Swybird

Mitä on Swybrid-pikkaus?

Kitaransoiton erilaisia soittotekniikoita kehitetään jatkuvasti ja ylipäätään kitaransoiton mahdollisuuksia pusketaan koko huimaa vauhtia eteenpäin. Nykyään on paljon tekniseltä osaamiseltaan huipputaitavia soittajia, jotka kolkuttelevat jopa inhimillisen osaamisen rajoja. Ihmisellä on aina ollut halua puskea erilaisia asioita niiden äärirajoille, joka pätee myös kitaransoittoon.

Erilaiset kitaransoittotekniikat mahdollistavat erilaisia soittosaundeja, nopeutta ja muita mahdollisuuksia. Esimerkiksi legatona soitettu melodialinja kuulostaa hyvin erilaiselta kuin vaikkapa vuoropikkaamalla soitettuna.

Katso lisää: Tulkintaa sähkökitaransoittoon -kurssi

Katso lisää: Plektratekniikan kurssi


Jokun tietty tekniikka voi myös mahdollistaa jonkin kyseisen asian soittamisen tai ainakin tehdä sen soittamisesta helpompaa. Esimerkiksi perinteisen Eddie Van Halen -tyylisen tapping-kuvion soittaminen on huomattavasti helpompaa tapping-tekniikalla kuin vaikka pikaten.

Perinteinen tapping-kuvio.

Muita kitaransoittotekniikoita on mm. sorminäppäily, harjakomppaus, sweep- ja hybridipikkaus.

Yhtenä viimeisimpänä soittotekniikkana on vakiintunut amerikkalaisen mestarikitaristi Marshall Harrisonin käyttöön ottama ns. swybrid-pikkaus.

Swybird on yhdistelmä sweep- sekä hybridipikkausta, josta saadaan termi swybrid.

Lue lisää: Sweep-tekniikan alkeet

Lue lisää: Hybridipikkauksen alkeet

Sweep-pikkaus

Sweepissä, eli sweep-pikkauksessa, vaihdetaan kieltä aina samansuuntaisella ja yhtenäisellä plektraniskulla.

Esimerkiski kolme ohuinta kieltä voidaan soittaa yhtenäisellä plektran liikkellä, jossa plektra ikäänkuin liukuu kielten läpi ylhäältä alas yhdellä liikeellä. Haasteena tässä on pitää soiton rytmi tasaisena sekä kahden käden välinen synkronisaatio kasassa silloin, kun mukana on myös jokin tietty sormitus otelaudalla.

Hybridipikkaus

Hybridipikkauksessa soitetaan säveliä plektran lisäksi myös plektrakäden muilla sormilla. Tämä on hyvin käytetty soittotekniikka esim. countrymusiikissa, jossa voidaan soittaa esim. g-kieli plektralla, b-kieli plektrakäden keskisormella ja e-kieli nimettömällä.

Tämä tekniikka pyrkii minimoimaan oikean käden liikkeen ja kun se on hallussa, tuntuu soittaminen hyvin vaivattomalta samoin kuin sweepissäkin.

Lue lisää: Hybridipikkaus haltuun!

Swybird-tekniikka

Saat helpoiten kiinni tästä uudehkosta tekniikasta oheisen videon kautta. Tällä videolla Marshall Harrison esittelee swybrid-pikkauksen mahdollisuuksia.



Ohessa on esitetty videolla käytetty likki.

Kyseessä on kuuden nuotin mittainen kuvio, jossa ensimmäinen sävel on b-kielellä ja loput viisi säveltä e-kielellä. Soita ensimmäinen sävel plektran ylöslyönnillä ja toinen sävel eli e-kielen ensimmäinen sävel plektrakäden keskisormella. Loput neljä säveltä soitetaan vuoropikkaamalla alkaen alaslyönnillä.

Kuvion kuudes eli viimeinen sävel soitetaan plektran ylöslyönnillä, josta siirrytään samalla liikkeellä takaisin b-kielelle aloittaen kuvio uudestaan. Kun kieli vaihtuu ohuempaan suuntaan on käytössä hybridipikkaus eli se soitetaan plektrakäden keskisormella. Kun taas kieli vaihtuu paksumpaan suuntaan on käytössä sweep, jolloin yhteisnimitys tällä on siis swybrid.

Kielihypyt

Swybrid mahdollistaa hyvin myös kielihypyt (string skipping), jotka ovat sweepatessa liki mahdottomia ja vaivalloisia vuoropikaten.

Esimerkissä on kuuden sävelen mittainen kuvio, jossa ensimmäinen sävel soitetaan d-kieleltä. Tämän jälkeen hypätään g-kielen yli b-kielelle, jonka jälkeen soitetaan kolme säveltä e-kieleltä. Viimeinen sävel soitetaan taas b-kieleltä, jonka jälkeen kuvio alkaa alusta.


Soita ensimmäinen sävel plektran alaslyönnillä, toinen sävel plektrakäden keskisormella ja kolmas sävel nimettömällä. Ohuimman kielen 12. ja 8. nauhat soitetaan legatolla ja viimeinen sävel b-kieleltä keskisormella. Tämä kuvio ei sisällä lainkaan sweeppiä mutta auttaa omaksumaan plektrakädessä myös sormien käytön.

Apreggio

Viimeisessä harjoituksessa soitetaan Am-arpeggio.

Kysessä on kolmella ohuimmalla kielellä tapahtuva laskeutuva kuvio, jonka soitossa swybrid-tekniikka auttaa. Sen avulla saat kuvion lopulta sujumaan vaivattomasti sekä puhtaasti. Muista harjoitella kaikki harjoituksen hitaasti ja kärsivällisesti.

Otelauta käden osalta soita 8. nauha pikkurillillä ja kaikki 5. nauhan sävelet etusormen barreotteella. Plektrakäden osalta soita ensimmäinen sävel keskisormella, toinen pull-offilla ja kaksi viimeistä ylössuuntaisella sweepillä, eli kahdella yhtenäisellä plektran ylöslyönnillä.

Hyvin usein swybridissä liikutaan hybridipikkaamalla silloin kun liikutaan paksulta kieleltä ohuemmalle. Sweep on käytössä kun liikumme ohuelta kieleltä paksummalle. Tämä tekniikka voi aluksi tuntua hyvin hämmentävältä mutta anna sille aikaa niin se lopulta palkitsee sinut. Kun soitto on sujuvaa ja se tuntuu vaivattomalta on se kokemuksena hyvin miellyttävä kuulostaen samalla hyvältä.

Hyviä treneihetkiä!
Samuli