Tässä kirjoituksessa esittelen klassisen kitaran (nylonkielinen kitara) ja teräskielisen kitaran eri ominaisuudet sekä erot. Kummatkin ovat yleisesti akustisia soittimia ja erittäin suosittuja niin aloittelijoiden kuin pidemmällekin ehtineiden kitaraharrastajien parissa.
Akustisessa kitarassa on kaunis sointi ja se soveltuu hyvin myös kerrostalossa soittamiseen, sillä sen äänenvoimakkuus ei ole liian kova ja ääntä voi säädellä omalla soittokovuudella.
Akustisella kitaralla voi soittaa lähes mitä vain, mutta etenkin rock- tai heavy-tyyliset soolot eivät ole omiaan kyseiselle soittimelle; ne luonnistuvat sen sijaan paremmin sähkökitaralle. Akustinen kitara on hyvin monipuolinen soitin ja niitä saa hankkittua kaikista hintaluokista.
Opi soittamaa kitaraa helposti
Klassinen kitara
Klassinen kitara tai nylonkielinen kitara tarkoittaa kitaraa, jota käytetään pääasiassa klassisessa- ja latinomusiikissa mutta soveltuu loistavasti muihinkin musiikintyyleihin. Klassisen kitaran erottaa helpoiten sen kielten materiaalista. Siinä kaikki kielet ovat ytimeltään nylonia, mutta kolme matalinta (paksuinta) kieltä on päällystetty metallipunoksella.
Klassinen kitara toiselta nimeltään siis nylonkielinen akustinen kitara.
Klassiset kitarat ovat pääsääntöisesti akustisia soittimia. Niin klassisesta kuin teräskielisestä kitarasta on tehty myös ”sähköinen” versio, joihin on lisätty mikrofoneja. Nämä kitarat ovat tarkoitettu livekäyttöön, jolloin kitaran äänenvoimakkuuteen tarvitaan vahvistusta.
Klassisen kitaran rakenne on yksinkertainen. Se koostuu kolmesta pääosasta: runko (body), kaula (neck) ja lapa (headstock). Nylonkielisen kitaran rungon päältä löytyy talla johon kielet ovat kiinnittyneet. Kaulasta löytyy nauhat (fret) joita vastaan kieliä paintetaan ja muutetaan soivan kielen pituutta ja taajuutta. Kitaran lavasta löytyy virityskoneisto jolla kitara viritetään.
Klassisen kitaran sointi
Klassisen kitaran sointi perustuu jännitteeseen kitaran kannen sekä kielten paineen välillä. Kitaran kannen tulee optimaalisessa tilanteessa olla hieman kupera ja kitaran tallan tulee antaa kuperuudelle vastapaine, jotta kitaran sointi on mahdollisimman voimakas. Puun kupera muoto aiheuttaa puuhun jännityksen, joka vahvistaa sointia huomattavasti.
Klassisessa kitarassa on lämmin ja pyöreä sointi ja sitä soitetaan pääsääntöisesti ilman plektraa sormilla näppäillen. Silti sitä on mahdollista soittaa plektralla, joka tuottaa hieman terävämmän saundin sorminäppäilyyn verrattuna.
Tämän kurssin avulla pääset alkuun akustisen kitaran soitossa. Lunasta ilmainen kokeulusi ja aloita, vaikka heti:
Akustisen kitaran alkeiskurssi
Klassisen kitara ensimmäisenä kitarana
Klassinen kitara on erittäin suosittu ensimmäinen kitara, sillä nylonkielet ovat paksummat ja pehmeämmät kuin teräksiset kielet. Lisäksi kitaran kaula on leveämpi ja kielet ovat kauempana toisistaan. Aloittelevalla kitaristilla on usein hankaluuksia saada sijoitettua sormiaan niin, että sormi painaa vain yhtä kieltä ja tästä johtuen suurempi rako kielten välissä on yleensä helpottava tekijä. Aloittavan kitaristin sormet eivät myöskään ole tottuneet painamaan voimakkaasti ohutta kieltä, jolloin paksumpi ja pehmeämpi nylonkieli tekee soittamisesta huomattavasti kivuttomampaa.
On olemassa on myös 1/8 kokoinen kitara joka on risteytys ukulelesta sekä nylonkielisestä kitarasta. Tällaisia kitaroita kutsutaan nimellä guitalele. guitalele sopii hyvin pienille lapsille, mutta se on pienen kokonsa vuoksi myös todella hyvä reissukitara.
