Lämmittelytreenejä, osa 1 – Samulin blogi

Tässä blogissa käsitellään lämmittelyn merkitystä ennen varsinaista soittamista. Tämä on hyvin paljon keskustelua herättävä aihe kitaristien keskuudessa. Useissa musiikkohaastatteluissakin törmää aiheeseen lämmittelyrutiinikysymysten tiimoilta.

Kitaransoitto on aina fyysistä toimintaa ja huolellinen lämmittely edesauttaa lihasten heräämistä, jolloin pääset nopeammin käsiksi tuotteliaaseen treenaamiseen. Soittaminen käyttää monia eri lihasryhmiä ja lähinnä keskittyy pieniin lihaksiin kuten ranteen alueen lihaksistoon, joita ei muuten käytetä niin aktiivisesti jokapäiväisessä elämässä.

Warm-up

Lämmittelyn tarve kitaransoitossa on myös yksillöllistä sekä soittotekniikan tasoon verrannollista. Kun tekniikan taso on hyvin korkea on soittamista tehty niin paljon, että hermosto on adaptoitunut täydellisesti soittamiseen eikä tällöin lämmittelyäkään tarvita niin paljoa kun ns. alemmilla tasoilla. Mitä ergonomisempaa soittaminen on ja liikkeet mahdollisimman ekonomisia (liikettä säästäviä), ei lämmittelyä tarvita välttämättä juurikaan. 

Kuitenkin meistä suurin osa tarvitsee lämmittelyä vaikkei sitä tiedostaisikaan. Kitaransoittamista voi osittain verrata urheiluun, jossa ei myöskään lähdetä tekemään täysiä suorituksia kylmillä lihaksilla. Lämmittelyharjoitukset voivat olla aluksi ilman kitaraa tapahtuvia, joissa kevyillä venytyksillä herätellään ranteiden sekä käsivarsien lihaksistoa.

Ranteiden lämmitely

Saat aktvioitua ranteitasi pyörittelemällä niitä esimerkiksi puoli minuuttia putkeen. Tämä lisää verenkiertoa ranteiden alueella tuottaen niihin lämpimän tunteen. Voit myös ojentaa kätesi suoraksi ja taivuttaa rannetta sen omalla painolla ylös ja alas. PIdä kutakin venytystä yllä noin 15 sekunnin ajan äläkä paina rannetta toisella kädellä. Ranteet ovat hyvin herkät eikä niille kannata tuottaa ylimääräistä painetta ulkopuolisella tekijällä. Myös ranteiden ravistelu on hyvä keino päästä eroon alueen lihasjäykkyyksistä.

Sormien lämmittely 

Sormien lihaksistoa käytetään luonnollisesti paljon soittamisessa ja tarkoitus on lisätä verenkiertoa niissä. Niiden aktiivine liikuttelu on oivallinen tapa herätellä sormien lihaksia. Voit tehdä sen laittamalla sormet nyrkkiin ja avaamalla ne peräkkäisinä toistoina nopealla sykkeellä. Tee liikettä kunnes tunnet käsien lämpenevän verenkierron lisääntyessä.

Kitaralegenda Steve Morselta kysyttäessä hänen lämmittelyrutiineistaan hän vastasi laittavansa kätensä kuuman veden alle. Vastaus voi tuntua erikoiselta mutta tämäkin metodi lisää käden alueen verenkiertoa tehokkaasti. Steve_Morse_2005

Voit myös aktivoida yksittäisiä sormia pitämällä aluksi kaikki sormet suorina. Lähde tämän jälkeen koukistamaan yksittäistä sormea kerrallaan muiden pysyessä suorina.

Saat tähän lisähaastetta koukistamalla kahta vierekkäistä sormea kerrallaan muiden pysyessä suorina. Koukista siis aluksi yhdessä etu- ja keskisormea. Sitten keskisormea sekä nimetöntä ja lopuksi nimetöntä ja pikkurilliä.

