akustinen kitara

Kolme kappaletta aloittelevalle kitaristille

Tässä blogissa esittelen kolme kappaletta Rockwayn katalogista, jotka soveltuvat hyvin ns. leirinuotikomppaamiseen aloittelevalle kitaristille. Leirinuotiokomppaamisella tarkoitetaan avosoinnuilla säestämistä harjakomppitekniikalla.

Avosoinnut kitaralla

Avosoinnut ovat kitaralla säestämisessä käytettyjä yleisimpiä sointuotteita, jotka sormitetaan yleensä kolmella sormella sekä avoimia kieliä hyödyntäen. Avoin kieli tarkoittaa sitä, että sen annetaan soida vapaasti ilman että siihen kosketaan. Avosointuja ovat mm. C, G ja Am.

Harjakomppaus kitaralla

Harjakomppaus on tekniikka, joilla sointuja soitetaan. Siihen käytetään yleensä plektraa ja harjakomppaamisessa plektrakäsi tekee säännöllistä alas-ylösliikettä. Käden liike soitetaan rytmissä muun musiikin kanssa niin, että alaslyönti osuu tahdin iskuille ja ylöslyönnit niiden väleihin. Kompissa käytettävät rytmit muodostuvat harjakomppaamisessa plektran osuessa kieliin sekä sen ohilyönneistä.

Harjoittelu

Seuraavissa kappaleissa käytetään lähinnä avosointuja sekä erinäisiä harjakomppauskuvioita. Tutustu kuhunkin sointuun erikseen harjoittele sen soittamista niin, että sointu soi puhtaasti ja sointuote tuntuu mahdollisimman rennolta. Tämän jälkeen voit harjoitella sointupareja niin, että soitat kappaleen ensimmäistä ja toista sointua vaihdellen. Keskity siihen, että sormet löytävät uuden soinnun myötä paikoilleen mahdollisimman nopeasti ja toistojen myötä saat tämän vaihdon lihasmuistiin.

Harjakomppauksen osalta voit tutustua kappaleen komppikuvioon vain yhtä sointua käyttämällä. Pyri saamaan plektrakäden liike ja rytminen kuvio myöskin lihasmuistiin niin, ettei sinun tarvitse sitä erikseen ajatella. Sen myötä voit keskittyä sointuvaihtoihin sekä kappaleen etenemiseen.

Lunasta ilmainen kokeilu

1. Autiotalo (Dingo)

Tämän kappaleen soittamiseen tarvitset seuraavat neljä sointua:

Tutustu Rockwayn kurssiin oheisesta linkistä, jossa opetetaan kyseinen kappale sekä monia muitakin vastaavia kitaralle: https://app.rockway.fi/content/course/556/7507

Voit soveltaa tähän kappaleeseen ns. kahdeksasosakomppia, jossa plektrakäsi tekee edestakaista liikettä alkaen alaslyönnillä. Soita jokaista sointua neljän plektraniskun verran, eli jokaiselle tulee alas-, ylös-, alas- sekä ylöslyönti. Alaslyönnit osuvat tahdin iskuille eli iskua kohti soitamme kaksi kertaa plektralla.

2. I Will Stay (Hurriganes)

Tässä kappaleessa tarvitaan neljää sointua, jotka ovat Am, G, F ja E.

Kappaleen säkeistön soinnut ovat F, G, Am ja Am. Kutakin sointua soitetaan tahdin ajan eli neljän tahdin iskun verran. Voit aluksi tutustua sointukiertoon soittamalla kunkin soinnun tahdin ensimmäisille iskuille ja kun sointuvaihdot tapahtuvat sujuvasti voit alkaa lisäämään komppiokuviota mukaan soittoon. Kappaleen voi säestää seuraavalla rytmillä:

Sovella samaa plektrakäden rytmikuviota jokaiseen sointuun. Pyri saamaan plektrakäden liike tasaiseksi sekä rennoksi. Soiton tulisi kuulostaa pehmeältä ja pitele plektraa sen verran rennosti, ettei se taistele kieliä vastaan.

Kappaleen kertosäkeistö menee seuraavalla sointukierrolla: F, Am, F ja E. Kutakin sointua soitetaan tässä kaksi tahtia ja sovella sointuihin samaa harjakomppauskuviota kuin säkeistöönkin.

3. Paratiisi (Badding)

Tässä kappaleessa pärjätään neljällä soinnulla, jotka ovat Am, C, E, G7 sekä B7.

Ohessa on esitetty kappaleen säkeistön soinnut, komppikuvio sekä sointukierron rakenne. Harjoittele taas aluksi kukin sointu erikseen, jonka jälkeen ota mukaan toinen sointu jolloin voit keskittyä näiden sointujen vaihtamiseen keskenään. Komppikuvio on hyvä ottaa ensin haltuun vain yhtä sointua käyttäen, jonka jälkeen voit soveltaa sitä sointukiertoon kun kompin rytminen kuvio on lihasmuistissa.

Kappaleen kertosäkeistössä on useampi avosointu, jotka on esitetty seuraavaksi. Niiden lisäksi näet kertosäkeistön sointurakenteen, joten opettele nämä sointuvaihdot ulkomuistiin.

Tästäkin aiheesta löytyy Rockwayltä kurssi, jonka voit katsoa täältä: https://app.rockway.fi/content/course/615/9393

Hyviä soittohetkiä!

Lunasta ilmainen kokeilu

-Samuli

Lisää kommentti