Normaalikokoisesta klassisesta kitarasta löytyy myös kaksi pienempää versiota; ¾ kokoinen kitara sekä ½ kokoinen kitara. ¾ kokoinen kitara sopii hyvin noin 9-12 vuotiaille kitaristeille ja ½ kokoinen kitara tätä nuoremmille.
Teräskieliset akustiset kitarat
Teräskielinen kitara on akustinen soitin, jonka kielet on nimensä mukaan valmistettu teräksestä. Teräskielistä kitaraa käytetään hyvin usein pop/rock musiikissa siinä missä nylonkielinen kitara usein mielletään klassiseksi instrumentiksi.
Teräskielisessä kitarassa on voimakkaampi ja kirkkaampi ääni kuin nylonkielisessä serkussaan ja tämän vuoksi se soveltuu hyvin bändisoittoon. Teräskielisen kitaran ääni kuuluu vahvistettuna myös sähkökitaroiden ja rumpujen yli siinä missä nylonkielisen hiljaisempi sointi soveltuu paremmin yksin soitettavaksi.
Akustisen kitaran ääni syntyy kun kielen värähtely siirtyy tallan kautta kitaran kanteen ja saa kannen värähtelemään. Kannen värähtely vahvistuu kitaran kaikukopassa ja ääni pääsee ulos kaikukopassa olevasta reiästä. Teräskielisiä kitaroita löytyy myös “sähköisinä” versioina, joissa on sisäänrakennetut mikrofonit, joiden avulla äänen saa vahvistettua.
Tällä kurssilla harjoitellaan akustisen kitaran näppäilyä:
Akustisen kitaran näppäilykurssi
Akustisen kitaran soitettavuus
Usein teräskielinen kitara mielletään haastavaksi soittaa. Näin ei kuitenkaan voi yleistää vaan mikäli soitin tuntuu haastavalta soittaa on kyse ns. kitaran säädöistä. Jos kielet ovat liian raskaat painaa, voit vaihtaa kielet ohuempiin tai joustavampiin, jolloin soitettavuus helpottuu huomattavasti. Kielet saattavat myös olla säädetyt liian korkealla otelaudasta, jolloin niiden painamiseen tarvitaan enemmän voimaa. Kielten korkeutta voi säätää mutta se on hyvä jättää ammattilaisten tehtäväksi, joita löytyy jokaisesta soitinliikkeestä.
Ennen teräskielisen kitaran hankkimista kannattaa soitinta testailla kunnolla, sillä myös kitaran kaulan paksuuksissa on eroja. Mikäli kaula on liian paksu, asialle ei voi tehdä jälkikäteen mitään. Ostotilanteessa kannattaakin kiinnittää kitaran ulkoisten ominaisuuksien lisäksi huomiota nimeomaan sen soitettavuuteen. Tunnustele, että kielet ovat hyvänpaksuiset, sopivalla korkeudella ja kaula on omaan käteen sopiva.
Akustisen kitaran kielet
Teräskielisen kitaran kielillä voi vaikuttaa suuresti soittimen soitettavuuteen sekä sen sointiin. Nyrkkisääntönä voi pitää sitä, että mitä paksummat kielet, sitä voimakkaammin kitara soi ja mitä ohuemmat kielet, sitä helpompi kieliä on painaa. Näiden kahden ääripään välillä jokaisen kitaristin on löydettävä oma optimaalinen paksuus. Kitaran kielien paksuudet määrittyvät ohuimman kielen mukaan normaalisti .009 tuumasta .013 tuumaan.
Tunnettuja akustisten kitaroiden soittajia
Voit oheisista videolinkeistä tutustua niin nylon- kuin teräskielisenkin kitaran soittoon ja sointiin.
Paco De Lucia oli maailman kuuluu espanjalainen flamencokitaristi. Tässä musiikintyylissä käytetään nylonkielisiä kitaroita ja Paco hallitsikin sen soiton vrtuoottisesti.
Brittiläinen Eric Clapton soittaa niin sähkö- kuin akustistakin kitaraa. Hänen akustinen versio kappaleestaan Layla on yksi hänen tunnetuimmista kappaleistaan ja siinä hän soittaa teräskielistä akustista kitaraa.