Viimeisen haasteen saat kun koukistat samanaikaisesti etusormea sekä nimetöntä ja tämän jälkeen keskisormea sekä pikkurilliä. Vaihtele näitä kahta kombinaatiota vuorotellen ja huomaat pian, että sormet ovat valmiit tuotteliaaseen treenisessioon tai keikkaan.

Mentaalilämmittely

Mestarilliseslta
Guthrie Govanilta kysyttäessä hänen lämmittelyrutiineistaan, hän sanoi ettei koske kitaraan lainkaan ennen keikkaa. Hänen tekninen varmuutensa on sillä tasolla ettei hän tarvitse erityistä lämmittelyä. Sen sijaan hän kertoi ajattelevansa tulevaa konserttia, soittamista sekä sitä, että pystyy siihen mitä on menossa tekemään. 

Guthrie 169-1200-80

Hyvin usein kitaristeilla lämmittely etenkin ennen keikkaa on enemmänkin sitä, että sillä ikään kuin vakuutellaan itselleen, että pystyy tekemään mitä on tarkoitus tehdä. Legendaarinen John Petrucci käy läpi tulevista kappaleista haastavia osia, jotta on valmistautunut niihin myös henkisesti. Toki tulevien haasteiden harjoittelu on jo tehty aiemmin eikä enää ennen keikkaa niihin voi tehdä suuria muutoksia. Kuitenkin sillä, että niitä ikään kuin varmistellaan itselleen saattaa olla hyvin suuri vaikutus henkisellä tasolla.

Katso huikean Guthrie Govanin haastattelu:

Katso haastattelu  >

1200px-John_Petrucci_-_02

Myös kitaramestari Marco Sfogli kertoi usein vain pitelevänsä plektraa ja ajattelevansa soittavansa esimerkiksi jotain tiettyä sooloa. Lopulta kun soittamisen motoriikka sekä hermosto on kohdillaan tapahtuu soittaminen todellisuudessa korvien välissä. Mikäli ajatus ei ole mukana soittamisessa tai pysy sen mukana ei lopputulos voi olla haetun mukainen.

Voit soveltaa tätä metodia esimerkiksi lyhyeen likkiin. Ajattele aluksi sen soittamista ja pyri näkemään mielessäsi sen soittamisesta täydellinen versio. Näe miten sormesi liikkuvat fraseerauksen ollessa ideaalinen. Pyri näkemään suoritus mahdollisimman yksityiskohtaisena ja lopulta soita likki oikeasti kitaralla.

Katso Marco Sfoglin haastattelu:

Katso haastattelu

Mikäli et pysty kuvittelemaan itseäsi soittamassa likkiä et todennäköisesti pysty soittamaan sitä myöskään oikeasti. Kaikki lähtee ajatustasolta, josta se välittyy käsiin ja niiden kautta musiikkiin.sfogli

Käsien lisäksi soittamisessa ovat mukana hartiat ja yläselkäkin. Niitä ei varsinaisesti käytetä soittamiseen mutta hyvin moni kitaristi huomaamattaan jännittää hartioitaan soittaessaan, joka voikuttaa kokonaissuoritukseen. Keskity siis myös siihen, että olet mahdollisimman rentona ja pyörittele hartioitasi, jotta saat ylimääräiset kireydet sieltäkin pois. Hae maksimaalista rentoutta ja huomioi myös hengitys. Pidä se tasaisena ja rauhallisena soiton aikana, jolloin lihaksisto ei väsy hapen vähyyteen.

Suo hetki aikaa aina näille lämmittelytreeneille ennen harjoittelusessiota tai keikkaa. Ne valmistavat sinut paremmin soittamiseen ja saat siitä enemmän lämpimillä lihaksilla irti. Näitä kevyitä ja vähän aikaa vieviä venytyksiä sekä mentaaliharjoituksia voi tehdä jopa session tai keikankin aikana. Kun lihakset ovat kovassa käytössä ne myös väsyvät sen aikana ja näiden treenien avulla helpotat niiden työskentelyä ja soittaminen tuntuu huomattavasti mukavammalta. 

Ensi kerralla tutustutaan lämmittelyharjoituksiin, joihin käytetään kitaraa.

-Samuli