellät laulettua musiikkia, tarvitset mikrofonin. Minulta kysytään usein: kuinka paljon hyvä mikrofoni maksaa? Ensimmäisen mikrofonin ei tarvitse olla kallis. Hyvä dynaaminen mikrofoni (dynaamiset mikrofonit ovat niitä klassisen mikrofonin näköisiä), kuten Shure SM 58 maksaa noin 99€. Tämä ei ole perinteinen studio mikrofoni, pikemminkin live-esiintymisiin käytetty laulumikrofoni, mutta oiva monikäyttöinen mikrofoni. Mikrofonin lisäksi tarvitset mikrofonipiuhan, eli XLR-piuhan, jolla kytket mikrofonin äänikorttiin.

Shure mikrofoni

2. Äänikortti

Äänikortti on laite, jonka kautta siirrät äänen tietokoneellesi tallennusta varten, sekä tietokoneelle tallennetun äänen kaiuttimiin, tai kuulokkeisiin. Äänikortteja on paljon erilaisia. Äänikortti siis mahdollistaa sen, että saat esimerkiksi mikrofonilla laulettua äänet tietokooneelle digitaaliseksi raidaksi. Tai soittaa kitaralla suoraan piuhan kautta koneelle.

Mikä on suurin ero äänikorttien välillä? Äänikorttia valittaessa sinun tulee ottaa huomioon kaksi asiaa: kuinka monta sisääntuloa tarvitset ja mikrofonietuasteen laatu. Yleensä kotistudiossa riittää kaksi analogista sisääntuloa, yksi laulumikrofonille ja toinen esimerkiksi kitaralle. Hyvä aloittelijan äänikortti on esimerkiksi Focusrite Scarlett Solo, jonka hinta on noin 100€. Tässä äänikortissa on vain yksi mikrofonietuaste, eli voit kytkeä siihen yhden mikrofonin kerrallaan. Äänikortista löytyy myös toinen liitäntä soittimelle. Tähän voit kytkeä esimerkiksi kitaran. Tämä äänikortti kytketään tietokoneeseen USB-piuhaa käyttäen, eli tietokoneestasi tulisi löytyä vapaa USB-portti.

Äänikortti Focusrite Scarlett Solo

3. Tietokone

Minkälainen tietokone minulla pitää olla musiikin äänittämistä varten? Melkein mikä tahansa muutaman vuoden ikäinen kone riittää pienimuotoisten demojen tekemiseen. Tietokoneen prosessoriteho, työmuistin määrä ja kovalevyn nopeus ovat tietokoneen suorituskykyyn vaikuttavat asiat. Prosessoritehoa ja työmuistia ei koskaan voi olla liikaa, sillä ohjelmistopohjaiset syntetisaattorit, eli softasynat, käyttävät hyvin paljon tehoa ja muistia. Kovalevyn nopeus vaikuttaa, kun toistettavien ääniraitojen määrä kasvaa, varsinkin jos kyseessä on nauhoitettujen äänitiedostojen samanaikainen toistaminen. Paras tapa varmistua tietokoneesi riittävyydestä on tarkistaa käyttämäsi ohjelmiston vaatimukset valmistajan sivuilta.

4. Äänitysohjelma

Mikä on paras musiikinäänitys ohjelma? Tähän ei ole yhtä oikeaa vastausta, riippuu täysin mitä olet tekemässä, mikä sinun budjettisi on ja onko sinulla käytössä PC vai Mac.

Käytetyimpiin musiikkiohjelmistoihin kuuluvat Logic Pro X, Reaper, Ableton, FL Studio, Garage Band ja ProTools. Näistä Logic Pro X, Garage Band ja ProTools on Mac-tietokoneille ja Reaper, Ableton, ja FL Studio sekä Mac, että PC-koneille. Vaikka käyttöliittymä ensisilmäykseltä on hyvin erilainen, ovat nämä ohjelmistot perusominaisuuksiltaan hyvin samanlaisia. Toki näistä erojakin löytyy.

 • Garage Band

  Garage Band on selkeästi aloittelijoille suunnattu ohjelmisto, jonka parissa pääset helposti alkuun. Garage Band on kuitenkin ominaisuuksiltaan suhteellisen rajoittunut.

 • Logic Pro X

  Logic Pro X on yksi käytetyimmistä ammattilaisillekin soveltuvista musiikkiohjelmistoista. Tällä ohjelmistolla voit tehdä musiikkia tyylisuunnasta riippumatta. Logic:iin löytyy runsaasti apuohjelmia ja softa-syntetisaattoreita. Ohjelmisto taipuu hyvin sekä äänitettyyn musiikkiin, että ns. In the box –tuotantoon.
 • ProTools

  ProTools on ammattikäyttöön tarkoitettu ohjelma, jota käytetään niin musiikin tuottamiseen, kuin video ja elokuvatuotantojen äänen jälkikäsittelyyn. Ohjelmaa voi toki käyttää in the box –tuotantoon, mutta itse suosin ohjelmaa ns. ”oikeilla soittimilla” äänitetyn musiikin miksaamiseen. Miksausominaisuuksien osalta ProTools on hyvin samankaltainen kuin Logic Pro X.
 • Reaper

  Reaper on kasvattanut suosiota viime vuosien aikana. Ohjelman käyttöliittymä ei ole yhtä hieno kuin muiden ohjelmien käyttöliittymät, tällä on kuitenkin hyvät puolensa, sillä Reaper on ohjelmana kevyt ja toimii siksi paremmin kuin muut myös hieman vanhemmissa tietokoneissa.
 • Ableton

  Ableton on hieman edellisistä ohjelmista poikkeava, sillä ohjelma on tehty myös live-käyttöön. Softa on myös tehty käytettäväksi muiden, kuin koskettimiin pohjautuvien ohjaimien kanssa, kuten Abletonin oma Push-ohjain, jossa on 64 painiketta. Perinteisen niin kutsutun “timeline”, tai arrangement-ikkunan lisäksi ohjelmassa on erillinen sessio-ikkuna, jossa biisejä rakennetaan enemmän looppi-pohjaisesti. Tässä näkymässä voit käyttää eri äänitiedostoja hyvin luovasti, täysin eri tavalla kuin perinteisessä äänitysohjelmassa.

5. Midi-ohjain (koskettimet)

Midi-ohjaimia on nykyään monenlaisia. Perinteisesti midi-ohjain on ollut varustettu pianon koskettimistolla, mutta tänä päivänä ohjaimessa saattaa olla vain erilaisia nappeja ja säätimiä, joilla musiikkiohjelmaa ohjataan. Valitse itsellesi tutuin tapa ilmaista itseäsi. Jos koskettimet ovat sinulle ennestään tuttu, tai muuten vain puhutteleva soitin, käytä niitä. Myös se, minkä tyylistä musiikkia haluat tehdä saattaa vaikuttaa midi-ohjaimen valintaan. Hyvä ja huokea midi-ohjain esimerkiksi M-audio Keystation 49, jonka hinta on halvimmillaan noin 90€. Muita ohjaimia löytyy esimerkiksi Novationilta halvimmillaan noin 60€ hintaan. Midi-ohjaimen hinnalla ja muodolla ei alussa ole niinkään väliä, kunhan sinulla on sellainen ja pääset musiikintekemisessä alkuun.

M-Audio Keystation 49

6. Äänentoisto tai kaiuttimet

Kaiuttimet on olennainen osa kotistudiotasi. Jos sinulla ei ole hyviä kaiuttimia, on vaikea saada hyvä kuulokuva siitä, miltä musiikkisi kuulostaa. Voit toki käyttää vain kuulokkeita, varsinkin jos et halua häiritä muita. On kuitenkin hyvä muistaa, että kaiuttimissa musiikkisi kuulostaa erilaiselta kuin kuulokkeilla kuunnellessa. Kaiuttimien laadun lisäksi myös kaiuttimien sijoittelu ja huone vaikuttavat siihen, miltä musiikki kuulostaa. Näihin akustiikkaan liittyviin asioihin voit tutustua Pertun blogissa. Mitä laadukkaampi kaiutin on, sen paremmin se toistaa musiikin ilman, että kaiutin vääristää ääntä. Äänen vääristymistä kutsutaan monesti äänen värittymiseksi. Värittyminen tapahtuu, kun kaiutin ei osaa toistaa kaikkia taajuuksia tasaisesti. Tämä on niin kutsutun tarkkailukaiuttimen ja kuluttajakaiuttimen suurin ero. Tarkkailukaiuttimen tarkoitus on olla mahdollisimman neutraali, eli värittää ääntä mahdollisimman vähän. Siksi tarkkailukaiuttimet yleensä maksavat enemmän kuin musiikin kuunteluun tarkoitetut kaiuttimet. Kotistudioon ensimmäisiksi kaiuttimiksi sopii hyvin esimerkiksi Genelec 8010AP, joiden hinta liikkuu 300€ molemmin puolin.

7. Kuulokkeet

Kuulokkeet ovat joskus ainut tapa järjestää kuuntelu kotistudiossa, varsinkin jos halutaan välttää meteliä. Kuulokkeet eivät yleensä toista yhtä matalia ääniä, kuin kaiuttimet. Myös stereokuva on kuulokkeissa erilainen, ja kuulokkeilla miksatessa stereokuvasta tulee helposti kapeampi kuin kaiuttimilla miksatessa. Kuulokkeet korostavat myös eri asioita kuin kaiuttimet, esimerkiksi efektit kuuluvat yleensä kuulokkeissa paremmin kuin kaiuttimilla ja eri soitinten väliset tasoerot kuulostavat kuulokkeilla erilaisilta kuin kaiuttimissa. Hyvät kuulokkeet, joilla pääsee hyvin alkuun ovat esimerkiksi Sennheiser HD 25 kuulokkeet, joiden hinta on noin 130€

Sennheiser HD-25

Biisinkirjoituksen alkeiskurssi

Loppusanat

Musiikintekemisen aloituspaketti ei ole kovin kallis, kun vain tietää mitä hankkia. Yllä listattu paketti ilman tietokonetta ja äänitysohjelmaa on halvimmillaan noin 350€, jos et käytä kaiuttimia. Musiikintekemisen aloittamiseen ei siis vaadita suuria investointeja. Kuten usein, nälkä kasvaa syödessä ja kun olet päässyt musiikintekemisessä alkuun, huomaat mitä lisälaitteita ja ohjelmia tarvitset, mutta alussa kannattaa hankkia vain olennaisimmat ohjelmat ja laitteet.

opetusvideo musiikki

Lisää kommentti